Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μνήμη Αλέκου Παναγούλη

Σαν εχθές 13 Αυγούστου 1968,η στρατιωτική Χούντα βρίσκεται ήδη ενάμιση χρόνο στην εξουσία, προσβάλλοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας.
Ο Αλέκος Παναγούλης,ιδρυτής της αντιστασιακής οργάνωσης «Εθνική Αντίσταση», επιχειρεί να δολοφονήσει με βόμβα τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, στο Λαγονήσι.
Τα εκρηκτικά,που ήταν τοποθετημένα κάτω από τον δρόμο που περνούσε το αυτοκίνητο του πραξικοπηματία,εκρήγνυνται 3 δευτερόλεπτα αργότερα και ο Παπαδόπουλος διασώζεται.
Ο Αλέκος Παναγούλης ύστερα από ένα αγωνιώδες κρυφτό στα βράχια του Σαρωνικού συλλαμβάνεται.Μετά από πρωτοφανή βασανιστήρια,που τον οδήγησαν ημιθανή στο νοσοκομείο,δικάζεται από Στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο.
Φυλακίζεται σε ένα μικρό κελί,όπου ζει «εντοιχισμένος» όπως λέει ο ίδιος,μέχρι να δραπετεύσει τον Ιούνιο 1969.Ξανασυλλαμβάνεται μετά από μερικές ημέρες. Αποφυλακίζεται,τον Αύγουστο 1973,μετά από διεθνή κινητοποίηση, αφού είχε μείνει τεσσεράμισι χρόνια φυλακή.
Αυτοεξόριστος ζει στην Ιταλία απ’όπου προσπαθεί να συνεχίσει την Αντίσταση
Σε συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι μετά την απελευθέρωσή του,ο Αλέκος Παναγούλης λέει:«Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο.Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».
Μετά τη μεταπολίτευση εκλέγεται βουλευτής με το κόμμα «Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις» και απαιτεί με πείσμα την «αποχουντοποίηση» της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.
Πεθαίνει σε ένα αμφιλεγόμενο αυτοκινητικό δυστύχημα την πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 38 ετών.Παραμένει στη μνήμη όλων ως ένας σύγχρονος ήρωας και σύμβολο της αντίστασης ενάντια σε κάθε τυραννία.
41 χρόνια μετά τον θάνατό του η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία Αλέκου Παναγούλη σε δελτίο Τύπου για την επέτειο του θανάτου του,μεταξύ άλλων αναφέρει:«Φέτος λοιπόν, στη μνήμη του Αλέκου,θα παραδειγματιστούμε και θα γίνουμε κι εμείς βομβιστές.Και θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά τη μοναδική βόμβα που χρειάζεται μια Δημοκρατία:την αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: