Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ρομπότ αντιμετωπίζει τις συνέπειες του εγκεφαλικού

Η εντατική θεραπεία με τη χρήση ενός ρομπότ έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ασθενείς, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και παρουσιάζουν προβλήματα με την κίνηση των χεριών τους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island χρησιμοποίησαν το μηχάνημα για να παράσχουν θεραπεία τριών συνολικά μηνών και διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα της μεθόδου ήταν θεαματικά. Το ρομπότ, που σχεδιάστηκε για την εξάσκηση αποκλειστικά των άνω άκρων, ονομάζεται «MIT-Manus». Κατά την εφαρμογή της θεραπείας, οι ασθενείς κάθονται σε ένα τραπέζι και τοποθετούν το χέρι τους στο μηχάνημα, ενώ στη συνέχεια εκτελούν διαφόρων ειδών ασκήσεις για την βελτίωση των κινητικών τους ικανοτήτων.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 127 ασθενείς, οι οποίοι είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο τουλάχιστον πέντε χρόνια νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι ίδιοι υποβάλλονταν σε μικρά τεστ (καθημερινές δουλειές, όπως η χρήση μαχαιριού και πιρουνιού) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχε βελτίωση στην κίνηση των χεριών τους. Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που έκαναν εντατική θεραπεία, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μόλις μηνών, μπορούσαν να εκτελούν τις δουλειές της καθημερινής ζωής σχεδόν εξίσου καλά με υγιείς ανθρώπους.
Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να δημιουργήσουν ένα νέο ρομπότ, πιο εύχρηστο, έτσι ώστε καταστεί δυνατή η μεταφορά του στο σπίτι των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: