Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Σοκάρουν τα στοχεία για την ελληνική οικονομία

Εκτίναξη του ελλείμματος,της ανεργίας και του πληθωρισμού προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που εκτιμά ότι έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης.Παράλληλα,προτείνει μέτρα – φωτιά για φορολογούμενους και ασφαλιστικό, θέτοντας στο στόχαστρο το ΦΠΑ και τη φορολογία των εργαζομένων.Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μαύρα τα μαντάτα για την ελληνική οικονομία από τους οικονομολόγους του ΟΟΣΑ,οι οποίοι προβλέπουν ίσως τη χειρότερη περίοδο που διανύει η χώρα μας,τις χρονιές 2009 –2010.Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΟΣΑ,ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κινηθεί για το τρέχον έτος σε αρνητικό έδαφος,φτάνοντας στο-1,3%,ενώ ελαφρά βελτίωση στο +0,3% θα έχει από το 2010.
Παρά τα νέα φορολογικά μέτρα που επέβαλε το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομίας και είχαν στόχο τη μείωση του ελλείμματος,ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση στο 6,1% το 2009 και στο 6,7%.Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στο 3,7%.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα μας,η οποία αναμένεται να φτάσει στο τέλος του τρέχοντος έτους στο 9,5% και στο 10,3% του χρόνου.
Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη στις πιέσεις της διεθνούς κρίσης,ενώ προτείνεται ο μηδενισμός του ελλείμματος μέχρι το 2014.
Για να επιτευχθεί αυτό,ο ΟΟΣΑ προτείνει μια δέσμη 51 ιδιαίτερα σκληρών μέτρων,που επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τους φορολογούμενους και τους εργαζόμενους.
Μεταξύ άλλων,θεωρείται αναγκαία η υπαγωγή των προϊόντων χαμηλού φορολογικού συντελεστή στον κεντρικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι όσα από τα προϊόντα διαθέτουν φόρους από 4 έως 9% πλέον θα υπάγονται στο 19%.Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν χωρίς διάκριση.
Την ίδια στιγμή,θεωρεί αναγκαία την αύξηση της εισφοράς ακίνητων αφού στη χώρα μας το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 1,5% τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών που ανήκουν στον ΟΟΣΑ επιβάλλουν ποσοστό 2%.
Παράλληλα προτείνεται αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα ιατρικά έξοδα, ενώ επιβάλλεται η άρση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που το όριο του ετήσιου εισοδήματος ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.Υπενθυμίζεται πως τη σχετική ρύθμιση είχε πραγματοποιήσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Αλογοσκούφης, ωστόσο ο αντικαταστάτης του,Γιάννης Παπαθανασίου την είχε αποσύρει.
Τέλος από τα πλέον σημαντικά θέματα είναι η επιβολή διδάκτρων στα κρατικά Πανεπιστήμια,αλλά και η άμεση ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας,Λούκα Κατσέλη κάλεσε την κυβέρνηση να μην ωραιοποιεί πλέον τις καταστάσεις,δεδομένων των αναφορών του ΟΟΣΑ. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία στο σχεδιασμό της,ενώ την κάλεσε να δείξει υπευθυνότητα προκειμένου να μην «την πληρώσουν οι πολίτες που από την πολιτική της βρίσκονται σε απόγνωση».
ΚΚΕ
Σε δήλωσή του για την έκθεση του ΟΟΣΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ,Μάκης Μαϊλλης αναφέρει:" Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι ο λαός μόνο χειρότερα θα δει από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.Οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής,της εξουσίας των μονοπωλίων.Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος."
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
O γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας είπε πως ο ΟΟΣΑ προτείνει να διαλυθεί η κοινωνία.«Γυρίζουμε την πλάτη στις προτάσεις του. Σήμερα χρειάζεται ενίσχυση και αναδιάρθρωση του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές και στήριξη της απασχόλησης,να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις,να ενισχυθεί το εισόδημα του λαού και να καταπολεμηθεί η ακρίβεια,να αυξηθούν και όχι να μειωθούν οι συντάξεις,να στηριχθούν οι μικροί δανειολήπτες,να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας,να μπει νέο πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α.»
ΛΑΟΣ
Αναφορικά με τις προτροπές του ΟΟΣΑ,ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ,Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:"Κάθε μέρα που περνάει οι προτροπές,οι οδηγίες και οι εντολές διεθνών φορέων όπως του ΟΟΣΑ,του ΔΝΤ,της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα έχουν το ίδιο μονότονο περιεχόμενο:όλο και σκληρότερα μέτρα.Η κυβέρνηση του κ.Καραμανλή, συνεχίζοντας την πολιτική του κ.Σημίτη,ενταφιάζει κάθε ελπίδα για έξοδο απ’την κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: