Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

Περισσότερα από 26 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Αλτσχάιμερ και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.Περίπου 160.000 υπολογίζεται ότι είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα.
H νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο κοινή μορφή άνοιας.Είναι προοδευτική,εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος, η οποία περιγράφτηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτχάιμερ το 1906.
Τα συμπτώματά της είναι η απώλεια της μνήμης,η δυσκολία στην ομιλία και την ικανότητα κρίσης,η απάθεια και ο περιορισμός των ικανοτήτων που απαιτούν συντονισμό της όρασης με την αίσθηση του χώρου,χωρίς όμως να περιορίζονται οι κινητικές ικανότητες.
Συνήθως προσβάλλει άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, σπανιότερα όμως μπορεί να εμφανιστεί αρκετά νωρίτερα, ακόμη και πριν τα 50.Το Αλτσχάιμερ δε θεραπεύεται,μπορεί όμως να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τα υπάρχοντα φάρμακα,που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου αλλά και με νέα φάρμακα,που βρίσκονται στο στάδιο κλινικών δοκιμών.
Κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων
"Με την ουσιαστικότερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσου,νέες πρωτότυπες -αν και σε πειραματικό προς το παρόν στάδιο-θεραπείες δίνουν ελπίδες για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας",σημειώνει η Ελισσάβετ Καπάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Α΄ Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης περιλαμβάνονται οι κλινικές δοκιμές των φαρμάκων:
-''Rember"
Η φαρμακευτική ουσία ''Rember" (μπλε του μεθυλενίου),που παρασκεύασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αμπερντήν,είναι η πρώτη αγωγή ειδικά σχεδιασμένη για να επιτίθεται στη συσσώρευση της πρωτεΐνης Τ (tau) στον εγκέφαλο.
Δοκιμές του ''Rember" σε δείγμα 321 ασθενών έδειξαν 81% μείωση στο ρυθμό της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών συγκριτικά με αυτούς που δεν ακολουθούσαν αγωγή.Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στόχευση της Τ πρωτεΐνης ενδεχομένως να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.
-Λατρεπιρδίνη
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η λατρεπιρδίνη μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με ήπια έως μέτρα συμπτώματα της νόσου,αν και ο τρόπος δράσης του φαρμάκου παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστος.
-DHA
Σε μελέτη διάρκειας 6 μηνών σε υγιείς ηλικιωμένους με σκοπό τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων του DHA στη "γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη ηλικία",η δοκιμή είχε θετική επίδραση σε μια δοκιμασία μνήμης και μάθησης.
"Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών χρειάζονται επιβεβαίωση, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι είναι πλέον μάλλον επιβεβλημένο οι θεραπείες αυτές να χορηγούνται πρώιμα στη διαδικασία της νόσου για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές, πράγμα που καθιστά αναγκαία την πιο έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της νόσου", τονίζει η κ.Ελισσάβετ Καπάκη.
Ανακάλυψη τριών νέων γονιδίων που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια,που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.Πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη για την ασθένεια τα τελευταία 15 χρόνια.
Δύο μεγάλες έρευνες έδειξαν ότι τα τρία νέα γονίδια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το γνωστό APOE4,που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου .
Η πρώτη έρευνα, που έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 16.000 ατόμων από 8 χώρες, οδήγησε στον εντοπισμό δύο νέων γονιδίων που ονομάζονται Clusterin και PICALM,τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας.
Η δεύτερη έρευνα, που έκανε ο Φιλίπ Αμουγέ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και σχεδόν 9.000 υγιείς άνθρωποι στη Γαλλία, τη Φινλανδία,το Βέλγιο,την Ιταλία και την Ισπανία,οδήγησε στον εντοπισμό του Clusterin και ενός τρίτου γονιδίου που ονομάζεται CR1.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το Clusterin μπορεί να συνδέεται με το 10% των περιστατικών της ασθένειας,το PICALM με το 9% και το CR1 με το 4%.Το APOE4 ενδεχομένως να ευθύνεται για το 20 - 25% των περιστατικών.
Αξιολόγηση της μνήμης και των άλλων γνωστικών λειτουργιών
Η νευροψυχολογική εκτίμηση (εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών) κατέχει κεντρικό ρόλο τόσο στα αρχικά στάδια,όσο και κατά την παρακολούθηση της εξέλιξης (follow-up) της νόσου Alzheimer.
"Οι στόχοι της νευροψυχολογικής εκτίμησης είναι η εκτίμηση του γνωστικού προφίλ,η διαφορική διάγνωση,ο καθορισμός ενός γνωστικού διαγράμματος για σχέδιο αποκατάστασης και η αξιολόγηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας",δηλώνει η Ίλια Θεοτοκά, κλινική νευροψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστήμιου Αθηνών,Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
"Επίσης,βασικός στόχος της νευροψυχολογικής εκτίμησης είναι η βοήθεια του περιβάλλοντος.Η ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας βοηθάει στη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ασθενών και συγγενών,στον έλεγχο των προσδοκιών και στην απενοχοποίηση των συγγενών αλλά και στη διατήρηση της αυτονομίας και της αξιοπρέπειας των ασθενών.Σήμερα,διαθέτουμε πληθώρα δοκιμασιών για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών και είναι σημαντικό να έχουμε τα κατάλληλα κριτήρια για το ποιες δοκιμασίες θα χρησιμοποιήσουμε."
Στρατηγικές συντήρησης της μνήμης
Η αύξηση νέων ερεθισμάτων,η ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων,οι υψηλοί εκπαιδευτικοί στόχοι από νεαρή ηλικία και σε όλη την πορεία της ζωής (π.χ.εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας) δρουν προστατευτικά και βοηθούν στην καθυστέρηση εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου.
Οι παρακάτω καθημερινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη διατήρηση της μνήμης:
-Πνευματική δραστηριότητα
-Τακτική σωματική άσκηση
-Βελτίωση του ύπνου
-Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο
Να θυμάστε:Οι διαταραχές μνήμης δεν σημαίνουν απώλεια της ικανότητας να χαρεί κανείς τη ζωή,να δεχθεί και να πάρει αγάπη και να έχει ποιότητα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: