Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ποιος εμπιστεύεται τους πολιτικούς;

Η εμπλοκή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παράνομες δοσοληψίες με τη Siemens θεωρείται πια δεδομένη,ακόμα και αν έγινε σε επίπεδο προσώπων και όχι κομμάτων.Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με αδιαφορία και χωρίς να εκπλήσσεται, εφόσον οι περιπτώσεις διαφθοράς των πολιτικών τείνουν να θεωρηθούν ο κανόνας. Λίγοι πιστεύουν ότι η αλήθεια θα μαθευτεί ή ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.Ο πολιτικός κόσμος έχει δυστυχώς χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών,οι οποίοι συνειδητοποιούν με ποιον τρόπο κυβερνάται πολλές φορές η χώρα μας.

Εφημερίδα Τα Νέα,Ριπές

"Απαξίωση"

"ΑΠΟ το 1997 που ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ένα μόνο σύνθημα,μία μόνο πολιτική σημαία,κυριάρχησε στην αντιπολιτευτική δραστηριότητά του:Η πάταξη της διαφθοράς,η σεμνότητα και η ταπεινότητα που θα ακολουθούσε ο ίδιος και τα στελέχη του μόλις αναλάμβαναν την εξουσία...
ΠΟΤΕ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας δεν καταγράφηκαν τόσες περιπτώσεις διαφθοράς, με ανάμειξη ακόμη και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών,σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.Η απαρίθμησή τους δεν έχει σημασία.Είναι γνωστά σε όλους.Έχουν όμως μεγάλη ηθική και πολιτική σημασία οι χειρισμοί του σημερινού Πρωθυπουργού και του κόμματός του στην αντιμετώπιση των σκανδάλων.Που συνοψίζονται σε μια φράση:συγκάλυψη και κουκούλωμα...
ΕΤΣΙ όμως πλησιάζουμε επικίνδυνα στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος. Το σκεπτικό του γερμανικού δικαστηρίου για την καταδίκη Χριστοφοράκου,αποτελεί κόλαφο για τη χώρα.Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία και να αλλάξει αυτή την εικόνα.Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει,τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός."

εφημερίδα Έθνος,Έθνος γνώμη

"Η αλήθεια στο φως"

"ΕΤΣΙ,οι μεγαλοστομίες της κυβερνητικής πλευράς περί πράσινης απόχρωσης του σκανδάλου Siemens άρχισαν σιγά σιγά να αραιώνουν και ξαφνικά τα κυβερνητικά στελέχη θυμήθηκαν ότι οι διαβεβαιώσεις πως δεν δόθηκε ευρώ από τη Siemens αφορούν μόνο στο κομματικό ταμείο,όχι όμως και στα πρόσωπα.Ελπίζοντας ότι ο κ.Χριστοφοράκος,σε ό,τι αφορά τη ΝΔ,θα σταματήσει στον νεκρό πια Βαρθολομαίο...
ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ που προκάλεσαν οι πρώτες αποκαλύψεις Χριστοφοράκου δείχνουν πόσο ευάλωτα είναι τα δύο μεγάλα κόμματα,που έχοντας αποδεχθεί για σειρά ετών την παράδοση των διπλών ταμείων και του μαύρου πολιτικού χρήματος,ήλπιζαν ότι η υπόθεση Siemens θα έκλεινε χωρίς να ανοίξει «ελληνική» μύτη.Οτι το καθεστώς της γενικής ατιμωρησίας θα θριαμβεύσει και πάλι.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ που ακούγεται τόσο από τη Ρηγίλλης όσο και από την παλιά Χ.Τρικούπη ότι στα κομματικά ταμεία δεν μπήκαν χρήματα από τη Siemens,δεν πείθει ούτε ενδιαφέρει κανέναν πλέον.
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος λύτρωσης του πολιτικού συστήματος είναι η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.Δεν μπορεί να αισθάνονται ασφαλή τα δύο κόμματα πιστεύοντας ότι θα «καθαρίσουν» με τη θυσία του Θ.Τσουκάτου,του Κ. Γείτονα και της μνήμης του Βαρθολομαίου."

Πάσχος Μανδραβέλης,εφημερίδα Καθημερινή

"Η διαφθορά χρειάζεται μόνο ένα"

"Μόνο που στη σχέση διαφθορέα και διεφθαρμένου υπάρχει σχέση εξουσίας,όπου ο διεφθαρμένος είναι εξουσιαστής.Ακόμη περισσότερο: το Δημόσιο προσφέρει μονοπωλιακές υπηρεσίες.και είναι σαν τον χάρο.Δεν μπορεί να τον αγνοήσει κανείς.
Για να το κάνουμε πιο απλά.Ας υποθέσουμε ότι ένας επιχειρηματίας χρειάζεται μία άδεια για κάποια επένδυση και η άδεια αυτή κολλάει σε ένα διεφθαρμένο σύστημα το οποίο απαιτεί x μαύρα λεφτά για να προχωρήσει.Ο επιχειρηματίας (επειδή α.δεν έχει να αντιμετωπίσει μια ανταγωνιστική αγορά αδειών,δεν μπορεί να πει,δηλαδή,«εσείς είστε διεφθαρμένοι,άρα πάω στο δίπλα μαγαζί που είναι τίμιοι και κάνω τη δουλειά μου» β. δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άδεια) έχει δύο επιλογές: ή να υποκύψει στην εξουσία ή να μην προχωρήσει.Η τρίτη λύση,της καταγγελίας δηλαδή,είναι υπαρκτή, αλλά έχει σοβαρό κόστος και οικονομικό και ψυχολογικό.Βλέποντας,λοιπόν,το μέγεθος των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα,είναι προφανές ότι πολλοί προτιμούν τη δεύτερη λύση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να συμψηφιστούν οι ευθύνες,είναι προφανές ότι το ψάρι βρωμάει από το (εξουσιαστικό) κεφάλι και για έναν ακόμη λόγο.Οι δημόσιοι λειτουργοί ορκίζονται να τηρούν τους νόμους και μάλιστα πληρώνονται γι’αυτό.Ο ιδιώτης επιχειρηματίας παρά το γεγονός ότι πρέπει να έχει κοινωνική συνείδηση (όπως κάθε πολίτης άλλωστε) πρώτη του δουλειά είναι να κάνει επενδύσεις και να βγάζει κέρδη. Οχι να αστυνομεύει το Δημόσιο..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: