Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ανάχωμα Τρισέ στην κερδοσκοπία

«Θα έλεγα ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχω, δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας για την Ελλάδα», είπε επί λέξει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε λίγο μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- διετήρησε το κεντρικό ευρωπαϊκό επιτόκιο στο 1%.«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Τρισέ συμπληρώνοντας πως «δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος λόγος τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν με δυναμισμό».
«Θα παραμείνουμε ωστόσο σε εγρήγορση», κατέληξε.
Ο κ. Τρισέ επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, όπως αυτό συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ χαιρετίζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου για την Ελλάδα. Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα μέτρα αποτροπής τους», ήταν τα λόγια του.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το θέμα της αύξησης των spreads των ελληνικών ομολόγων. «Δεν σχολιάζω ποτέ τα spreads», ανέφερε.
Φρενήρης η άνοδος των spreads
Στα όριά της εξωθεί τη δυνατότητα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, η καταιγιστική, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, άνοδος του spread.
Οι διεθνείς χρηματαγορές εκτόξευσαν την Πέμπτη σε νέο ιστορικό ρεκόρ το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού 10ετούς ομολόγου που έφθασε τις 456 μονάδες βάσης οδηγώντας το χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση και προκαλώντας απώλειες στο ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η άνοδος στο κόστος δανεισμού, αναζωπύρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να ζητεί τελικά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε πρόσφατα με το ΔΝΤ να εμπλέκεται και αυτό στην διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Το γαλλικό πρακτορείο μάλιστα επικαλείτο και αυτό δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη σύμφωνα με τον οποίο: «η Ελλάδα χρειάζεται έναν σωτήρα με μεγάλο πορτοφόλι και όλα δείχνουν ότι η μοίρα μας δείχνει ήδη προς το ΔΝΤ. Κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται αυτή τη στιγμή. Κεφάλαια της τάξης των 2 έως 5 δισεκατομμυρίων μοιάζουν με ασπιρίνη σε ετοιμοθάνατο».
"Οι αγορές αντιδρούν, οχι εμείς"
«Οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιές Μπαϊγί, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».
Παπακωνσταντίνου: «Η Ελλάδα δανείζεται κανονικά»
Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται κανονικά και εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι η χώρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά», τόνισε ο υπουργός. «Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και βρίσκεται εντός των στόχων.»
Από τη ΝΔ ο εισηγητής στο φορολογικό νομοσχέδιο Θεόδωρος Καράογλου μίλησε για «αγωνία και αμηχανία για την πρωτοφανή άνοδο των spread τα οποία σημείωσαν χθες ρεκόρ δωδεκαετίας». Ο ίδιος έκανε λόγο για αδιέξοδη και λάθος πολιτική της κυβέρνησης την οποία κάλεσε να σοβαρευτεί και να αποκαλείψει «αξιωματούχο»- βαθύ λαρύγγι».
Ας σταματήσουν οριστικά να μιλάνε στην κυβέρνηση, γιατί όταν το κάνουν μας στοιχίζουν κάθε φορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «παλινωδίες και άστοχες ανώνυμες διαρροές, ενώ επανέλαβε ότι δεν νοούνται θριαμβολογίες, αφού δεν επηρεάζεται από αυτές η συμπεριφορά των αγορών.
«Κινδυνεύει η όλη προσπάθεια να έχει ένα σισύφειο αποτέλεσμα, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού, όπως υπογράμμισε ό,τι εισπράττουμε από τη μία πληρώνουμε από την άλλη.
Από την πλευρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ο Κώστας Γείτονας είπε ότι η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί, ούτε μοιρολατρεί, ενώ συμφώνησε ότι «εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο». Η ακράτεια δηλώσεων μόνο κακό προσφέρει, συμφώνησε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Ο αγορητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης μίλησε για υποκρισία της ΝΔ, η οποία «είναι υπόλογη για το δημόσιο χρέος» και προσέθεσε ότι και πάλι καλείται ο λαός να πληρώσει για να τα καρπωθούν οι κερδοσκόποι και από τα επερχόμενα νομοσχέδια για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και για τις συγχωνεύσεις που υποκρύπτουν και απολύσεις.
Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης επανέλαβε ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της «Μοντ» για το ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και τη σχέση του με την Goldman Sachs.
Δεν ξέρω ποια σχέση έχει ο κ. Χριστοδούλου με την Goldman Sachs, ξέρω όμως ότι είναι ο πιο φλύαρος επικεφαλής σε αυτό το πόστο στην Ευρώπη, σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε ότι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απαλλάσσουν τη σημερινή από τα δικά της λάθη χειρισμών: «Παρατηρείται έλλειμμα σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης και περίσσευμα φλυαρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: