Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Και 4ο σοβαρό κρούσμα - Θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

Ένας 22χρονος με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,αιμοκαθαιρόμενος,βρέθηκε θετικός στον ιό της νέας γρίπης και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και σε απομόνωση. Εντωμεταξύ,το πρωί της Παρασκευής (31/07) συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό η Διυπουργική Επιτροπή,με σκοπό να παρουσιαστεί από τον κ.Αβραμόπουλο, το σχολιασμένο από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο,επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη γρίπη Α."Δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας",ανέφερε ο υπουργός και στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου,το οποίο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Στη συνεδρίαση συμμείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών,Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών,Γιάννης Παπαθανασίου,Άμυνας,Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων,Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Ο κ.Αβραμόπουλος μετά το πέρας της συνεδρίασης,δήλωσε πως "κατ'εντολήν του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας,δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι,ακόμα και εκείνοι που παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο,οι δαπάνες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος,ενώ ο αριθμός των δόσεων θα είναι περί τα 24 εκατομμύρια.
Ο υπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα παραλάβουν το εμβόλιο και τόνισε πως οι πολίτες θα εμβολιαστούν με κάποια ιεράρχηση,"με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να έχει προτεραιότητα".
Ακόμη, επεσήμανε ότι η πολιτεία οφείλει και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και σημείωσε πως δεν συντρέχει σε καμία περίπτωση λόγος πανικού ή ανησυχίας.
Ο κ.Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης πως "η καλλιέργεια πανικού κι η ανεύθυνη πολιτικολογία που παρατηρήθηκε πριν από λίγο καιρό γύρω από τη νέα γρίπη, υπονομεύουν την υγειονομική ασφάλεια της χώρας και την παραγωγική διαδικασία του τόπου".
Τέλος,ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και θα αυξηθούν κατά 100 οι κλίνες εντατικής θεραπείας,ενώ σχετικά με το ζήτημα των σχολείων,ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργείο Παιδείας και η κατάσταση θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση την εξέλιξη του προβλήματος.
Συναντήσεις με ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ
Την Πέμπτη (30/07) ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) και της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας),προκειμένου να τους ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Μετά το πέρας της συνάντησης,ο κ.Αβραμόπουλος αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκήσεων,"για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει",δήλωσε:"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,με τους αιρετούς εκπροσώπους της,τίθεται στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας,για να χτίσουμε τοίχους εναντίον αυτής της απειλής".
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως οι υγειονομικές υπηρεσίες φέρουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της νόσου και υπογράμμισε πως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ήταν ήδη σε ετοιμότητα.
Τέλος,ο κ.Αβραμόπουλος,εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων,οι οποίες έχουν ήδη τα τελευταία χρόνια αυξηθεί,θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και τόνισε πως ήδη έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες συναντήσεις για το μέλλον.
Από την πλευρά του,ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ,Δημήτρης Δράκος,χαρακτήρισε "γόνιμη και παραγωγική" τη συνάντηση με τον υπουργό και ανέφερε ότι τέθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του κεντρικού εθνικού σχεδιασμού και προσέθεσε:"Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου".
Εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ,ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Αθηναίων,Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε,μεταξύ άλλων:"Τον διαβεβαιώσαμε ότι στην έκκλησή του για τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν χρειάζονται πολλά λόγια,το παρών θα είναι άμεσο, εθελοντικό και αποτελεσματικό,υπενθυμίζοντάς του αν και δεν χρειάζεται και αυτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού,οι δήμοι και οι κοινότητες σε όποια έκτακτη περίπτωση χρειάστηκε και αναφέρομαι κυρίως στις φυσικές καταστροφές,έδωσε πάντα το παρών κατά τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό".
Τέλος,ο κ.Κακλαμάνης διαβεβαίωσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου,οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι σε θέση να υποδεχθούν τα παιδιά,ενώ υπογράμμισε πως και οι μετανάστες θα εμβολιαστούν,είτε βρίσκονται στη χώρα μας νόμιμα είτε παράνομα.
"Όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για ζητήματα δημόσιας υγείας τότε σε αυτό συμμετέχουμε όλοι και η αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σαν ένας άνθρωπος πρώτη και καλύτερη",δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ,Πάρης Κουκουλόπουλος.
Εφημερεύοντες ιατροί
Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εφημερεύουν ιδιωτικοί γιατροί και οδοντογιατροί,οι οποίοι,θα ενταχθούν στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης,ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα.
Η λίστα με τα ονόματα των εφημερευόντων γιατρών θα βγει από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και θα αναρτηθεί στα Κέντρα Υγείας,πιθανώς στα φαρμακεία και στις εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: