Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Κοιμηθείτε πολύ για να είστε...λεπτοί!

Άλλος ένας λόγος για να μην δουλεύουμε πολύ και να κοιμόμαστε περισσότερο μας δίνει η επιστήμη.
Αν επιθυμείτε να διατηρήσετε λεπτό και καλλίγραμμο σώμα, τότε η καλύτερη συνταγή για να το επιτύχετε φαίνεται ότι είναι ο... πολύς ύπνος. Αυτό συνιστούν ερευνητές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστημών της Γεύσης στην Ντιζόν και του Πανεπιστημίου της Καέν στη Γαλλία με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Clinical Νutrition».
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι νεαροί άνδρες με φυσιολογικό βάρος έτρωγαν καθημερινά 560 επιπλέον θερμίδες κατά μέσο όρο αν κοιμούνταν τέσσερις ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με το αν παραδίδονταν στην αγκαλιά του Μορφέα επί ένα οκτάωρο κάθε βράδυ. Με βάση τα νέα ευρήματα και με δεδομένο ότι τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται αύξηση του βάρους στον γενικό πληθυσμό αλλά και μείωση των ωρών νυχτερινού ύπνου οι ερευνητές σημειώνουν ότι «η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελεί έναν από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συντελούν στην επιδημία της παχυσαρκίας».
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Λοράν Μπροντέλ εξέτασαν τα μοτίβα του ύπνου, της διατροφής και της κατανάλωσης ενέργειας σε 12 υγιείς νέους άνδρες. Παρακολούθησαν αρχικώς τους εθελοντές επί 48 ώρες κατά τις οποίες εκείνοι ακολουθούσαν την καθημερινή ρουτίνα τους και κατέγραφαν σε ημερολόγιο τις ώρες ύπνου τους, τι ακριβώς έτρωγαν, καθώς και τις δραστηριότητές τους. Στη συνέχεια οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για διάστημα και πάλι 48 ωρών.
Τη μία ημέρα κοιμήθηκαν τα μεσάνυχτα και ξύπνησαν στις 8 π.μ. ενώ τη δεύτερη ημέρα κοιμήθηκαν στις 2 π.μ. και ξύπνησαν στις 6 π.μ. Είχαν το ελεύθερο από τους επιστήμονες να τρώνε όσο θέλουν αυτές τις δύο ημέρες. Οπως προέκυψε μετά την ημέρα του λιγοστού ύπνου οι εθελοντές κατανάλωσαν 22% περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όταν κοιμήθηκαν ένα πλήρες οκτάωρο.
Μάλιστα οι άνδρες φάνηκε ότι έφαγαν περισσότερο στο πρωινό και στο βραδινό, όχι όμως και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: