Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΕΕ: Ανώφελο προς το παρόν το μαζικό κλείσιμο σχολείων λόγω γρίπης

«Οι κοινοτικές χώρες δεν βλέπουν προς το παρόν την ανάγκη να διατάξουν το προληπτικό μαζικό κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της νέας γρίπης».H Επιτροπή για την Ασφάλεια της Υγείας στην Ένωση σε συνεργασία με τις Κοινοτικές Αρχές Έγκαιρης προειδοποίησης και Αντίδρασης(Early Warning and Response System-EWRS) εξέδωσαν χθες με βάση σχετικές εισηγήσεις της Κομισιόν,δύο ανακοινώσεις σχετικά με την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη νέα γρίπη.
Στην πρώτη ανακοίνωση τους τα 27 κράτη-μέλη και η Κομισιόν συνιστούν «προς το παρόν τη προσέγγιση να κλείσουν τοπικά τα σχολεία και αναδρομικά δηλαδή,μετά την διαπίστωση της μόλυνσης ανάμεσα στους μαθητές,ως ευεργετική για την καθυστέρηση της μετάδοσης του ιού.»
«Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης εξαρτάται σαφώς από την έγκαιρη δράση».
Επιπλέον,«για να εξασφαλισθεί ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι αποτελεσματικό», δηλαδή,συμβάλει στην καθυστέρηση της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης «πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα,ιδίως δε ότι δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές συγκεντρώσεις παιδιών».
Με άλλα λόγια,η κοινοτική ανακοίνωση-σύσταση επιδιώκει μεταξύ άλλων να παρεμποδίσει τους γονείς των παιδιών που θα κλείσουν τα σχολεία τους λόγω γρίπης,να οργανώσουν μεταξύ τους και ενδεχομένως εναλλακτικά στα σπίτια τους,τη συγκέντρωση των παιδιών, υπό την παρακολούθηση κάθε ημέρα κάποιων από αυτούς,οι οποίοι δεν θα εργάζονται.
Η ιδέα αυτή,αν πραγματοποιηθεί,λένε οι κοινοτικές αρχές,θα ισοδυναμεί με την διατήρηση των εστιών μετάδοσης του ιού της γρίπης,έστω και αν τα σχολεία κλείσουν αφού τα παιδιά θα είναι πάλι όλα μαζί,συγκεντρωμένα σε έναν κλειστό χώρο.
Και η δεύτερη ανακοίνωση της Επιτροπής για την ασφάλεια της υγείας στην Ένωση διαπνέεται περισσότερο με την διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας παρά με την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών,αφού λέει ρητά ότι «σε κατάσταση πανδημίας οι χώρες-μέλη δεν πρέπει να οδηγηθούν σε περιορισμό της κυκλοφορίας στα(εξωτερικά)σύνορα της Κοινότητας και σε περιορισμούς των ταξιδιωτών ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
Με άλλα λόγια,προηγείται η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων,των υπηρεσιών και των προσώπων μέσα στην Ένωση και έπεται η προστασία των πολιτών από τη νέα γρίπη.
Στην ίδια ανακοίνωση τους οι κοινοτικές Αρχές προβλέπουν ότι «επειδή μεγάλος αριθμός ατόμων ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα της γρίπης λίγο πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους ή στην διάρκεια του ταξιδιού τους,τα κράτη-μέλη της Ένωσης ενδεχομένως να πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανάγκη να διεκπεραιώσουν η να διαχειρισθούν τέτοιες περιπτώσεις ανάμεσα στους ταξιδιώτες».
«Στο πλαίσιο αυτό,η υπερισχύουσα σύσταση για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι το άτομο που εμφανίζει συμπτώματα της νέας γρίπης να αναβάλει το ταξίδι του και να μείνει στο σπίτι του».
Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις,εξήγησε ότι πρόκειται για συστάσεις και συμβουλές και όχι για αποφάσεις που δεσμεύουν τις χώρες-μέλη της Κοινότητας.
Δεν υπάρχει στις ανακοινώσεις αυτές των κοινοτικών υγειονομικών αρχών τίποτε το υποχρεωτικό.
Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνονται σεβαστές οι διατάξεις των κοινοτικών συνθηκών για την ελεύθερη κυκλοφορία ανεξάρτητα από τη εξάπλωση ή όχι της γρίπης.
Ως προς τους εμβολιασμούς,ιδιαίτερα δε των παιδιών,ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραγωγής ενός αβλαβούς για την υγεία εμβολίου και αυτό το ζήτημα είναι αρμοδιότητα του επιτρόπου και των υπηρεσιών της Κομισιόν που ασχολείται με τις…επιχειρήσεις (σ.σ.και εδώ,όπως και παντού,άλλωστε, πρώτο μέλημα είναι η οικονομία και δευτερευόντως η προστασία της υγείας.
Το θέμα της προστασίας της Οικονομίας καλύπτεται από την έκφραση « θεμελιώδη δημόσια συμφέροντα»,όπως τα χαρακτηρίζει στην χθεσινή ανακοίνωση της η επίτροπος για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου « που πρέπει να προστατευθούν με ισορροπημένο τρόπο έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας».
Πάντως ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση για τους εμβολιασμούς γενικά και ειδικότερα γι’αυτούς των παιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι η επίτροπος κ.Βασιλείου θα προεδρεύσει της συνόδου των Υπουργών Υγείας του G7 μαζί με τον ομόλογο τους του Μεξικού στις 11 Σεπτεμβρίου,ενώ παράλληλα προετοιμάζεται ειδική έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Υγείας της Ένωσης στις αρχές Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: