Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Σκευάσματα κατά της οστεοπόρωσης σκοτώνουν τους ιούς της νέας γρίπης Α

Τη θανάτωση των ιών της γρίπης,συμπεριλαμβανομένων των ιών Η1Ν1 της νέας γρίπης Α και Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών,εκτιμάται πως επιφέρουν δύο σκευάσματα (pamidronate και zoledronate) που χρησιμοποιούνται κατά της οστεοπόρωσης.Σε εργαστηριακά πειράματα, ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ εξέθεσαν στα δύο φάρμακα ανθρώπινα κύτταρα προσβεβλημένα με ιούς της γρίπης και παρατήρησαν ότι τα φάρμακα αυτά προκάλεσαν αύξηση της παραγωγής ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται yd-T και τα οποία άρχισαν να σκοτώνουν τα κύτταρα που είχαν μολυνθεί με τους ιούς της γρίπης.
«Ως εργαστήρια παραγωγής ιών»,περιέγραψε τα προσβεβλημένα ανθρώπινα κύτταρα ο καθηγητής Λάου Γιου-Λουνγκ του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.«Αυτά τα φάρμακα επιτίθενται ειδικά κατά των ιών… αυτή η προσέγγιση σκοτώνει τα εργοστάσια που παράγουν ιούς»,προσέθεσε.
Ο Μάλικ Πέιρις,μέλος της ερευνητικής ομάδας,ανέφερε ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό. «Είναι εξίσου σημαντικό,καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων»,συμπλήρωσε.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους.
Τα δύο σκευάσματα,pamidronate και zoledronate,κυκλοφορούν στο εμπόριο από την εταιρεία Νovartis AG,υπό την ονομασία Aredia και Reclast,αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: