Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Η Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ξεκίνησε η καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου, του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνέντευξη πραγματοποιείται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.Ο κ.Καραμανλής απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφάσισε τώρα την προσφυγή στις κάλπες επανέλαβε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του τόπου.
«Εμείς κάναμε μια πολιτική στη σωστή κατεύθυνση που απέδωσε αποτελέσματα,όλα τα μεγέθη βελτιώνονταν.Θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν πιο τολμηρά,πιο γρήγορα.Την ειδοποιό διαφορά έκανε η μεγάλη κρίση. Οι πολιτικές μας θα απέδιδαν ακόμα [εάν δεν είχε έλθει η κρίση].Δεν επιδέχεται αναβολή στην αντιμετώπισή του,το πρόβλημα του ελλείμματος.Οφείλουμε στους πολίτες να πούμε την αλήθεια»,τόνισε ο κ.Καραμανλής.
Στη ερώτηση αν θα παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ.σε περίπτωση ήττας,ο κ.Καραμανλής απάντησε:«Ξέρω ότι τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο,η μάχη των εκλογών κερδίζεται και θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι τώρα.Όχι,δεν παραιτούμαι,όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή».
Σχετικά με τους "Βατοπεδινούς" ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλοι κρινόμαστε και ότι η ώρα της τελικής κρίσης είναι σε λίγες μέρες.«Τα κριτήρια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι συγκεκριμένα και αφορούν στο σύνολο της συμπεριφοράς,περιμένετε λίγες ημέρες»,πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεν συνεργάζομαι με τα άκρα»,απάντησε ο πρωθυπουργός βάζοντας τέλος στα σενάρια περί συνεργασίας με το ΛΑΟΣ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ,ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι η συνεργασία δεν γίνεται στη λογική του παζαριού μετά από ένα κακό αποτέλεσμα. Παράλληλα,τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει βαθιά κρίση,δεν έχει σχέδιο,έχει υιοθετήσει λόγο υποσχέσεων».
«Δεν υπάρχει η αντικειμενική συνθήκη για "μεγάλο συνασπισμό",το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το έχει απορρίψει.Προέχει ν'αντιμετωπιστούν τα πραγματικά θέματα»,συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Σε βασικές γραμμές η πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν σωστή,οικονομική και εξωτερική πολιτική.Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα.Eχουμε καλά στελέχη,όλοι θα δώσουμε μαζί τη μάχη,αλλά έχει σημασία και το πρόσωπο.Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν και πρωθυπουργό.Αναμφισβήτητα θα γίνει συζήτηση και των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών,πέρα από το debate όλων των αρχηγών»,είπε κληθείς να απαντήσει στο ποιες κρίσεις διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα.
Στην ερώτηση γιατί δε στήθηκαν διπλές κάλπες τον Ιούνιο και αν πρόκειται να ψηφίσει τον Πρόεδρο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο,ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν ήταν απόλυτο πριν τις 7 Ιουνίου ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκβιάσει εκλογές το Μάρτιο.
Και πρόσθεσε:«Τον κ.Παπούλια θα τον ψηφίσουμε,δεν συζητείται.Αν δεν είναι υποψήφιος,θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι».
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος το ότι στήριξε πέρσι την άποψη ότι «ό,τι είναι νόμιμο,είναι και ηθικό».
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ.Λιάπη ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί ιστορικό λάθος και ατόπημα,ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς ο κ.Καραμανλής απάντησε ότι «η διαφθορά δεν προέκυψε στην κυβέρνηση είναι φαινόμενο της κοινωνίας,στείλαμε όλες τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη» και τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με τη Siemens.
Απαντώντας στο ερώτημα αν αναγνωρίζει λάθη σε επιλογές προσώπων απάντησε «ότι πολιτική που ακολουθούσαμε ήταν και είναι η σωστή.Σε επίπεδο προσώπων κανείς δεν είναι αλάνθαστος,όλοι δοκιμάζονται και αποδεικνύεται εκ των υστέρων αν ήταν κατάλληλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: