Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Τα φόρτωσαν στον...γάιδαρο

Τραγέλαφος είναι η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Βορειοανατολικής Αττικής.Σύμφωνα με την έρευνα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής,ένας 59χρονος αγρότης,κάτοικος στο Σέσι Γραμματικού,θεωρείται ότι ξεκίνησε την πρώτη εστία φωτιάς που εξελίχθηκε σε μια τεσσάρων ημερών καταστροφική πυρκαγιά για την Αττική.
Το πόρισμα αναφέρει πως ο άνδρας προσπάθησε να κάψει με οινόπνευμα μια σφηκοφωλιά δίπλα στο σπίτι του.Μάλιστα,άνδρες των ΜΑΤ που περιπολούσαν την περιοχή γύρω από τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ,ανέφεραν πως τον είδαν λίγη ώρα πριν ξεσπάσει η φωτιά.
Ο ίδιος,σύμφωνα με τις πληροφορίες,αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως χρησιμοποίησε το οινόπνευμα, για να κάνει…εντριβές στον γάιδαρο του,ο οποίος δεν αισθανόταν καλά! Επιπλέον,υποστήριξε πως έφτασε στο σημείο μετά την εκδήλωση της φωτιάς,μαζί με έναν γνωστό του προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης του μετώπου.
Ο μοναδικός ύποπτος για τη φωτιά αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα τις επόμενες ημέρες.Η δικαιοσύνη παράλληλα θα προχωρήσει περαιτέρω την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι όποιες ποινικές ευθύνες των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Τέλος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει αποστείλει την εγκύκλιο του 2007 στον διευθυντή δασών και στους δασάρχες των πληγεισών περιοχών,σύμφωνα με την οποία,οι περιοχές πρέπει να ελέγχονται διαρκών προκειμένου να προληφθεί κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα ή καλλιέργεια εδάφους.Με τη σειρά τους θα πρέπει να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε ύποπτο,να ενημερώνουν τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος και να αναφέρουν κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα με ποιες υποθέσεις ασχολήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: