Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Κατάρρευση της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα

Με το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου,η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία από τη zougla.gr,η οποία διεξήχθη από την Πέμπτη,28 Αυγούστου,έως και τα μεσάνυκτα της Δευτέρας,31 Αυγούστου,προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποτύπωση των τάσεων που επικρατούν στην κοινωνία.Ψήφισαν 7.964 χρήστες του διαδικτύου,επιλέγοντας τον καταλληλότερο για το αξίωμα του πρωθυπουργού,εκφράζοντας τη γνώμη τους σχετικά με ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές (παράσταση νίκης) και τέλος αποτυπώνοντας την πρόθεση ψήφου τους.
Το πρώτο συμπέρασμα,στο οποίο κατέληξε η επιστημονική ομάδα που επεξεργάστηκε τα data της ψηφοφορίας,είναι πως σε αυτήν την ανοικτή ψηφοφορία συμμετείχε ένας μεγάλος όγκος ψηφοφόρων που αυτήν την περίοδο μετακινείται από τη Νέα Δημοκρατία,κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (ψηφοφόροι του πολιτικού κέντρου) και προς το ΛΑΟΣ (συντηρητικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας).
Αυτή η διαφυγή από τη «δεξαμενή» ψηφοφόρων της ΝΔ αποτυπώθηκε στο αστάθμιστο δείγμα της ανοικτής ψηφοφορίας.
Στην ανοικτή αυτή διαδικτυακή ψηφοφορία,συμμετείχαν κατά 16% γυναίκες χρήστες – ψηφοφόροι και κατά 84% άνδρες.
Το 12,6% είναι ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το 63,7% είναι ηλικίας 25 – 44 ετών.Το 21,7% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην ανοικτή ψηφοφορία είναι ηλικίας 45 – 64 και το 1,8% είναι πάνω από 65 ετών.
Το 83% των χρηστών που ψήφισαν,ζει σε αστικές περιοχές,ενώ το 17% σε αγροτικές.Το 53,4% ζει στην περιφέρεια,το 9,8% στη Θεσσαλονίκη και το 37,3% στην Αθήνα.
Τέλος,το 53% έχει ανώτατη μόρφωση,το 18% ανώτερη,το 27% διαθέτει μέση μόρφωση (απόφοιτοι Λυκείου) και το 2% κατώτερη μόρφωση (απόφοιτοι Δημοτικού).
Καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Στο ερώτημα για το ποιος κατά τη γνώμη των χρηστών – ψηφοφόρων είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός,πρώτος και με διαφορά επιλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου,ανατρέποντας δραματικά τη μέχρι σήμερα υφιστάμενη εικόνα που παρουσίαζαν έως και τον Ιούνιο οι πάσης φύσεως μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης.Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στο ότι το 22% των ψηφισάντων επιλέγει άλλο πρόσωπο,πολιτικό ή μη,εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Παράσταση νίκης
Το 73% των χρηστών – ψηφοφόρων είναι πεπεισμένο πως στις επερχόμενες εκλογές θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.Μόνο το 17% πιστεύει πως υφίσταται πιθανότητα νίκης της Νέας Δημοκρατίας.Διαπιστώνεται,δηλαδή,πως στο συγκεκριμένο δείγμα υπάρχει πλέον αποκρυσταλλωμένη εντύπωση για το ποιος θα είναι νικητής στις βουλευτικές εκλογές.
Πρόθεση ψήφου
Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα είναι σταθμισμένα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007.Σε περίπτωση,λοιπόν,που οι εκλογές διεξάγονταν την επομένη Κυριακή,το 36,6% θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και το 27,2% Νέα Δημοκρατία.Η διαφορά, δηλαδή,είναι της τάξης των 9,4 ποσοστιαίων μονάδων.Το ΚΚΕ παρουσιάζεται σταθερό σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπικές εκτιμήσεις με 6,7%,ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κερδίζει ένα 3,7%.
Στην πραγματικότητα δηλαδή,είναι αμφίβολη η είσοδός του στη Βουλή υπό πραγματικές εκλογικές συνθήκες.Σαφή άνοδο,τουλάχιστον αυτήν την περίοδο,όπου δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές,παρουσιάζει το κόμμα του ΛΑΟΣ,που αγγίζει το 8,3%,ενώ,σύμφωνα με αυτήν την ανοικτή ψηφοφορία,οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εισόδου στη Βουλή.
Οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αποτυπώνουν και την πραγματικότητα των τάσεων στην κοινωνία.
Η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία αγγίζει μόνο το 64%,με αποτέλεσμα οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (16,8%) και το ΛΑΟΣ (7,5%) να απεικονίζουν πως οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν το «σκάφος» της Νέας Δημοκρατίας σε μεγάλους αριθμούς.Η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ είναι της τάξης του 76,1%.Οι συσπειρώσεις αυτές,ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας,αναμένεται να αυξηθούν,μόλις προκηρυχθούν εκλογές,αν και το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη περιθώρια αύξησης της συσπείρωσής του.
Συγκρίσεις με πρωθύστερες μετρήσεις
Έξι εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών,είχε διεξαχθεί από τη zougla.gr ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία,στην οποία η πρόθεση ψήφου καταγραφόταν ως εξής:Πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές κατά την 1η Ιουνίου 2009
Παρατηρεί κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά το δείγμα που εισήλθε και ψήφισε από τη zougla.gr, άγγιζε το 26,5%, ενώ σήμερα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα και το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο λίγο πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην παράσταση νίκης,παρατηρείται επίσης η ίδια εικόνα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2009.
Παράσταση νίκης κατά την 1η Ιουνίου 2009

Πηγή:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: