Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Πολιτικά παιχνίδια με ελληνική τράπεζα από τον τουρκικό στρατό








Μείζον ζήτημα που αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τους κανόνες που διέπουν την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης–στην οποία διατείνεται ότι θέλει να εισχωρήσει,έχοντας ήδη υπογράψει και το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης- προκαλεί η «αδυναμία» του σκληρού βαθέως τουρκικού κράτους (στρατός),να αποδεχτεί τους κανόνες που ορίζει ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη διακίνηση.Η ιστορία είναι απλή αλλά ταυτόχρονα και σύνθετη…Ο Τούρκος επιχειρηματίας Osman Or επιχείρησε να αγοράσει παράλιο κτίσμα στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.Η αγορά θα γινόταν με leasing,μέσω της τουρκικής τράπεζας Finan Bank,μια πρακτική που εσχάτως χρησιμοποιείται πολύ στις διεθνείς αγορές.
Η συμφωνία του Τούρκου επιχειρηματία με την τουρκική τράπεζα,η οποία έχει εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας,ήταν για δάνειο ύψους 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επόμενη κίνησή του ήταν η αποστολή στο υποθηκοφυλακείο για να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες.Εκεί όμως προσέκρουσε στο τουρκικό κράτος.
Το υποθηκοφυλακείο τον ενημέρωσε ότι η διαδικασία εξαγοράς μπλοκάρεται,καθώς η τράπεζα από όπου πήρε το leasing είναι ξένων συμφερόντων–ελληνικών,μέσω της Εθνικής Τράπεζας-και η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει την ξένη ιδιοκτησία σε τουρκικό έδαφος.
Ο επιχειρηματίας για να κάνει τη δουλειά του απευθύνθηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας,όπου συμφώνησε να λάβει χρηματοπιστωτική μίσθωση (leasing) από εκεί,αλλά με το αζημίωτο για την τράπεζα.Υποχρεώθηκε να πληρώσει 300.000 δολάρια επιπλέον.
Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις στην Τουρκία,καθώς,αφενός στην αγοροπωλησία ενεπλάκη το βαθύ κράτος-είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της Millyet «Παρέμβαση του στρατού στην αγοροπωλησία ακινήτου στο Βόσπορο»-και αφετέρου είχε εμπλοκή ελληνική τράπεζα που επί της ουσίας θα είχε-όσο διαρκούσε η χρηματοπιστωτική μίσθωση-στην κατοχή της το ακίνητο,στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.












Είναι προφανές-γράφουν ακόμη και οι Τούρκοι-ότι το βαθύ κράτος λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.Δεν είναι σίγουρο αν θα ενεργούσε με παρόμοιο τρόπο εάν είχε εμπλοκή τράπεζα ξένων συμφερόντων–π.χ.γερμανική-ενώ,όταν έγινε η εξαγορά της τράπεζας,προφανώς το βαθύ κράτος δεν είχε αντιδράσει,καθώς εισέρευσαν στο τουρκικό κράτος μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία όμως μπλόκαρε την εξαγορά.
Αυτό είναι το επίμαχο ακίνητο στο Βόσπορο:



















Η Εθνική Τράπεζα για την Τουρκία

Απολύτως ψύχραιμη εμφανίζεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την ειδική και οπωσδήποτε άδικη μεταχείριση της θυγατρικής της στην Τουρκία,από το βαθύ κράτος της γείτονος.Κύκλοι της διοίκησης της τράπεζας,μιλώντας στη zougla.gr, ανέφεραν ότι πρόκειται για έναν πολύ παλαιό νόμο της Τουρκίας,που προβλέπει διακρίσεις μεταξύ τουρκικών και ξένων τραπεζών.
«Το γνωρίζαμε,όταν επενδύαμε στη γειτονική χώρα,όπως και μια σειρά από άλλες αρνητικές διατάξεις»,αναφέρει διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας,που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αποκαλύπτει,ωστόσο,ότι συστηματικά και επίμονα καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής νομοθεσίας,προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να αρθούν περιορισμοί και αγκυλώσεις που δεν ευνοούν τις ξένες επενδύσεις,αλλά ούτε την ίδια την τουρκική οικονομία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει διαρκής συνεργασία με τις άλλες ξένες τράπεζες,ώστε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις.
Πάντως,δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα σέβεται απολύτως τους νόμους και τις διατάξεις των χωρών που επενδύει και για το λόγο αυτό δεν αισθάνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αδικείται από το στρατιωτικό κατεστημένο.
Τέλος,από την πλευρά της,επισημαίνεται ότι,όσο η νομοθεσία για τις ξένες τράπεζες δεν αλλάζει προς μια πιο ευρωπαϊκή κατεύθυνση,τόσο θα παραμένει ακριβό και σπάνιο το χρήμα στην Τουρκία,«φρενάροντας» μεγάλο αριθμό επενδύσεων,αφού οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να προσφέρουν τους όρους,που ήδη εξασφαλίζουν μεγάλες ξένες τράπεζες όπως η Εθνική,που επενδύουν ή έχουν επενδύσει στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: