Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Αποζημιώσεων και παράνομων επιδοτήσεων...συνέχεια

Επιμένει το ελληνικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στη θέση του ότι τα 425 εκ.ευρώ που έδωσε τη περασμένη Άνοιξη στους αγρότες,θύματα της κακοκαιρίας το 2008, προέρχονται από το ΕΛΓΑ και συνιστούν αποζημιώσεις και όχι παράνομες κρατικές ενισχύσεις.Απαντώντας σε ερωτήσεις μας,ο εκπρόσωπος τύπου της αρμόδιας για τη Γεωργία επιτρόπου Μάριαν Φίσερ Μπόελ εξήγησε ότι «έφθασαν χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν τα έγγραφα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τα οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν πως οι χρηματοδοτήσεις των αγροτών δεν είναι κρατικές ενισχύσεις αλλά αποζημιώσεις».
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο γραφείο της επιτρόπου με το οποίο προανάγγειλαν την αποστολή των εγγράφων στοιχείων που είχε ζητήσει από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο οι υπηρεσίες της Επιτροπής «θα αναλύσουν το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων στοιχείων,που είναι γραμμένα στα ελληνικά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι συμβατές ή όχι προς την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων».
«Αν δε,μετά την εξέταση αυτών των στοιχείων,συνεχίσουν να έχουν αμφιβολίες ως προς τον χαρακτηρισμό αυτών των 425 εκατ.ευρώ θα ανοίξουν την επίσημη διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων».Ο ίδιος πάντα εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η μελέτη των στοιχείων που έστειλε χθες στις Βρυξέλλες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «θα πάρει οπωσδήποτε μερικούς μήνες».
Από την πλευρά της καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή στην οποία θέσαμε υπόψη όλον αυτό τον προβληματισμό,μας απάντησε πως είναι φανερό ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Χατζηγάκης,με την καταβολή αυτών των 425 εκατ.ευρώ «αγόρασε απλώς τον αναγκαίο για την κυβέρνηση πολιτικό χρόνο προκειμένου να εγκαταλείψουν οι αγρότες τους δρόμους».
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για την Κομισιόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα χρήματα προς τους αγρότες δεν συνιστούν αποζημιώσεις αλλά παράνομες κρατικές ενισχύσεις,αλλά αυτή θέλει να είναι τυπικά εντάξει απέναντι στην Ελλάδα και γι αυτό το λόγο δηλώνει ότι μελετάει τα σταλθέντα στοιχεία.
Στο τέλος αυτής της υπόθεσης,μας είπε η ίδια πηγή,η Αθήνα θα αναγκασθεί να βρει τρόπους ανάκτησης αυτών των 425 εκ.ευρώ.Κι αφού αποκλείεται,πολιτικά και τεχνικά,να της τα επιστρέψουν οι αγρότες,η ανάκτηση θα γίνει μέσω του προϋπολογισμού της χώρας,δηλαδή θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: