
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1970 το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ακόμη και πενταπλασιαστεί. Μελέτη που ανέλυσε τις σημερινές διατροφικές συνήθειες και τις σύγκρινε με τις αντίστοιχες που επικρατούσαν πριν από 20 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σήμερα καταναλώνουμε κατά 50% μεγαλύτερο πρωινό.
Υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί προσλαμβάνουν σε σύγκριση με το 1970 περίπου 10% περισσότερη ενέργεια, που ισοδυναμεί με 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα ή με 10 κιλά το χρόνο.
Η αύξηση στο μέγεθος της μερίδας αναπόφευκτα οδήγησε και σε αύξηση στο μέγεθος των σκευών σερβιρίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα το μέγεθος του πιάτου σερβιρίσματος αυξήθηκε από 25 σε 30 εκατοστά. Μεγαλύτερο πιάτο σημαίνει και κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, κάτι που επαληθεύεται και από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.
Αντίθετα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αρχική εξοικείωση με συσκευασίες και σκεύη ελεγχόμενης μερίδας αύξησε τη συνειδητοποίηση του μεγέθους της μερίδας και οδήγησε σε συνολικά μειωμένη κατανάλωση.
Έτσι η μείωση της μερίδας μπορεί να συμβάλει στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και στον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Τι είναι όμως η μερίδα; Η αλήθεια είναι ότι οι πολλοί είναι αυτοί που τείνουν να υποτιμούν το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουν.
«Ένα συνηθισμένο λάθος, που κάνουν οι περισσότεροι, είναι η ταύτιση της ‘’σωστής’’ μερίδας με τη μερίδα εστιατορίου», σημειώνει η Ιωάννα Κατσαρόλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc. «Ωστόσο η μερίδα εστιατορίου δεν αποτελεί πλέον μέτρο σύγκρισης, αφού όπως αποδείχτηκε και από μια νέα έρευνα, οι μερίδες στα εστιατόρια είναι 2-4 φορές μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.
Αποτελεί κοινή πρακτική των εστιατορίων, και ιδίως των φαστ-φούντ, να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού για να κερδίσουν πελατεία. Μάλιστα συχνά μία μερίδα εστιατορίου μπορεί να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε 2 μερίδες».
Τι σημαίνει λοιπόν κανονική μερίδα;
«Καταρχήν η μερίδα είναι εξατομικευμένη, δηλαδή εξαρτάται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου και καθορίζεται βάσει του φύλου, του βάρους, του ύψους και της ηλικίας του», διευκρινίζει η Ιωάννα Κατσαρόλη.
«Διαφοροποιείται ανάλογα με την ανάγκη σταθεροποίησης, μείωσης ή και αύξησης του βάρους, το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική δραστηριότητα».
«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να υπάρχει μια «μεζούρα» για το αν ταυτίζεται ή κατά πόσο μεγαλύτερη ή μικρότερη είναι η μερίδα που καταναλώνεται, σε σύγκριση με αυτές που συστήνονται», προσθέτει.
«Δεδομένου όμως ότι οι περισσότεροι δε χρησιμοποιούν ζυγαριά ή ειδικά σκεύη μέτρησης, η οπτική σύγκριση με καθημερινά αντικείμενα μπορεί να αποδειχτεί έξυπνη και πρακτική ιδέα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου