Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ανάκαμψη για Γαλλία-Γερμανία

Αύξηση σημειώθηκε στο γαλλικό και γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,3% την περίοδο Απρίλιος - Ιούνιος γεγονός που δείχνει ότι οι δυο ισχυρές οικονομίες αρχίζουν να φεύγουν από την ύφεση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο- και όχι μόνο.
«Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν.Ύστερα από τέσσερις αρνητικές περιόδους η Γαλλία βγαίνει από το κόκκινο»,δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας,Christine Lagarde.
Λίγοι αναλυτές περίμεναν πως Γαλλία και Γερμανία θα έβγαιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ύφεση.Η επίσημη ανακοίνωση των ΑΕΠ από την ευρωζώνη αναμένεται να βγουν το απόγευμα της Πέμπτης (13/8).
Η τελευταία ανάπτυξη που είχε σημειωθεί στα δυο κράτη ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2008
Όσον αφορά τη γερμανική οικονομία,οι εξαγωγές τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 7% ποσοστό είχε να σημειωθεί εδώ και τρία. Παρόλα αυτά και σε αυτή την περίπτωση λίγοι αναλυτές ανέμεναν τόσο σύντομη ανάπτυξη.
Όπως αναφέρουν στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας,οι δαπάνες των νοικοκυριών και του δημοσίου είχαν σημειώσει άνοδο και σε συνδυασμό με την έντονη μείωση των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψει το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές που μίλησαν στο BBC,«Η ύφεση έχει λήξει για τη Γερμανία και τερμάτισε πιο σύντομα από ότι αναμέναμε.Πιστεύουμε πως θα δούμε ανάπτυξη γύρω στο 1% στο τρίτο τετράμηνο του έτους,γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας ακόμα περισσότερο.Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να σημειωθεί και περαιτέρω ανάπτυξη».
Άλλοι πιο επιφυλακτικοί υποστήριξαν πως αυτές οι οικονομίες εξαρτώνται στενά με τα πακέτα της κυβέρνησης.
«Αυτά τα ποσοστά μας δείχνουν τη δημόσια πολιτική.Η ερώτηση που τίθεται είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανάπτυξη.Είναι πολλά τα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί.Πάντως,το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από κρατική ομπρέλα»,ανέφερε ο οικονομολόγος Jens-Oliver Niklasch στο BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: