Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Wall Street Journal: «Σχέδιο για δάνειο 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

Σχέδιο αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους έως και 30 δισ. από Γαλλία και Γερμανία αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal. Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ»–για παροχή δανείου 22 δισ. προς την Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο- η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι το γαλλο-γερμανικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας και αναμένει έγκριση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το σχέδιο προβλέπει ότι γαλλικά και γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα –κυρίως κρατικά- θα αγοράσουν μέρος του ελληνικού χρέους. Η αγορά θα αναληφθεί ισομερώς από κρατικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η χρήση κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα επιτρέψει στη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση να παρακάμψει τους κανόνες που απαγορεύουν στις κυβερνήσεις να αγοράζουν χρέος άλλων κρατών», σημειώνει πηγή της αμερικανικής εφημερίδας και επισημαίνει ότι ένα από τα ιδρύματα που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση στήριξης της Ελλάδας είναι η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ως αντάλλαγμα για το σχέδιο φθηνού δανεισμού, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την περιστολή του ελλείμματος φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα του 9%. Τονίζεται επίσης ότι, ακόμη κι αν οι εταίροι χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με 30 δισ., η χώρα χρειάζεται να δανειστεί ακόμη περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές και ταμειακές της ανάγκες για το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: