Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η κρίση "έσωσε" το περιβάλλον

Η οικονομική κρίση μείωσε δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου,αποδεικνύει έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας,η οποία υποστηρίζει πως είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να απομακρυνθεί ο κόσμος από μια ανάπτυξη με υψηλό ίχνος άνθρακα.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η παγκόσμια οικονομική ύφεση στην κλιματική αλλαγή βγήκε το συμπέρασμα πως σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων τα τελευταία 40 χρόνια.
Τα αίτια
Η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής ήταν εν πολλοίς υπεύθυνη για τη μείωση των εκπομπών,αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξαν και παράγοντες όπως το πάγωμα πολλών σχεδίων για κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση κάρβουνου,λόγω κάμψης της ζήτησης και έλλειψης χρηματοδότησης.
Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times,σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κυβερνητικές πολιτικές για μείωση των εκπομπών,καθώς η IEA εκτιμά ότι το ένα τέταρτο της μείωσης - ένα "άνευ προηγουμένου" ποσοστό - ήταν αποτέλεσμα ρυθμίσεων.
Τρεις ήταν οι πρωτοβουλίες που επέδρασαν ιδιαίτερα: ο στόχος της Ευρώπης να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές μέχρι το 2020,τα πρότυπα εκπομπών για τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κίνα.
ΙΕΑ: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία
"Εκπληκτική" χαρακτήρισε τη μείωση των εκπομπών ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA, κ.Φατίχ Μπιρόλ και προέβη στην εκτίμηση ότι θα "καταστήσει λιγότερο δύσκολη" την επίτευξη των στόχων μείωσης που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή μιας επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
"Έχουμε μια νέα κατάσταση,με τις αλλαγές στην ενεργειακή ζήτηση και την αναβολή πολλών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας",τόνισε ο κ.Μπιρόλ."Αυτό,όμως,αποκτά νόημα,μόνον αν εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο ευκαιριών.Αυτό σημαίνει,μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη",προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια παγκόσμια συμφωνία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει συνθήκες διαφάνειας για τις επιχειρήσεις και να τις προτρέψει στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών.
"Ελπίζουμε ότι μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα στείλει μήνυμα για νέες επενδύσεις προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κατεύθυνση.Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία,θα είναι πολύ πιο ακριβό και κατά συνέπεια δυσκολότερο από ποτέ να φέρουμε το ενεργειακό σύστημα του πλανήτη σε βιώσιμη τροχιά",υπογράμμισε ο κ.Μπιρόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: