Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Παχαίνει το ψωμί;

Το ψωμί είναι παρεξηγημένο από πολλούς στο χώρο της διατροφής γιατί θεωρούμε ότι παχαίνει.Το ψωμί όμως είναι ωφέλιμο,δεν περιέχει καθόλου λιπαρά,αποδίδει λίγες θερμίδες,αποτελεί καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού.Συνεπώς δεν θα πρέπει να το αποφεύγεται αλλά θα πρέπει να το εντάξετε στην ημερήσια διατροφή σας.
Αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β,σιδήρου,πρωτεϊνών,φυτικών ινών,συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Μια φέτα ψωμί έχει 80 περίπου θερμίδες,με μικρές διαφορές αν πρόκειται για ολικής άλεσης, σικάλεως,καλαμποκιού ή και πολύσπορο.Είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει,βοηθά το άτομα που ακολουθούν δίαιτα για απώλεια βάρους αφού προκαλεί αίσθημα κορεσμού,με αποτέλεσμα να χορταίνουμε εύκολα.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε,αλλά ότι δεν πρέπει να παραλείπεται από τη διατροφή σας.Το λευκό ψωμί αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και δεν έχει πολλά λιπαρά Όμως περιέχει μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με το μαύρο και λιγότερο σίδηρο και βιταμίνη Β.
Το μαύρο ψωμί έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λευκό και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.Η μόνη διαφορά τους είναι ο γλυκαιμικός δείκτης όπου στο ψωμί ολικής αλέσεως είναι χαμηλότερος λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: