Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Προβάδισμα 6,4% του ΠΑΣΟΚ δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis

Συντριπτική ήττα της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα.Το ΠαΣοΚ προηγείται της κυβερνώσας παράταξης κατά 6,4%, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχουν καταγραφεί υπέρ του,με ποσοστό 31,5% έναντι του 25,1% της ΝΔ.Για τα άλλα κόμματα,η έρευνα δείχνει:ΚΚΕ 6,7%, ΛαΟΣ 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 3,9%,Οικολόγοι Πράσινοι 2,8%.
Παρά τη διαφορά του 6,4%,το ΠαΣοΚ φαίνεται να μην εξασφαλίζει ακόμα την αυτοδυναμία του, αφού η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα φέρνει το ΠαΣοΚ στο 40,2% (περιθώριο σφάλματος 3,4%) και τις 147 έδρες και η ΝΔ περιορίζεται στο 32% (περιθώριο σφάλματος 3,3%) και 86 έδρες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βασικές συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων.Το ΠαΣοΚ,με συσπείρωση 84,9% χάνει ένα 3,4% προς τη ΝΔ,αλλά κερδίζει από αυτήν ένα 6,3%.Προς το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα το Κίνημα χάνει 2,2% της δύναμης του. Έτσι,το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αυξήσει την συσπείρωσή του λίγο πάνω από το 90% προκειμένου να εξασφαλίσει την έστω και οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει εξαιρετικά κακή συσπείρωση με 63,8%.Εκτός από τη διαρροή προς το ΠαΣοΚ,ένα 9,6% πάει στο ΛαΟΣ και ακόμα 6,1% προς άλλα κόμματα.
Νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος βλέπει το 68,4% των ερωτηθέντων της νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι»,ενώ μόλις το 16% βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει.
Ο κ.Καραμανλής εμφανίζεται ακόμα να θεωρείται ο «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός, με ποσοστό 33,1%.Ο Γ.Παπανδρέου όμως βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%. Το 20% του δείγματος επιλέγει ωστόσο «Κανέναν» από τους προτεινόμενους.
Θέμα ηγεσίας
Το 65,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στο ενδεχόμενο εκλογικής ήττας της ΝΔ,ο Κ. Καραμανλής δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας του κόμματος.Αν,ωστόσο,ο κ. Καραμανλής επιλέξει να αφήσει το τιμόνι του κόμματός του,η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται η αδιαμφισβήτητη διάδοχος,αφού μεταξύ του 43,1% που πιστεύει ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας,η υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει το 23.5% του δείγματος (ενώ το 55,3% επιλέγει το Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ).Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ,το 28,4% θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας,το 28,9 εκ του οποίου επιλέγει την κ.Μπακογιάννη.
Όσον αφορά το ΠαΣοΚ,το 63,6% της εκλογικής του βάσης θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει το 44% της προτίμησης στο 60,1% του δείγματος που θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας,και το 57,8% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει η ηγεσία.
Στην ερώτηση «Πότε πρέπει να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές;»,το 44,6% απαντά ότι προτιμά το τέλος της τετραετίας,το 34,9% επιλέγει τον Οκτώβριο και το 13,1% το Μάρτιο.Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,το 75,9% τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Καρόλου Παπούλια,ενώ το 17,9% προτιμά να μην συμβεί αυτό.
Η κατάσταση στη χώρα
Ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.Το 77,2% εκτιμά ότι «τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» και μόλις το 13% θεωρεί ότι «πάνε προς τη σωστή».Το 87.3% θεωρεί ότι η κατάσταση στα θέματα διαφθοράς είναι αρνητική,το 82,2% σε θέματα περιβάλλοντος,το 86,2% στην οικονομία.
Το 69,1% των ερωτηθέντων καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές,ενώ το 25,3% δεν τη θεωρεί υπεύθυνη.Το 40,5% θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ασυντόνιστος ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το 27,5% ότι ήταν απών και ανεπαρκέστατος και το 27% ότι ανταποκρίθηκε όσο καλύτερα γινόταν.
Πηγή: Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: