Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνική αντίδραση στην παράνομη επίσκεψη Davutoglu στα κατεχόμενα

Η απόφαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών,Mehmet Davutoglu,να επισκεφτεί τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο και να συνομιλήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη,Mehmet Ali Talat,ενόψει της έναρξης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό,προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου,Γρηγόρης Δελαβέκουρας,δήλωσε σχετικά: «Η επίσκεψη αυτή (του Davutoglu στα κατεχόμενα) γίνεται σε αντίθεση προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό.
Η Τουρκία,που προφανώς επηρεάζει αποφασιστικά την τουρκοκυπριακή στάση στις διαπραγματεύσεις,πρέπει να αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο τη στάση της και να διευκολύνει τη διαδικασία για εξεύρεση συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού.
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να φτάσουν σε λύση κυπριακή,που θα τους επιτρέψει να απολαύσουν από κοινού τα οφέλη της συμμετοχής της πατρίδας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Νωρίτερα σήμερα,ο Mehmet Davutoglu κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «να μην αποτρέψουν ξανά τη λύση»,όπως έκαναν το 2004 με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και δήλωσε ότι δεν θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι «να κάνουν εργαλείο τους την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και του «κράτους» τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: