Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Το φάντασμα που πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης

Ανατροπή της στρατηγικής για αποφυγή των πρόωρων εκλογών που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής ενδέχεται να προκληθεί από τις απροσδόκητες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens,το «φάντασμα» της οποίας επέστρεψε απειλητικά στην πολιτική ζωή του τόπου και πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης.Η δημοσιοποίηση του κειμένου της απόφασης του Ειρηνοδικείου Μονάχου για την επιβολή ποινής στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas κ.Μιχ.Χριστοφοράκο και η αναφορά στο δικαστικό έγγραφο ότι δωροδόκησε, εκτός από το ΠαΣοΚ διά μέσου του κ. Κ. Γείτονα (ΠαΣοΚ),και τη ΝΔ,διά μέσου του (εκλιπόντος πλέον) Ιωάννη Βαρθολομαίου, προκάλεσε αναστάτωση στο κυβερνών κόμμα. Ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και πολλοί είναι οι υπουργοί που εκτιμούν ότι από την εξέλιξη της υπόθεσης θα εξαρτηθεί και ο χρόνος των πρόωρων εκλογών,τον οποίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αρκετοί εξ αυτών, αποκλείοντας τον Σεπτέμβριο,τον οροθετούσαν περί τα μέσα του Οκτωβρίου ή το αργότερο περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής:«Ολα στο φως,δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα».Ο κ.Καραμανλής φέρεταισύμφωνα με συνομιλητές του-να είναι της άποψης πως αν το πολιτικό σύστημα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει να βοηθήσει-και αυτό πράττει η κυβέρνηση,όπως επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες- να αποκαλυφθούν στοιχεία,ανεξάρτητα από το αν είναι επώδυνα. Εξάλλου,όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη,η κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι κουκουλώνει την υπόθεση και για αυτό τον λόγο βασικός στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης κ.Ν.Δένδια εδώ και πολλές εβδομάδες ήταν η όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση του κ.Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.Στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου είναι διάχυτος ο φόβος για τις επόμενες κινήσεις του κ.Χριστοφοράκου και ειδικά αν θα προσπαθήσει να εμπλέξει περαιτέρω τη ΝΔ προκειμένου να διευκολύνει την υπερασπιστική γραμμή που έχουν χαράξει οι δικηγόροι του.Σύμφωνα με πολλά κυβερνητικά στελέχη η υπόθεση της Siemens καθιστά το πολιτικό σύστημα όμηρο «του οποιουδήποτε κατηγορουμένου» του οποίου βασική επιδίωξη είναι να διασωθεί και να ελαφρύνει τη θέση του.
Υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων το κόμμα της ΝΔ εμμένει ότι ουδέποτε δέχτηκε οικονομική ενίσχυση από την εν λόγω εταιρεία και επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση, που πλήττει και απαξιώνει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα απαξιώνει την αναφορά που υπάρχει στο κείμενο της γερμανικής δίωξης,σχετικά με τον Ιωάννη Βαρθολομαίο,άλλοτε υπεύθυνο των οικονομικών του κόμματος και αντιπαρέρχεται την επισήμανση ότι οι πληρωμές έγιναν μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2004.Θεωρεί σκόπιμο να επιτίθεται κατά του ΠαΣοΚ,αγνοώντας ότι οι αποκαλύψεις πλήττουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και αποδυναμώνουν και την πολιτική ισχύ της ΝΔ και εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και πολλούς μήνες και αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού κ.Κ.Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήριζε το ζήτημα της Siemens σκάνδαλο του ΠαΣοΚ.
Ο φόβος αυτός είναι ακόμη υπαρκτός.Και τούτο διότι ουδείς γνωρίζει πότε θα επιστρέψει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα,αν και στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία και γίνεται λόγος για το επόμενο δεκαήμερο.Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι ακριβώς έχει αναφέρει στις γερμανικές αρχές,τι έγγραφα έχει προσκομίσει και κυρίως τι άλλα «όπλα» διαθέτει.Δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν ότι η υπόθεση Siemens απειλεί να εξελιχθεί σε «θρυαλλίδα» ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα,αν και ορισμένοι υπουργοί θεωρούν ότι με τις εξελίξεις αυτές ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο και πάψει οριστικά η γενική απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και των κομμάτων.
Η Ρηγίλλης,διά στόματος του Γραμματέα της ΝΔ κ.Ελ.Ζαγορίτη,επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπήρξαν εισροές από τη Siemens στο ταμείο του κόμματος.Και μια ακόμη φορά τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση της γερμανικής εταιρείας φέρει «πράσινη κυβερνητική υπογραφή»,ειδικά για το σύστημα ασφαλείας C4Ι. Μάλιστα κάνουν λόγο για προμήθειες και προγραμματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφησαν από το 1997-1998 έως το 2003,περίοδο κατά την οποία κυβερνούσε το ΠαΣοΚ. Παράλληλα αναφέρονται εκ νέου και στην ομολογία του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.Θ.Τσουκάτου ότι μέρος των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κατέληξαν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ανεξάρτητα από τη δημόσια επιχειρηματολογία και την κατηγορηματική άρνηση για εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται αποκαλύψεις για εμπλοκή προσώπων περί των οποίων εκφράζονται υπόνοιες ότι ενδέχεται να επιχειρηθεί να «καούν»,στο πλαίσιο εσωκομματικού «ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: