Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Γιατί ακόμη και οι πιο λεπτές γυναίκες ανησυχούν για τα κιλά τους

Ακόμη και η πιο λεπτή και καλλίγραμμη γυναίκα έχει άγχος για την εξωτερική της εμφάνιση και ειδικότερα για τα κιλά της σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ακόμη και οι γυναίκες που έχουν μια φυσιολογική αντίληψη της εικόνας του σώματός τους, η οποία αποδεικνύεται από ψυχολογικά τεστ, δεν παύουν να ανησυχούν για το αν θα πάρουν κιλά.
«Έστω κι αν ισχυρίζονται ότι δεν ανησυχούν για το σώμα τους, ο εγκέφαλός τους δείχνει ότι στην πραγματικότητα τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να πάρουν κιλά», δήλωσε ο ερευνητής Mark Allen, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, στη Γιούτα.
Το μοτίβο της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι παρόμοιο για όλες τις γυναίκες , αν και δεν είναι τόσο ισχυρό, όσο παρατηρείται σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Από την άλλη πλευρά, οι ανιχνεύσεις εγκεφάλου σε άνδρες δεν αποκάλυψαν καμία ένδειξη ότι αισθάνονται ανησυχία για την εικόνα του σώματός τους.
Η αντίθεση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο φύλων είναι πιθανό να οφείλεται στην κοινωνική πίεση που αισθάνονται οι γυναίκες στη σημερινή κοινωνία να είναι λεπτές και όμορφες και δεν οφείλεται σε κάποια βιολογική διαφορά, τονίζουν οι ερευνητές.
«Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για διαφοροποίηση μεταξύ αρσενικού-θηλυκού αλλά για αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης που περιβάλλει τις γυναίκες», σημείωσε ο Mark Allen.

Η εικόνα του σώματός τους στον εγκέφαλο των γυναικών

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 γυναίκες με κανονικό βάρος και 9 άνδρες επίσης με φυσιολογικό βάρος ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. Και στις δύο ομάδες οι ερευνητές έδειξαν εικόνες ανθρώπων με διαφορετικά σχήματα σώματος (είτε υπέρβαρους είτε λεπτούς).
Σε κάθε εικόνα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να "φανταστούν" ότι κάποιος τους λέει ότι το σώμα τους μοιάζει με το δικό της / του. Όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες "έβλεπαν" την αντίδραση του εγκεφάλου των εθελοντών με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).
Όταν οι γυναίκες έβλεπαν τις εικόνες των υπέρβαρων ατόμων, οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειχναν κάποιου είδους αντίδραση στην περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ότι συνδέεται με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, η οποία ονομάζεται διάμεσος προμετωπιαίος φλοιός. Οι ανορεξικές και οι βουλιμικές γυναίκες παρουσίαζαν ακόμη πιο έντονη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν αντίκριζαν τις εικόνες υπέρβαρων ατόμων, ανέφερε ο Mark Allen.
Δεν παρατηρήθηκε όμως παρόμοια αντίδραση στον εγκέφαλο όταν οι ίδιες οι γυναίκες έβλεπαν λεπτά άτομα.
Στους άνδρες από την άλλη πλευρά δεν εντοπίστηκε κάποια αντίδραση στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από το αν τους έδειχναν εικόνες υπέρβαρων ή λεπτών ατόμων.
Προηγούμενη μελέτη του Mark Allen και των συνεργατών του είχε δείξει ότι οι άνδρες που ασχολούνται με το bodybuilding είχαν παρόμοια εγκεφαλική αντίδραση με τις βουλιμικές γυναίκες.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί δείχνει ότι έχουν την ίδια νοοτροπία που έχουν πολλές νέες γυναίκες, δηλαδή αυτή την τάση να προβληματίζονται σε υπερβολικό βαθμό με το αν είναι σε φόρμα και αν έχουν το ιδανικό βάρος, γι’ αυτό και επηρεάζονται από τις εικόνες με υπέρβαρα άτομα», δήλωσε ο Allen.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα της μελέτης εφιστούν την προσοχή των γυναικών για τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την υπερβολική ανησυχία για την εικόνα του σώματός τους με την εμφάνιση κάποιας διατροφικής διαταραχής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού "Personality and Individual Differences" (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: