Τις τελευταίες δεκαετίες οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει κι άλλους σημαντικούς λόγους (εκτός από την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και ίνες) για τους οποίους, ίσως θα έπρεπε να μάθουμε να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα καθημερινά.
Ο σημαντικότερος; Οι φυτοχημικές ενώσεις, που, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κάποιες από αυτές τις ενώσεις έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, Alzheimer, κ.λπ., λειτουργώντας δυναμικά αντιοξειδωτικά. Άλλες, πάλι, ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό που είναι εξαιρετικά συναρπαστικό είναι ότι η φύση έχει βρει έναν σοφό, ελκυστικό και εξαιρετικά απλό τρόπο να μας υποδεικνύει όλες αυτές τις τροφές, χαρίζοντάς τους έντονα χρώματα που αιχμαλωτίζουν, κυριολεκτικά, το μάτι! Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες που δίνουν αυτό το ιδιαίτερο μπλε χρώμα στα μούρα λέγεται πως προστατεύουν τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, όπως αυτή της μνήμης. Οι ντομάτες λαμβάνουν το κόκκινό τους χρώμα από μία εκ των κορυφαίων αντιοξειδωτικών ουσιών -το λυκοπένιο, μια φυσική ουσία που προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές μορφές καρκίνου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα λαχανικά και φρούτα με πορτοκαλί χρώμα και στα σκούρα πράσινα λαχανικά, γιατί και οι δύο ομάδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, αλλά και σε άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες.
Ας τις δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά, για να μπορέσουμε να τις φανταστούμε και να τις κατανοήσουμε:
Το Κόκκινο χρώμα
Τροφές με αυτό το χρώμα, όπως οι ντομάτες και το καρπούζι, περιέχουν λυκοπένιο ένα φυτοχημικό που μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού.
• Γκρέιπφρουτ
• Κόκκινες πιπεριές
• Ντομάτες
• Καρπούζι
Το Πορτοκαλί χρώμα
Καροτίνη Α και Β περιέχεται σε τροφές, όπως το καρότο και η γλυκοπατάτα, που έχουν αυτό το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα. Το σώμα μας μετατρέπει αυτά τα στοιχεία σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών και των οστών, ενώ δυναμώνει και τα ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά / καταστροφείς ελευθέρων ριζών.
• Mάνγκο
• Πορτοκάλι
• Παπάγια
• Κολοκύθα
• Γλυκοπατάτα
• Μανταρίνι
Το Κίτρινο & το πράσινο χρώμα, μέρος 1ο (φυλλώδη λαχανικά)
Πολλά κίτρινα και πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές λουτένης και ζεοξανθίνης, φυτοχημικές ενώσεις που προφυλάσσουν από ασθένειες των ματιών που συνδέονται με το γήρας, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης Β καροτίνη.
• Αγκινάρα
• Καλαμπόκι
• Μαρούλι
• Φρέσκα φασόλια
Το Πράσινο χρώμα, μέρος 2ο (σταυροειδή λαχανικά)
Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περιέχουν συστατικά τα οποία μετατρέπονται σε ένζυμα και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
• Μπρόκολο
• Λαχανάκια Βρυξελλών
• Κουνουπίδι
• Λάχανο
• Μαρούλι
Μπλε & μοβ / Βαθύ κόκκινο
Λαχανικά και φρούτα με μπλε, μοβ και βαθύ κόκκινο χρώμα είναι γεμάτα με ανθοκυανίνες και προ-ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βοηθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
• Μούρα
• Βατόμουρα
• Μελιτζάνες
• Δαμάσκηνα
• Μαύρα σταφύλια
• Φράουλες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου