Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ισραήλ: Αφαιρέθηκε η επίμαχη φράση περί «τουρκικής περιοχής» στο Αιγαίο

Ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε από ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ ότι θα μετάσχουν στην αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης ”Έμπιστη Γοργόνα” που θα «διενεργηθεί για δέκατη φορά σε τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο»,η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε καμία αρνητική πρόθεση και η επίμαχη φράση, αφαιρέθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.
«Θεωρούμε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην περιοχή και στόχος της είναι οι ήδη άριστες διμερείς σχέσεις να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με θετικό τρόπο σε όλους τους τομείς,με αμοιβαίο σεβασμό και φιλία»,αναφέρει η ανακοίνωση.
Η σχετική καταχώρηση είχε αναρτηθεί από τις 11 Αυγούστου ως προαναγγελία της άσκησης και παρά το γεγονός ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισραήλ στην Ελλάδα,όπως και η αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,είχαν ενημερωθεί από την Αθήνα πως η περιοχή ανήκει στον ελληνικό τομέα ευθύνης.
Η σχετική ανάρτηση εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή,μία ημέρα πριν από την έναρξη της άσκησης, και άμεσα έγινε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.Παρά τις διαβεβαιώσεις των ισραηλινών αρχών ότι επρόκειτο περί λανθασμένης αναφοράς και ότι δεν αποτελούσε προσπάθεια αμφισβήτησης του τομέα ευθύνης της Ελλάδας,δεν είχε γίνει διόρθωση της επίμαχης φράσης έως την Πέμπτη (20/8).
Πραγματοποιήθηκε νέα παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να απαλειφθεί ο προσδιορισμός «τουρκική» και στην ιστοσελίδα πλέον αναφέρεται ότι η άσκηση «θα διενεργηθεί σε περιοχή έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η καθυστέρηση από πλευράς ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να απαλειφθεί η επίμαχη φράση, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ,συνδέεται με την απόφαση του Έλληνα ΑκολούθουΆμυνας στην Άγκυρα να μην παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της άσκησης,παρά τη σχετική πρόσκληση που του είχε αποσταλεί.
Η άσκηση,στην οποία συμμετέχουν συνολικά οκτώ πλοία,τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες (Ισραήλ,Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή (21/8).

Δεν υπάρχουν σχόλια: