Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Κάτω οι μισθοί, πάνω οι φόροι

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και που μέχρι να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών θεωρούνταν έκτακτα, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου τα χαρακτήρισε μόνιμα το απόγευμα της Τετάρτης (3/3), περιλαμβάνουν περικοπές σε επιδόματα και μισθού αλλά και παράλληλη αύξηση των φόρων με κορωνίδα τους συντελεστές του ΦΠΑ που πλέον θα φτάνουν το 21%.Πιο αναλυτικά, στις περικοπές των δαπανών, που θα εξοικονομήσουν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του κράτους περιλαμβάνονται τα μέτρα:
1. Κατά 30% θα μειωθούν τα επιδόματα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των αδειών.
2. 12% θα μειωθούν όλα τα επιδόματα, με λίγες εξαιρέσεις, και οι αποζημιώσεις των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, των λειτουργών, των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των υπόλοιπων ΝΠΔΔ, και ειδικά της Βουλής.
3. Κατά 20% περικόπτεται το επίδομα των δικαστικών που αφορούσε στην ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων.
4. 7% μείωση στις αποδοχές, τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό κορβανά, αλλά και σε όσες επιχειρήσεις ασκεί επιρροή άμεσα ή έμμεσα το κράτος.
5. Μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και όλων των κυβερνητικών στελεχών.
6. Μειώνεται κατά 10% η χρηματοδότηση των ταμείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
7. Πάγωμα των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
8. Περιορισμός κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
Ο Γιώργος Πεταλωτής ανακοινώνει τα νέα μέτρα:

Στον τομέα της ενίσχυσης των εσόδων, που θα δώσουν περί τα 4,8 δισ. ευρώ στο κράτος, περιλαμβάνονται τα μέτρα:
1. Αυξήσεις – φωτιά στονΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%. Σε αυτήν την περίπτωση τα έσοδα θα ανέλθουν στα 1,3 δις ευρώ.
2. 8 λεπτά πάνω θα πάει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και κατά 3 λεπτά θα αυξηθεί στο πετρέλαιο κίνησης. Ευτυχώς, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ο φόρος θα παραμείνει ίδιος.
3. Στο 66% θα διαμορφωθεί η επιβάρυνση στα τσιγάρα, από 63% που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ κατά 20% θα αυξηθεί ο φόρος στο αλκοόλ. Τα έσοδα από αυτούς τους φόρους αναμένονται σε 1,1 δις ευρώ.
4. Τέλος η φοροαπαλλαγή για το πετρέλαιο από τη ΔΕΗ.
5. Ειδικοί φόροι θα επιβληθούν στα είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.
Στα… υπόλοιπα μέτρα, πρωταγωνιστούν οι περικοπές των αμοιβών των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ.
Πιο αναλυτικά:
1. Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές του Δημοσίου.
2. Μειώνονται κατά 50% οι αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.
3. Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
4. Απαγορεύεται πλέον ή χορήγηση "μπόνους" σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.
5. Μειώνονται κατά 30% οι υπερωριακές αμοιβές και οι δαπάνες μετακίνησης.
6. Αναστέλλονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο το 2010, εκτός των τομέων της Παιδείας, της Υγείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ από το 2011 θα ισχύσει ο κανόνας "μια πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις".
7. Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.
8. Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.
9. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.
10. Κάθε έσοδο από τον ΟΠΑΠ και τα τυχερά παιχνίδια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκ. ευρώ.
11. Αυξάνεται κατά 15% η φορολογία σε ακίνητα offshore εταιρειών.
12. Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.
13. Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2%.
14. Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, από 0,1% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: