Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Παραιτήθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος

Με μια λιτή ανακοίνωση που εξεδόθη τη Δευτέρα ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Η παραίτηση Αλαβάνου πυροδότησε μπαράζ συσκέψεων του Αλέξη Τσίπρα αφ'ενός με τους στενούς του συνεργάτες και αφ'ετέρου με στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας.Κύκλοι του προέδρου του ΣΥΝ δηλώνουν πως η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν τους χαροποιούν,ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις που βλέπουν πλέον εκτόνωση της κατάστασης.Ως προς το αν η παραίτηση Αλαβάνου προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι συνιστώσες δείχνουν εμπιστοσύνη στον Αλέκο Αλαβάνο,οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως η συμφωνία για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική και όχι προσωποπαγής.
Από την πλευρά του,πάντως,ο Αλέκος Αλαβάνος φέρεται να πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου να σταθεί για λίγο πίσω,κάτι που είχε αφήσει να διαφανεί και στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κυριακής.Συνεργάτες του κ.Αλαβάνου αναφέρουν πως η πρόταση Τσίπρα δεν ικανοποίησε τον Αλέκο Αλαβάνο,ο οποίος τη θεώρησε θετική μόνο ως προς το ότι δεν επήλθε η οριστική διάλυση του σχήματος. Παρ'όλα αυτά,η πρόταση περί συλλογικής αρχηγίας δεν αποτελεί για τον Αλέκο Αλαβάνο θετική εξέλιξη που μπορεί να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ σε θέσει να εκπέμψει πολιτικό λόγο.
Παράλληλα,υπενθυμίζεται ότι τη διαφωνία της με την πρόταση Τσίπρα εξέφρασε στη συνεδρίαση της Γραμματείας και η Ανανεωτική Πτέρυγα,η οποία επιθυμεί έναν αρχηγό, κάτι που φαντάζει πιο ξεκάθαρο και ενώπιον του εκλογικού σώματος.
Ωστόσο,η κίνηση του Αλέκου Αλαβάνου δείχνει ότι το χάσμα στο κόμμα είναι πλέον αγεφύρωτο και οι Αλαβάνος-Τσίπρας δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια κομματική στέγη.Ενδεικτικό της κατάστασης στο κόμμα είναι πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: