Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Από 5,9-7,9% προηγείται το ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ,με τη διαφορά να κυμαίνεται από 5,9 έως 7,9 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ANT1.Στο 7,9% αποτυπώνεται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.Αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έως τώρα διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα.
Ειδικότερα,το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37,6% έναντι του 29,7% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 7,5%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το ΛΑ.Ο.Σ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,5%.Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,4%,ποσοστό που τους αφήνει εκτός Βουλής.
Αναφορικά με τη διαχείριση της οικονομίας,ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου δίνοντας ποσοστό 45%,ενώ το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή είναι 29%.
Θετικές είναι οι εντυπώσεις του κόσμου από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ, με το 56% να τη χαρακτηρίζουν θετική, ενώ μάλλον αρνητική τη χαρακτηρίζουν το 35% του δείγματος.Αξίζει να σημειωθεί πως από τους ψηφοφόρους της ΝΔ,ποσοστό της τάξεως του 22% έχουν μάλλον θετική εντύπωση για τα λεχθέντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ως προς το εάν θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται σε περίπτωση που εκλεγεί,το 40% απαντά θετικά, ενώ το 54% απαντά αρνητικά.Αναφορικά με το ότι δε θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ο Κώστας Σημίτης,το 47% θεωρεί ότι ευθύνεται ο Κώστας Σημίτης,ενώ το 28% θεωρεί υπεύθυνο τον ΓιώργοΠαπανδρέου.
Στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA,μετά τις παρουσίες των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων έχει αυξηθεί σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να περιορίζει σημαντικά τυχόν διαρροές ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος και εμφανίζεται στο όριο εισόδου για τη Βουλή.
Ειδικότερα,το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 34,9% έναντι του 29% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%,ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%,ο ΛΑ.Ο.Σ με 5,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2%.Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε προηγούμενη δημοσκόπηση για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας ήταν 5,5%.Η συσπείρωση της ΝΔ αυξήθηκε στο 64,1% (από 60%),συνεχίζει όμως να έχει μεγάλες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ (9%) και προς το ΛΑ.Ο.Σ (6%).Στο 81% παραμένει η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με μικρές απώλειες προς τη ΝΔ (2,8%) και σχεδόν μηδενικές προς το ΣΥΡΙΖΑ (0,9%).
Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ όσων δεν ψήφισαν στις περασμένες ευρωεκλογές,όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ22,4%,ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων (29,8%).
Η εμφάνιση των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ φαίνεται να ευνοεί τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού το 54,8% κρίνει συνολικά θετικά την εμφάνισή του.Το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρωθυπουργό,Κώστα Καραμανλή ήταν 42%.
Με ποσοστά σημαντικά άνω του 50% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν την ειλικρίνεια των θέσεων του Γιώργου Παπανδρέου (53,1%),τις θέσεις του για την οικονομία (57,4%), το ρεαλισμό των μέτρων που εξήγγειλε (53,7%) και το εάν αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (56,7%).
Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου αυξάνει το προβάδισμά του σε 2% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση όπου προηγείτο κατά 0,5% (Κώστας Καραμανλής35,5% και Γιώργος Παπανδρέου37,5%).
Ισοδύναμοι με ποσοστό 35,9% εμφανίζονται ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ΚώσταςΚαραμανλής ως προς το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Αναφορικά με τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 19,7% θεωρεί πως ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου,ενώ το 31,8% πιστεύει ότι ευθύνεται ο Κώστας Σημίτης (50,1% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) και το 33,8% πως ευθύνονται και οι δύο.
Το 33,2% θεωρεί ότι η απουσία Σημίτη από τα ψηφοδέλτια θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ (41,7% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ),το 27,2% ότι θα βλάψει και το 31,2% ότι δεν θα έχει καμία επίδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: