Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Δημοπρατήθηκαν πίνακες του Χίτλερ

Τρεις υδατογραφίες που πιστεύεται ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη νεανική του ηλικία πωλήθηκαν προς 42.000 ευρώ στη Γερμανία.
Οι πίνακες, που φέρουν την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ,χρονολογούνται μεταξύ του 1910και του 1911,όταν ο ηγέτης της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,Αδόλφος Χίτλερ, κατοικούσε στη Βιέννη και προσπαθούσε να εξασφαλίσει τα προς το ζην ως καλλιτέχνης.Είχε μάλιστα καταθέσει αίτηση στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Βιέννη,αλλά απορρίφθηκε.
Η δημοπρασία έλαβε χώρα στη Νυρεμβέργη,όπου πραγματοποιήθηκαν οι δίκες κατά των εγκλημάτων πολέμου των Ναζί.Ο Herbert Weidler,υπεύθυνος της δημοπρασίας,ανέφερε ότι πωλήθηκαν σε τρεις πλειοδότες που έδωσαν τηλεφωνικές προσφορές,με τον ένα πίνακα να πωλείται προς 24.000 ευρώ.Ωστόσο,ανέφερε ότι η ποιότητα των υδατογραφιών είναι μέτρια.
Ο Herbert Weidler έχει πωλήσει και άλλα έργα του Χίτλερ και ανέφερε πως έχει δωρίσει τα χρήματα σε ένα εβραϊκό μουσείο.«Αρκετοί πελάτες ενδιαφέρονται για αυτά τα έργα ζωγραφικής…διανοούμενοι,επιχειρηματίες ή απλοί άνθρωποι που έχουν συγκεντρώσει κάποια χρήματα και επιθυμούν ένα τέτοιο πίνακα»,δήλωσε ο Weidler.
Τον περασμένο Απρίλιο,13 έργα του δημοπρατήθηκαν στο Shropshire για περισσότερα από 95 χιλιάδες δολάρια.Τα κομμάτια αυτά βρέθηκαν από ένα Βρετανό στρατιώτη στη Γερμανία το 1945,ενώ πιστεύεται ότι ο Χίτλερ έχει φιλοτεχνήσει περίπου 3.400 έργα ζωγραφικής από το 1909 έως το 1945,μεταξύ των οποίων και σκίτσα.
Η αυθεντικότητα αντικειμένων που συνδέονται με τον Χίτλερ έχει αποτελέσει μήλο της έριδας μεταξύ των ειδικών.Το 1983,το γερμανικό περιοδικό Stern είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Χίτλερ,αποσπάσματα που αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν πλαστά.Αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ως προς το κατά πόσο είναι ηθικό να κερδίζεις χρήματα πουλώντας έργα τέχνης του ηγέτη των Ναζί.
Το "Weissenkirchen in der Wachau" πωλήθηκε προς 24.000 ευρώ,το "Zerschossene Muehle" προς 11.000 ευρώ και το "Haus mit Bruecke am Fluss" προς 7.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: