Υποφέρετε συχνά από έντονους πονοκεφάλους; Αν ναι, ίσως θα πρέπει να αποφεύγετε στο εξής να ακούτε μουσική στη διαπασών.
Σε μια νέα μελέτη με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ των ηλεκτρονικών μέσων και της εκδήλωσης πονοκεφάλων, που έγινε σε εφήβους, η δυνατή μουσική ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα αποδείχτηκε ότι δεν συνδέονται με πονοκεφάλους, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα που έγινε σε 1.025 εφήβους ηλικίας 13-17 ετών δεν διαπίστωσε κάποια συσχέτιση της χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινητών τηλεφώνων ή τηλεόρασης και της εμφάνισης πονοκεφάλων ή ημικρανιών.
Ωστόσο μία ή δύο ώρες έκθεσης σε δυνατή μουσική καθημερινά συσχετίστηκαν με σφοδρούς πονοκεφάλους.
«Η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων έχει αναφερθεί συχνά ότι συνδέεται με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη τακτικής άσκησης ή αόριστα συμπτώματα, όπως η κόπωση, το άγχος, η δυσκολία συγκέντρωσης και οι διαταραχές ύπνου», δήλωσε η Astrid Milde – Busch, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Μονάχου.
«Μελέτες για τα αίτια εμφάνισης πονοκεφάλων είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα και για ορισμένες μορφές ηλεκτρονικών μέσων, ιδίως για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν προέκυψαν επαρκή ‘’ενοχοποιητικά’’ στοιχεία».
Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει το παρατεταμένο άκουσμα δυνατής μουσικής με την εμφάνιση ενοχλήσεων, όπως το κουδούνισμα στα αυτιά.
Οι ερευνητές εξέτασαν 489 εφήβους, που ισχυρίζονταν ότι υποφέρουν από πονοκεφάλους και 536 συνομηλίκους τους , που δήλωσαν ότι δεν είχαν τέτοια προβλήματα.
Όταν έγινε η σύγκριση των δύο ομάδων, δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό για όσους βλέπουν τηλεόραση, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και κάνουν συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή.
Αντιθέτως η καθημερινή έκθεση σε δυνατή μουσική φάνηκε να συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με έντονους πονοκεφάλους, αν και, όπως επεσήμανε η Astrid Milde – Busch, «δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν η συνήθεια του να ακούτε μουσική είναι η αιτία των συχνών πονοκεφάλων ή αποτέλεσμα των πονοκεφάλων με την έννοια μιας μορφής αυτοθεραπείας και χαλάρωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου