Στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας (21/9) θα διεξαχθεί η πρώτη τηλεμαχία με τη συμμετοχή των 6 πολιτικών αρχηγών,στα κομματικά επιτελεία των οποίων επικρατούν πυρετώδεις προετοιμασίες.Με αφορμή λοιπόν την αποψινή τηλεμαχία,το cosmo ανατρέχει σε προηγούμενες εποχές όχι πολύ μακρινές,όταν το 1996 ο Κώστας Σημίτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ έδιναν το εναρκτήριο λάκτισμα για τα πολυαναμενόμενα debate των πολιτικών αρχηγών.
Στην φετινή τηλεμαχία,οι όροι διεξαγωγής επιτρέπουν μετά από διαβουλεύσεις των κομμάτων με τους δημοσιογράφους,την διατύπωση διευκρινιστικής ερώτησης,ενώ έχει αυξηθεί και ο χρόνος των δημοσιογράφων.
Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων,με τρεις δημοσιογράφους ο κάθενας.Οι δημοσιογράφοι είναι ο Παύλος Τσίμας από το Mega,ο Νίκος Ευαγγελάτος από τον ANT1,ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha,η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ,ο Αιμίλιος Λιάτσος από το STAR και ο Ανδρέας Κωνσταντάτος από τον ALTER.
Μάλιστα,στο τέλος κάθε κύκλου ερωτήσεων ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να θέσει μια ερώτηση σε έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.
Η Ιστορία των debate
Όλα ξεκίνησαν το 1990,όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου και ο ΓΓ του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης βρέθηκαν να διαφωνούν σε συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Από το γεγονός αυτό,που το κάλυψαν ζωντανά οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega και ANT1, «εμπνεύστηκαν» τα κόμματα το απαραίτητο τηλεοπτικό πρόγραμμα του debate που πήρε σάρκα και οστά το 1996.
Λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση λοιπόν του νεοεκλεγέντα στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού,Κώστα Σημίτη,οργανώθηκε η πρώτη τηλεμαχία με τον Μιλτιάδη Έβερτ ως αρχηγό της ΝΔ.Σε αυτό το ντιμπέιτ πήραν μέρος τρεις δημοσιογράφοι,ο Παύλος Τσίμας,ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Παπουτσάνης.
Τις εντυπώσεις θεωρείται ότι έκλεψε ο Κώστας Σημίτης,με τον Μιλτιάδη Έβερτ να εμφανίζεται εμφανώς πιο «λαϊκός» αλλά χάνοντας πόντους από την ασάφεια των απαντήσεων του.Ωστόσο ο Κώστας Σημίτης είχε να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ερώτημα των Ιμίων,τότε που είχε προβεί στη δήλωση «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς»…Ανένδοτος ο κ.Σημίτης τόνισε πως θα ευχαριστούσε όποια χώρα βοηθούσε στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Στην εκλογική αναμέτρηση του 2000,τη σκυτάλη από τον κ. Έβερτ πήρε ο Κώστας Καραμανλής, που βρέθηκε στο ντιμπέιτ μαζί με τον κ.Σημίτη.Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου είχε οριστεί συντονιστής της συζήτησης,ενώ ερωτήσεις υπέβαλαν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος,η Έλλη Στάη και ο Μανόλης Καψής.
Και παρά το γεγονός ότι ο κ.Καραμανλής φάνηκε ιδιαιτέρως άνετος για νέο πρόσωπο,τις εντυπώσεις (και τις εκλογές) κέρδισε και πάλι ο κ.Σημίτης ο οποίος εμφανίστηκε σταθερός και συγκεκριμένος στις απαντήσεις του.
Το 2004,για πρώτη φορά,Καραμανλής και Παπανδρέου βρίσκονται αντιμέτωποι,ωστόσο η συμμετοχή των μικρότερων κομμάτων κάνει τη διαφορά.Αλέκα Παπαρήγα,
Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας αναλαμβάνουν να «ξυπνήσουν» μια διαδικασία που από τη «γέννηση» της φαινόταν τουλάχιστον ανούσια.Τις ερωτήσεις υποβάλλουν οι οι Π.Τσίμας,Σταύρος Θεοδωράκης,Αλ.Παπαχελάς και Ν. Ευαγγελάτος.
Ο αντιπολιτευτικός λόγος όμως δεν φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους.Οι ελπίδες για έναν ζωντανό διάλογο διαψεύστηκαν.Για παράδειγμα,η πιο «εντυπωσιακή» στιγμή του debate ήταν το λάθος μακιγιάζ της Αλέκας Παπαρήγα.
Τρία χρόνια αργότερα,το 2007,ο κ.Καραμανλής,ο κ.Παπανδρέου μαζί με την κυρία Παπαρήγα,τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Στέλιο Παπαθεμελή συμμετέχουν σε στο debate.
O κ.Αλαβάνος κερδίζει τις εντυπώσεις,καθώς προσπαθεί να «ζωντανέψει» μια κατά τα άλλα νεκρή διαδικασία.Απευθύνει ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και γενικά προσπαθεί να εκμαιεύσει ένα υποτυπώδη διάλογο ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου