Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

«Καλώ τον Κ. Καραμανλή σε μια αναβαθμισμένη εκλογική αναμέτρηση»

Τα σχέδια του για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υπουργικό συμβούλιο με σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνέντευξή του μετά την προκήρυξη των εκλογών.Ακόμα,κατηγορεί τον Κ.Καραμανλή ότι «συμβιβάστηκε και συγκάλυψε τα φαινόμενα διαφθοράς» και τονίζει ότι «στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Καραμανλή ή του Παπανδρέου».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου στον Τάσο Παππά και την Ελευθεροτυπία
* Αν το δίλημμα αυτών των εκλογών,κύριε πρόεδρε,είναι Παπανδρέου ή Καραμανλής,τότε γιατί οι πολίτες να διαλέξουν εσάς;
- Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Κώστα Καραμανλή ή του Γιώργου Παπανδρέου. Κρίνεται το μέλλον του έλληνα πολίτη, η ευημερία του και η ασφάλειά του.Κρίνεται το αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς την παρακμή, την οικονομική και ηθική κρίση,την έκπτωση αξιών,ή αν θα βγούμε από το τέλμα με μια συλλογική προσπάθεια που θα συνενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.Στην κρίσιμη αυτή επιλογή που έχουμε μπροστά μας,συγκρούονται δύο αντιλήψεις για τη χώρα και την κοινωνία μας.Η μία είναι η αντίληψη της ιδιοτέλειας,του σφετερισμού του δημόσιου πλούτου,της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος της χώρας σε κάθε λογής πελατειακά,μικροκομματικά και αδιαφανή συμφέροντα, της παράδοσης της χώρας σε προσωποκεντρικές βλέψεις.Η άλλη είναι η πίστη στην Ελλάδα των αξιών,της αλληλεγγύης, της συνοχής,του κράτους δικαίου.Τις αντιλήψεις αυτές ενσαρκώνουν δύο διαφορετικά κόμματα και δύο πολιτικοί ηγέτες.
* Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει πόλωση στο δρόμο προς τις κάλπες του Οκτωβρίου;
- Εγώ δεν θα επιτρέψω να εκφυλιστεί αυτή η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε κοκορομαχία.Θα καλέσω τον Κ.Καραμανλή σε μια αναβαθμισμένη και πιο ουσιαστική διαδικασία προεκλογικού τηλεοπτικού διαλόγου, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να σχηματίσουν πληρέστερη αντίληψη για το τι πρεσβεύει ο καθένας μας πριν λάβουν την κρίσιμη απόφαση για την ψήφο τους.Ελπίζω ειλικρινά να ανταποκριθεί.Οι πολίτες συγκρίνουν και θα μας κρίνουν.Θα κρίνουν τη διαδρομή του καθενός μας,το όραμα που πρεσβεύουμε,την αξιοπιστία μας,τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Εγώ αναλαμβάνω τις προσωπικές μου ευθύνες.Αυτό έκανα πάντα. Δεν κρύβομαι ποτέ,δεν μεταθέτω τις ευθύνες μου αλλού,δεν υπεκφεύγω και δεν αναζητώ άλλοθι.Οι πολίτες να είναι βέβαιοι πως το ίδιο θα κάνω και αύριο,εφόσον με τιμήσουν με την ψήφο τους.
* Πιστεύετε ότι θα κατακτήσετε την αυτοδυναμία.Αν,όμως,δεν πετύχετε το στόχο σας,τι θα πράξετε;Ξανά εκλογές ή εξάντληση των περιθωρίων για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας;
- Ζητήσαμε εκλογές για να αποτραπεί η πορεία της χώρας προς τον γκρεμό,για να ανακοπεί η αποδιάρθρωση του κράτους και η κοινωνική αποσύνθεση,για να δοθεί λύση στο πρόβλημα ακυβερνησίας της χώρας.Αυτή είναι και η αγωνία των πολιτών.Εμείς τους προτείνουμε να γυρίσουμε σελίδα,να κάνουμε μια νέα αρχή με μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση με την αυστηρή εντολή να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η απόφαση των πολιτών,ότι θα προτιμήσουν μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία.
* Αυτοδύναμη και μονοκομματική κυβέρνηση;
- Σε κάθε περίπτωση,και με αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις,γιατί το απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας,γιατί το απαιτούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε.Είμαστε κόμμα με βαθύ συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.Θα εξαντλήσουμε σε κάθε περίπτωση όλα τα περιθώρια για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους.
* Κατηγορείτε τον κ.Καραμανλή ότι υπήρξε ελαστικός απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς που αφορούσαν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησής του.Αν γίνετε εσείς πρωθυπουργός και βρεθείτε σε ανάλογη θέση,πώς θα αντιδράσετε;
- Στην καλύτερη περίπτωση,ο κ.Καραμανλής συμβιβάστηκε και συγκάλυψε τα χειρότερα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς στην κυβέρνησή του, στο στενό του περιβάλλον. Στη χειρότερη εκδοχή,τα ενθάρρυνε συνειδητά με τη στάση ανοχής που επέδειξε. Το τραύμα είναι βαθύ.Η έξαρση των φαινομένων αυτών έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα,έβλαψε την εικόνα της χώρας διεθνώς,βασικοί θεσμοί του πολιτεύματος,όπως η Βουλή και η Δικαιοσύνη,απαξιώθηκαν στο βωμό της κυνικής συγκάλυψης.
* Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναδούμε ανάλογα φαινόμενα;
- Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί!Οχι μόνο διότι φαινόμενα και συμπεριφορές αυτού του είδους μού είναι προσωπικά παντελώς αδιανόητες.Οχι μόνο διότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις αξίες που πρεσβεύουμε και υπηρετούμε ως κόμμα. Αλλά και διότι δεν το αντέχει η χώρα.Το έχω,λοιπόν,ήδη καταστήσει σαφές:Η συμμετοχή στο συλλογικό εγχείρημα που θα ξεκινήσουμε την επομένη των εκλογών σημαίνει προσφορά και υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα και προνόμια.Οποιος συγχέει το ιδιοτελές συμφέρον του με αυτό της χώρας,δεν έχει καμία θέση στην προσπάθεια αυτή αλλά ούτε και στις τάξεις μας.Θα είμαι άτεγκτος! Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαψεύσει τις ελπίδες των πολιτών,να αμαυρώσει τη δημοκρατική παράταξη.Θα το αποδείξω από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους έλληνες πολίτες,όποιους και να αφορούν.
* Ακούω από στελέχη της Ν.Δ.υπαινιγμούς ότι ο Κ.Καραμανλής σύρθηκε στις πρόωρες εκλογές πιεζόμενος από εξωθεσμικά κέντρα.Τελικώς,αυτά τα κέντρα είναι τόσο χαλκέντερα και αντέχουν με όλες τις καταστάσεις ή πρόκειται για μια βολική κατασκευή που εξυπηρετεί τις πολιτικές ηγεσίες για να δικαιολογήσουν τα λάθη και τις αστοχίες τους;
- Για τη Ν.Δ.και τον Κ.Καραμανλή πάντα κάποιος άλλος φταίει.Πότε το ΠΑΣΟΚ,πότε ο στρατηγός άνεμος,πότε οι ασύμμετρες απειλές, πότε η διεθνής κρίση,πότε εξωθεσμικά κέντρα.Τόση έλλειψη θάρρους στην ανάληψη ευθυνών δεν έχουν ξαναδεί οι πολίτες.Ηταν ναι ή όχι πρωθυπουργός της χώρας τόσα χρόνια;Σύρθηκε στις εκλογές από τα προβλήματα που προκάλεσαν στη χώρα και στους πολίτες οι δικές του πράξεις και παραλείψεις.Οι πολιτικές της κυβέρνησής του υπηρέτησαν πιστά κάθε λογής ιδιωτικών και ιδιοτελών μεγάλων και μικρών συμφερόντων.Αυτά τα συμφέροντα έχουν όση εξουσία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει.Εγώ έχω καταστήσει σαφές πως δεν χρωστάω σε κανέναν - εγώ λογοδοτώ μόνο στους πολίτες.Αυτοί θα μας στηρίξουν και θα είναι η δύναμή μας.Θα δουλέψουμε μόνο για το δημόσιο συμφέρον.
* Εγκαλείτε τη Ν.Δ.ότι ξεπούλησε δημόσια περιουσία.Εσείς ως κυβέρνηση θα πάρετε πίσω τον ΟΤΕ,την Ολυμπιακή,τα λιμάνια;
- Η Ν.Δ. υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά το χρεοκοπημένο μοντέλο της παράδοσης των πάντων στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς,της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα,χωρίς αρχές και εξασφαλίσεις.Η πολιτική της συνιστά αναχρονισμό, διότι το μοντέλο αυτό κατέρρευσε με τη διεθνή οικονομική κρίση και έχει πια εγκαταλειφθεί και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές συντηρητικές κυβερνήσεις. Δικός μας γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον - και με βάση αυτό έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια για την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος έλεγχος στις βασικές υποδομές της χώρας.Με αυτή την αρχή αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης θα πορευτούμε,εξαντλώντας κάθε περιθώριο αναστροφής ή βελτιώσεων των συμφωνιών που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
* Να περιμένουμε σε περίπτωση νίκη σας ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο,ίσως και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς;
- Να είστε βέβαιος πως το υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσω θα έχει σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών.H κυβέρνηση πρέπει η ίδια να δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας,της καταπολέμησης της σπατάλης,του νοικοκυρέματος. Να είστε,επίσης,βέβαιος πως μοναδικό μου κριτήριο για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η αξιοκρατία,το ήθος,η γνώση,το κύρος και η αποτελεσματικότητα των προσώπων που θα τη στελεχώσουν.Tο ΠΑΣΟΚ έχει πληθώρα στελεχών με τα χαρακτηριστικά αυτά.Αλλά υπάρχουν και πολλοί άξιοι Ελληνες εκτός ΠΑΣΟΚ και κομμάτων τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης σε μια εθνική προσπάθεια υπεράνω κομματικών διαχωρισμών.
* Εχετε κάποιες εκκρεμότητες με ορισμένα στελέχη...Τι θα κάνετε με αυτούς που είχαν εμπλακεί,για παράδειγμα,στην ιστορία Πάχτα;
- Το έχω ξαναπεί,οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα ληφθούν ακολουθώντας τις καταστατικές μας διαδικασίες,τους κανόνες δεοντολογίας που έχουμε και με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και του τόπου.Αυτό ισχύει για όλους.
* Ο Κ.Σημίτης θα είναι ξανά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ;
- Ο Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - και φυσικά προσφέρει και σήμερα ως πολιτική προσωπικότητα.Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτήν την προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: