«Υπέρ της δίκαιης επίλυσης» του Κυπριακού τάσσεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν,σύμφωνα με δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν.
Εξέφρασε μάλιστα την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η διεθνής κοινότητα και τα σχέδια του ΟΗΕ, καθώς και στο σχέδιο Ανάν,ενώ υπογράμμισε ότι θα επιδιωχθεί η οικοδόμηση σχέσεων και με τις δύο πλευρές.
Εκ παραδρομής,ο κ.Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με τις «δύο χώρες»,κάτι που έσπευσε να διορθώσει «σε δύο τμήματα».Ωστόσο,η σχετική αναφορά παραμένει στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης,που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.
Σε ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με το φυσικό αγωγό αερίου «Blue Stream-2», διευκρίνισε ότι η τροφοδοσία με αέριο τρίτων χωρών (Κύπρο,Ισραήλ,Λίβανο,Συρία) θα γίνεται μέσω του τουρκικού εδάφους και κατ’αυτόν τον τρόπο η Τουρκία καθίσταται «πολύ μεγάλο διαμετακομιστικό κράτος για την περιοχή αυτή του κόσμου».
Παράλληλα, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ναμπούκο και του South Stream είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τους αγωγούς Σαμψούντα - Τσεϊχάν και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο όγκος της αυξανόμενης εξόρυξης πετρελαίου μπορεί να μοιραστεί μεταξύ των δύο αυτών σχεδίων.
«Όσο περισσότερα έργα υποδομών υπάρχουν,τόσο καλύτερα γιατί δημιουργεί αξιοπιστία και σταθερότητα στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης»,προσέθεσε.
Όταν ο ρώσος πρεσβευτής στην ΚύπροΒιάτσεσλαβ Σούμσκι κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν,ανέφερε ότι η θέση της χώρας του για το Κυπριακό είναι "σαφώς διατυπωμένη" στη διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ του κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρώτος στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν την ανάγκη για μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο,επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.
Όσον αφορά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας,ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως δεν θα επηρεάσουν τις «εγκάρδιες και στενές σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου