Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πόλεμος Σαμαρά με Μπακογιάννη μέσω κύκλων


Τα εσωκομματικά σύννεφα φουντώνουν στη Νέα Δημοκρατία και άγνωστη παραμένει η κατάληξη.
Μπαρούτι μυρίζει η σύνοδος της ΚΕ της ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τα οργανωτικά θέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ρηγίλλης επιμένει ότι θα τεθούν όλες οι καταστατικές αλλαγές που έχει εισηγηθεί ο Α.Σαμαράς.
Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν προτίθεται να μεταβεί στη συνεδρίαση. Συνεργάτες μάλιστα της πρώην υπουργού αποσαφήνισαν ότι η κα Μπακογιάννη δεν πρόκεται να πάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Μάλιστα, οι ίδιοι συνεργάτες υποστηρίζουν ότι οι θέσεις της πρώην υπουργού είναι πάγιες και τις έχει καταθέσει και δημοσίως. Η κα Μπακογιάννη διαφωνεί για τη μη εκλογή του 50% των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, υποστηρίζοντας ότι είναι πρωτόγνωρο να διορίζονται τα μέλη του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου και θα επαναλάβει πως η ΝΔ επιστρέφει σε αρχηγικού τύπου κόμμα. Επιπλέον θα επιμείνει στην πρότασή της για 4ετή θητεία προέδρου και αναλογικό σύστημα με σταυροδοσία για την εκλογή όλων των αιρετών οργάνων.
Κύκλοι της κ. Μπακογιάννη ανέφεραν σχετικά με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής ότι "κανένας σοβαρός δεν ασχολείται με τη νομή κομματικής ισχύος σε μια περίοδο που η χώρα συγκλονίζεται από την κρίση". Πρόσθεσαν ότι η κ. Μπακογιάννη έχει εκφράσει τις απόψεις της για το πως αντιλαμβάνεται την ανανέωση της λειτουργίας του κόμματος και δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι σε κανέναν. Θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει πολιτικά και να μιλά πολιτικά, διότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη Ν.Δ. είναι η διεύρυνση της πολιτικής της επιρροής και όχι η εσωστρέφεια. Γι' αυτό και εκείνη θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις απόψεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να βγει από το "κάδρο" της εσωστρέφειας που τη στέλνουν κάποιοι.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «δεν σχολιάζω την όποια δήλωση αν δεν είναι επώνυμη».
Απάντηση στην κ. Μπακογιάννη δόθηκε από κύκλους της Ρηγίλλης οι οποίοι ανέφεραν: «Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία, που να αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του λαού και να δίνει ουσιαστικές λύσεις. Η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό, αυτές διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος. Εφόσον, βέβαια, αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα. Λυπούμεθα, γιατί η κα Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος - και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009 - ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως "ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος"».
Ανάλογες θέσεις υιοθετεί ο Α.Σπηλιωτόπουλος, ασχέτως με το αν θα μιλήσει ή όχι στην ΚΕ. Απογοητευμένος από τη λειτουργία και την εμφάνιση του κόμματος είναι και ο κ. Μεϊμαράκης που επιμένει ότι σε μια περίοδο που στη χώρα κεντρικό θέμα είναι η οικονομία, η ΝΔ κινείται σε μια εσωστρεφή συζήτηση. «Ολοι ασχολούνται με την οικονομία και εμείς με τις διαδικασίες του κόμματος » λέει σε συνομιλητές του.
Την ίδια ώρα μια “τυχαία” δήλωση είναι αρκετή για να προκαλέσει νέες φουρτούνες. Πριν λίγες μέρες ήταν η δήλωση Αβραμόπουλου ότι ενόψει συνεδρίου είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής συμβόλων και ονόματος, που έσπευσε να ανασκευάσει μετά τον ενδονεοδημοκρατικό σάλο.
Χθες αναστάτωση προκάλεσε η δήλωση Γιακουμάτου υπέρ της συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ- ΝΔ είτε υπέρ μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων. “Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει,η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” είπε ο κ.Γιακουμάτος στο Κανάλι 1.
“Ουδέν σχόλιον” απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος και παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Επειδή όμως αυτή η δήλωση θεωρήθηκε “χλιαρή”, λίγο αργότερα “κύκλοι” της Ρηγίλλης έλεγαν ότι “το κόμμα ξεπερνάει τέτοιου είδους σχόλια και δεν ασχολείται”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: