Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

"Μια Ευρώπη της συνοχής με προτεραιότητα τον πολίτη"

Η επιθυμία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι η Ευρώπη της συνοχής,στην πρώτη προτεραιότητα της οποίας θα είναι ο πολίτης,ανέφερε ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου,σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.Παράλληλα,τόνισε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία,η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.
Αναφερόμενος στην Πράσινη Ανάπτυξη,παρατήρησε πως μέσα από αυτή και ενόψει των μεγάλων αποφάσεων που θα ληφθούν στην Κοπεγάχη,είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία,ώστε να μπορέσουν οι σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον της ανάπτυξης και θα δώσουν δουλειές,θα δημιουργήσουν την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη, προσέθεσε.
Η σύγκληση της Συνόδου των ΕυρωπαίωνΣοσιαλιστών είχε ως σκοπό το συντονισμό των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης,οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής,ο πρωθυπουργός είχει ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ,Νίκολα Γκρούεφσκι,στο πλαίσιο μιας διπλωματίας πρωτοβουλιών που δημιουργεί ευκαιρίες και τις οποίες η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει.
Κατά τη συνάντησή του με τον Νίκολα Γκρουέφσκι,ο πρωθυπουργός,ΓιώργοςΠαπανδρέου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισε την πάγια ελληνική θέση για το ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα,έστειλε το μήνυμα πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είναι η επίλυση της ονομασίας.
Παράλληλα,ο Γιώργος Παπανδρέου θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής,μετά τη λήξη της οποίας θα βρεθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε δείπνο εργασίας.

"Η κοινωνία είναι ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία"

Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014,όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου,κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες,με δυναμισμό»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός,υπογραμμίζοντας πως η Συνθήκη της Λισαβόνας δύναται να δημιουργήσει νέες προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας,τόνισε πως το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο καθώς βελτιώνει τη λειτουργικότητα της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.
Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του,τόνισε πως είχε την ευκαιρία να τονίσει τη θέση της Ελλάδας για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.Παράλληλα,επισήμανε πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την κοινωνία ενωμένη»,τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει,την ευνομία,που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και βλάπτει τη χώρα μας διεθνώς».
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
«Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου»,προσέθεσε.
Παράλληλα,σημείωσε πως η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για τη σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,πρόταση που,όπως ανέφερε,υποστήριξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός,ο Αυστριακός καγκελάριος,αλλά και η Κομισιόν.
Για το ζήτημα της μετανάστευσης,ανέφερε πως τα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα,τονίζοντας πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού».
Εξήρε τη σημασία συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η Τουρκία αφενός να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής σε διμερές επίπεδο και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ.

Ο καιρός του Σαββάτου (31/10)

Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά αλλά και περιοδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σάββατο (31/10).Παράλληλα,θα σημειωθούν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις.Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παράκτια.Χιόνια στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση το απόγευμα και από τα δυτικά.Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη δυτική Ελλάδα θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις κυρίως στα νότια όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλία,την ανατολική Στερεά,την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές.Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και αργότερα της Στερεάς.Σταδιακή βελτίωση το απόγευμα στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και αργότερα κατά τόπους και στα υπόλοιπα.Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια 8 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.Πιθανότητα το βράδυ πρόσκαιρης χιονόπτωσης στην κορυφή της Πάρνηθας.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα ανατολικά.Πρόσκαιρη χιονόπτωση στα ανατολικά ορεινά του νόμου. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Σομαλία:112χρόνος παντρεύτηκε 17χρονη!

Ούτε 20,ούτε 40,ούτε 70 αλλά 95χρόνια διαφορά έχει ένα ζευγάρι στη Σομαλία το οποίο ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου αυτή την εβδομάδα και την τελετή παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι.Ο σύζυγος, Ahmed Muhamed Dore, ηλικίας...112 ετών έχει στο ενεργητικό του ήδη 5 γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει 13 παιδιά.Παρόλα αυτά δεν πτοείται και δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ πως θέλει να κάνει και άλλα παιδιά με την...17χρονη σύζυγό του.
"Σήμερα ο Θεός με βοήθησε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου",είπε ο κ.Dore ενώ η οικογένεια της συζύγου,Safia Abdulleh,υποστήριξε πως η κοπέλα είναι ευτυχισμένη στο πλάι του αγαπημένου της.
Μάλιστα, ο 112χρονος ισχυρίστηκε πως περίμενε να μεγαλώσει η κοπέλα και φτάσει τα 17 ώστε να τη ζητήσει σε γάμο.
"Δεν την πίεσα αλλά χρησιμοποίησα την εμπειρία μου για να την πείσω για την αγάπη μου και έπειτα αποφασίσαμε να παντρευτούμε",υπογράμμισε ο γαμπρός.
Σύμφωνα με το BBC,οι αντιδράσεις των κατοίκων πάνω στο γάμο ήταν ανάμικτες καθώς άλλοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους για την ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά ηλικίας που έχουν μεταξύ τους,η οποία αγγίζει σχεδόν τον έναν αιώνα, ενώ άλλοι ήταν χαρούμενοι αφού είπαν πως ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά!
Ο κ.Dore έχει συνολικά 114 παιδιά και εγγόνια και το μεγαλύτερο παιδί του είναι 80 ετών.Τρεις από τις πρώην συζύγους έχουν πεθάνει ενώ επιθυμεί να αποκτήσει και άλλους απογόνους.
"Είναι ευλογιά Θεού να έχεις κάποιον που σε αγαπάει και σε προσέχει",κατέληξε
ο κ.Dore.

Τέλος τα Mac Donald's από την Ισλανδία

Ουρές έξω από τα Mac Donald's της Ισλανδίας έχουν δημιουργηθεί από εκατοντάδες κατοίκους της χώρας ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας για κλείσιμο όλων των καταστημάτων της στο κράτος εξαιτίας του μεγάλου κόστους.
Η εταιρία "ταχυφαγείων" έχει συνολικά τρία καταστήματα στην Ισλανδία τα οποία θα βάλουν λουκέτο στις 31 Οκτωβρίου.
"Είναι η τελευταία φορά που θα μπορέσω να απολαύσω το αγαπημένο μου Big Mac.Η οικονομία όπως είναι αυτή τη στιγμή δε μου επιτρέπει να ταξιδέψω στο εξωτερικό σε σύντομο χρονικό διάστημα",δήλωσε ένας 26χροος στο Reuters όταν περίμενε υπομονετικά έξω από τα Mac Donald' s.
Ο άνθρωπος που είχε το francising του ονόματος Mac Donald's στην Ισλανδία, Jon Ogmundsson,θα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα τρια καταστήματα με διαφορετική ονομασία.Ο ίδιος για τις τελευταίες μέρες της εταιρίας στην Ισλανδία δήλωσε:"Οι πωλήσεις όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά εκτινάχθηκαν.Πουλήσαμε πάνω από 10.000 μπιφτέκια την ημέρα".
Η οικονομία της Ισλανδίας
Η Ισλανδία έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση,με τις τράπεζες της χώρας να καταρρέουν μέσα σε μια εβδομάδα υπό το βάρος του χρέους δισεκατομμυρίων δολαρίων.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξιοπιστία του κράτους ως προς τις επενδύσεις ενώ το εθνικό νόμισμα,η κορόνα,σημείωσε ελεύθερη πτώση.
Τέλος,η αμερικανική εταιρία δεν προβλέπει στο μέλλον να επιστρέψει στην Ισλανδία.

Φάρσα η υπόθεση "Χ" της Λετονίας

Μας τελείωσε το μυστήριο στη Λετονία, καθώς – ως αναμενόταν – η πτώση του μετεωρίτη αποδείχθηκε διαφημιστικό κόλπο εταιρείας.Μας γείωσε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Tele 2,η οποία παραδέχθηκε πως η πτώση του μετεωρίτη σε χωριό της Λετονίας,που ξεσήκωσε συζητήσεις και ανέβασε το παραφυσικό θερμόμετρο στα ύψη, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα σκηνοθετημένο γεγονός,φτιαγμένο για διαφημιστικούς σκοπούς.
Η απογοήτευση μετατράπηκε αργότερα σε οργή για την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Λίντα Μουρνιέτσε,η οποία έκανε λόγο για «κυνικότατο εμπαιγμό»,κατηγορώντας την Tele2 ότι εξευτέλισε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Λετονίας.Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας,ενώ τόνισε πως θα χρεωθούν για τις δαπάνες που προκάλεσαν.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας πάντως επικαλέστηκε προσπάθεια τόνωσης της αυτοπεποίθησης της λετονικής κοινωνίας,ενώ είπε πως το θεώρησαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουν στον υπόλοιπο κόσμο και άλλου είδους ειδήσεις από τη χώρα αυτή, πέραν της οικονομικής κρίσης που τη μαστίζει.
Το επίμαχο βίντεο:

7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον εαυτό σας

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια πολύπλοκη μηχανή,που λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια και συντονισμό.Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει ορισμένες από τις θαυματουργές και μυστηριώδεις ιδιότητες του ανθρώπινου οργανισμού.
1) Το στομάχι σας εκκρίνει διαβρωτικό οξύ
Υπάρχει ένα επικίνδυνο υγρό μέσα στο σώμα σας και συγκεκριμένα στο έντερό σας.Τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου εκκρίνουν υδροχλωρικό οξύ,μια διαβρωτική ουσία,που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.Τα τοιχώματα του στομάχου κρατούν αυτό το δηλητηριώδες υγρό με ασφάλεια στο πεπτικό σύστημα,προκειμένου να γίνει η διάσπαση των γευμάτων σε μικρότερα συστατικά.
2) Οι αισθήσεις και η θέση του σώματος επηρεάζουν τη μνήμη σας
Η μνήμη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις αισθήσεις.Ένα άρωμα ή ένας ήχος μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη ενός ανθρώπου ένα μακρινό γεγονός ακόμη και από την παιδική του ηλικία.Οι λόγοι της διασύνδεσης μπορεί να είναι προφανείς (π.χ.ένα κουδούνι ποδηλάτου σας κάνει να θυμηθείτε μια παλιά διαδρομή) ή ανεξιχνίαστοι.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ανάκληση γεγονότων γίνεται ταχύτερα και καλύτερα,όταν το σώμα σας βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τη θέση που είχατε την ώρα του συγκεκριμένου συμβάντος.
3) Τα οστά σπάνε λόγω έλλειψης ανόργανων στοιχείων
Τα οστά πέρα από την υποστήριξη των οργάνων και των μυών,βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου του οργανισμού.Τα οστά περιέχουν τόσο φώσφορο όσο και ασβέστιο, το τελευταίο εκ των οποίων είναι απαραίτητο για τους μυς και τα νεύρα.Όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου,τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα και σπάνε.
4) Μεγάλο μέρος του γεύματός σας είναι τροφή για το μυαλό σας
Αν και αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του συνολικού βάρους του σώματός σας, ο εγκέφαλος απαιτεί το 20% των θερμίδων και του οξυγόνου του σώματος.Για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας καλά εφοδιασμένο με πόρους,τρεις μεγάλες εγκεφαλικές αρτηρίες αντλούν συνεχώς οξυγόνο.
Η απόφραξη αυτών των αρτηριών στερεί τα εγκεφαλικά κύτταρα από την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν,επηρεάζοντας τις λειτουργίες που ελέγχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή και αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
5) Χιλιάδες αυγά παραμένουν αχρησιμοποίητα από τις ωοθήκες
Όταν μία γυναίκα διανύει την 5η με 6η δεκαετία της ζωής της,ο έμμηνος κύκλος,που ελέγχει τα επίπεδα ορμονών της και προετοιμάζει τη γονιμοποίηση των ωαρίων,παύει.
Οι ωοθήκες της παράγουν όλο και λιγότερα οιστρογόνα,σηματοδοτώντας μια σειρά από σωματικές και ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της.Τα ωοθυλάκια αρχίζουν να μην ελευθερώνουν ωάρια όπως πριν.
Η μέση γυναίκα έχει στην εφηβεία 34.000 αχρησιμοποίητα ωοθυλάκια,αν και μόνο 350 περίπου κατά τη διάρκεια της ώριμης ζωή της.
6) Στην εφηβεία αλλάζει η δομή του εγκεφάλου
Είναι γνωστό ότι οι ορμονικές αλλαγές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την προετοιμασία του οργανισμού για την αναπαραγωγή.Γιατί όμως είναι τόσο ταραγμένη συναισθηματικά η εφηβεία;
Ορμόνες,όπως η τεστοστερόνη,επιδρούν στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου και οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά.Έτσι εξηγείται η συναισθηματική αστάθεια,η απάθεια και η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, καθώς ο εγκέφαλος ωριμάζει στη διάρκεια της εφηβείας.
7) Μπορείτε να κάνετε τους άλλους να γελάνε μαζί σας
Ακριβώς όπως όταν παρακολουθείτε κάποιον να χασμουριέται είναι πολύ πιθανό ασυναίσθητα να κάνετε το ίδιο,οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το γέλιο προκαλεί μιμητισμό και τελικά φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Φαίνεται ότι το γέλιο,το κλάμα,ακόμη και το χασμουρητό μπορεί να είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της κοινωνικότητας.Είναι ακόμη μια εύκολη λύση αν θέλετε να σπάσετε τον πάγο μετά από έναν διαπληκτισμό ή όταν βρίσκεστε σε μια παρέα με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά.

Ογκολογική απεικόνιση:Νέες τεχνικές για την πρόωρη διάγνωση και ακριβή εκτίμηση όγκων

Τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης των όγκων καθώς και ακριβούς εκτίμησης της έκτασής τους (σταδιοποίηση όγκου),προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη και επωφελέστερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή,δίνουν οι νέες τεχνικές και μέθοδοι Ιατρικής Απεικόνισης που, σε συνδυασμό με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, συνθέτουν τον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Ογκολογικής Απεικόνισης.Η αξονική και μαγνητική τομογραφία, οι νεότερου τύπου τεχνικές ψηφιακής ακτινογραφίας,ψηφιακής μαστογραφίας, υπερηχοτομογραφίας και Πυρηνικής Ιατρικής καθώς και οι καινούριες επαναστατικές μέθοδοι “μοριακής απεικόνισης”,όπως η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), αποτελούν πλέον απαραίτητα εργαλεία στα χέρια των ογκολόγων.
Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ογκολογικής Απεικόνισης»,που διοργάνωσε το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ στις 23-25 Οκτωβρίου στο «Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών» με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το φάσμα των νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας της χώρας.
«Χάρη στις νέες χειρουργικές τεχνικές,τα καινούρια και αποτελεσματικότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα,τις στοχευμένες θεραπείες και τις μεγάλης ακρίβειας μεθόδους ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής, είναι πλέον πιο αξιόπιστη η εκτίμηση του αποτελέσματος των διαφόρων θεραπειών και η καθοδήγηση ελάχιστα επεμβατικών πράξεων για διάγνωση ή συμπληρωματική ανακουφιστική θεραπεία των όγκων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ογκολόγος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΓΕΙΑ, Πάρις Κοσμίδης και συνέχισε «παράλληλα βελτιώθηκε σημαντικά η δυνατότητα ακόμη πιο πρώιμης διάγνωσης αρκετών μορφών καρκίνου».
«Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET),έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο αρχικής σταδιοποίησης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τον τρόπο εκτίμησης του αποτελέσματος της θεραπείας σε ασθενείς με λέμφωμα αλλά και άλλους όγκους»,σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου,ακτινολόγος - ραδιολόγος και Συντονιστής του τομέα Απεικόνισης του ΥΓΕΙΑ,Ιωάννης Ανδρέου αναφερόμενος στη σημασία της εξέτασης PET στο νεοπλασματικό ασθενή.
«Η μαγνητική τομογραφία προσφέρει,πλέον,σε πολύ υψηλό ποσοστό,αξιόπιστη εκτίμηση της τοπικής έκτασης του καρκίνου του προστάτη,προκειμένου να εφαρμοστεί η επωφελέστερη για τον ασθενή θεραπεία».
«Η διευρυνόμενη χρήση της ετήσιας προληπτικής μαστογραφίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες,βελτίωσε από μόνη της τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού τουλάχιστον κατά 20%» τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμημάτων Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας και PET/CT του ΥΓΕΙΑ, Αρκάδιος Ρουσάκης,επισημαίνοντας ότι «η μαγνητική μαστογραφία αποτελεί πλέον ένα ώριμο εργαλείο συμπληρωματικής εξέτασης του μαστού,που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών».
Ωστόσο ακόμα και οι πιο εξελιγμένες τεχνικές Ογκολογικής Απεικόνισης δεν αρκούν από μόνες τους για να βελτιώσουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο.
Απαιτείται παράλληλα η αξιόπιστη εφαρμογή τους από εξειδικευμένους ακτινολόγους και πυρηνικούς γιατρούς,η ορθολογική χρήση τους από τους χειρουργούς,ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές και τέλος η αντικειμενική αποτίμηση της χρησιμότητάς τους σε βάθος χρόνου.

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Ανεβάζει τους τόνους ο Χρυσοχοΐδης

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς εις βάρος του κ.Παυλόπουλου αλλά και της Νέας Δημοκρατίας εκτόξευσε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Flash και το δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ.Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «απόστρατους» και «χαφιέδες της άκρας δεξιάς,οι οποίοι έλεγαν ό,τι υποστηρίζει τώρα ο κ.Παυλόπουλος αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας.
«Έχει βγει σε βάρος τους Ένταλμα Σύλληψης,δεν παραδίδονται στη δικαιοσύνη.Είναι 19-20χρονών παιδιά.Εγώ από τη θέση μου έχω δει τις φωτογραφίες τους.Άμα δείτε τις φωτογραφίες,θα κλάψετε».
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός συσχετίζει το συγκεκριμένο περιστατικό με μία γενικότερη ροπή προς την παρανομία.
«Σε πρώτη φάση,να το ακούσουν όλοι οι γονείς αυτό,ασχολούνται με την κατσαρόλα δηλαδή με μικρές ενέργειες τρομοκρατικού,ας πούμε,περιεχομένου.Στην πορεία όμως τα παιδιά μπαίνουν στο έγκλημα.Γίνονται ληστές,μετά ασχολούνται με τα ναρκωτικά».
Ο κ.Χρυσοχοΐδης απάντησε και στην κριτική που δέχεται από τη ΝΔ και κυρίως σε όσα του καταμαρτύρησε ο κ.Παυλόπουλος.
«Βγαίνει το κόμμα,το οποίο κυβερνούσε μέχρι χθες και κάνει κριτική.Και ρωτώ,γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχε αστυνόμευση στα Εξάρχεια;Και από εκεί κινούνταν και κινείται ακόμα σε μεγάλο βαθμό η παρανομία.Λοιπόν,δεν θα υποκύψουμε σε καμιά τέτοιου είδους κακή κριτική,η οποία δεν πείθει και κανέναν πολίτη.»
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου,αν οι συλλήψεις της 17 Ν δεν ξεκίνησαν τυχαία,δεν έσκασε τυχαία η βόμβα στα χέρια του Ξηρού,όπως υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος,ο υπουργός απάντησε:
«Η θεωρία της συνωμοσίας είναι πολύ διαδεδομένη.Εγώ ουδέποτε υπήρξα θιασώτης και υποστηρικτής της,επειδή το κόμμα του κ.Παυλόπουλου και οι διάφοροι χαφιέδες της ακροδεξιάς εκείνη την εποχή πήγαιναν στους Αμερικανούς,στους Εγγλέζους,σε διάφορους άλλους και λέγανε ότι αρχηγός της 17Ν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και εντός της 17Ν το ΠΑΣΟΚ,είναι ακριβώς η ίδια θεωρία και αυτή.
Και επειδή είναι αμετανόητοι τους τα γυρίζω πίσω,να πάνε να δούνε τρεις φάσεις.
Του 1ου δικαστηρίου,του 2ου δικαστηρίου,του Εφετείου και του 3ου δικαστηρίου που γίνεται τώρα.Δεν ξέρω πότε θα βγει και του Αρείου Πάγου.
Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν δύο αποφάσεις καταδικαστικές,οι οποίες έχουν ταυτοποιήσει όλους,μα όλους τους φόνους και όλους τους ενόχους.
Αν κατά τον κ.Παυλόπουλο και τη Ν.Δ. και τους παλιούς χαφιέδες της ακροδεξιάς,τους απόστρατους δηλαδή που πήγαιναν και κάρφωναν και χαφιέδιζαν σε βάρος της δημοκρατικής παράταξης,τα λένε αυτά τα ερωτήματα,με γεια τους με χαρά τους».

Και η Δεξιά του Κυρίου παρούσα στη μάχη για την αρχηγία της ΝΔ...

Μηνύματα αποφασιστικότητας αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «νέας τρομοκρατίας» εκπέμπει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής,που είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν 6 αστυνομικοί
Ο Μ.Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα αποδοθούν στη δικαιοσύνη,ενώ προανήγγειλε βαθιές τομές στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία, όπως είπε,θα «εξοπλιστεί» με «μια νέα αντιτρομοκρατική πολιτική,με ικανούς και άξιους ανθρώπους, με αξιοκρατία,με μέθοδο και σχέδιο»
Πάντως,οι διωκτικές αρχές αξιολογούν ως σημαντικό το γεγονός ότι οι τρομοκράτες άφησαν,εκτός από τους 99 (!) κάλυκες,και μία σφαίρα στον τόπο της επίθεσης, ενώ εγκατέλειψαν άρον άρον - με αναμμένες μηχανές- τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν
Επιπλέον,η περόνη της χειροβομβίδας που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης προκαλεί βάσιμες υπόνοιες ότι πρόκειται για μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα»
Εν τω μεταξύ,έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ,καθώς οι υποψήφιοι διάδοχοι του Κ.Καραμανλή περιμένουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,το Σάββατο,για να λύσουν τους λογαριασμούς τους σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος...
Εκτός ορίων
Οπως θα λεγε και ο Τσίπρας,το βράδυ της Τρίτης η Αγία Παρασκευή έγινε Λωρίδα της Γάζας.Και η κυβέρνηση καλείται,εκ των πραγμάτων πλέον, να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που έχει ξεφύγει από τα όρια της «παραδοσιακής» τρομοκρατίας και του «αντάρτικου πόλεων».Εγχείρημα που δεν είναι καθόλου εύκολο,αν συνυπολογίσει κανείς την πλήρη απαξίωση και τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην αστυνομία εξαιτίας (και) της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Λύσεις
Εκ των πραγμάτων,επίσης,το βάρος αυτού του εγχειρήματος πέφτει στους ώμους του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει,κατά γενική ομολογία, γνώσεις και πείρα.Φαίνεται,από τα όσα λέει,ότι διαθέτει και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα.Αυτά είναι προσόντα,αλλά από μόνα τους δεν επαρκούν. Πριν από λίγους μήνες,με αφορμή την έξαρση της «νέας τρομοκρατίας»,ο Μ.Χρυσοχοϊδης δήλωνε ότι «αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν πουθενά παρά μόνο ίσως στην Κολομβία, ενδεχομένως στη Βαγδάτη και στην Καμπούλ.Ούτε σε αφρικανικές χώρες δεν έχουμε τέτοιο φαινόμενο».Τότε ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης και δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα πέρα από το να επισημάνει την επικινδυνότητα της κατάστασης.Σήμερα,όμως,το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση και ο ίδιος είναι ο αρμόδιος υπουργός. ο χρέος του,πλέον, είναι να βρει - και να εφαρμόσει - τις απαιτούμενες λύσεις.Για να πάψει η Αθήνα να θυμίζει Καμπούλ και η Ελλάδα Κολομβία.
Ποιος μιλάει...
Και μέσα στον χαμό,ξεμύτισε και ο...Μαρκογιαννάκης!«Επί μία εβδομάδα»,είπε,«η Ελληνική Αστυνομία είναι ακέφαλη,με ό,τι συνεπάγεται αυτό,όσον αφορά την πειθαρχία και την εγρήγορση της ΕΛ.ΑΣ.».Ενώ όταν ήταν αυτός υπουργός,ε;Εσκιζε από πειθαρχία και εγρήγορση η αστυνομία!
«Βαγγέλη,κάτσε καλά!»
Για ποιον λόγο αποφάσισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να μη διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος,μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.Απολαύστε τον:«Οταν μετά τις εκλογές είπαν ότι ανοίγει το θέμα της προεδρίας,πράγματι έγινα δέκτης πολλών μηνυμάτων φίλων,στελεχών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό που με παρότρυναν να βάλω υποψηφιότητα.Εγώ είπα:Βαγγέλη,είσαι ένας άνθρωπος που περπατάει αυτή τη στιγμή,μην πετάς στα σύννεφα, μην την ψωνίζεις,αυτά δεν είναι για εσένα.Δεν είναι και ο τρόπος ζωής αυτός.Εμένα δεν μου πηγαίνει να με πηγαίνουν 15.Ούτε μπορεί εγώ να ηγηθώ έτσι με τον τρόπο ζωής που απαιτεί το αξίωμα [...] Το βράδυ λοιπόν το συζήτησα με τους φίλους μου,το συζήτησα με τη γυναίκα μου,αποφάσισα να μην είμαι.Το πρωί πήγαινα στο γραφείο μου,μετά τα τηλέφωνα έλεγα:Βρε Βαγγέλη,μπας και πρέπει να είμαι; Ελεγα μετά,κάτσε καλά.Λοιπόν,να σας πω,έχετε δει ένα έργο με τον Αντώνη Καφετζόπουλο που είχε μια κοπελιά που έμεινε έγκυος και αυτή τον κυνηγούσε να παντρευτεί,αυτός ήταν ένας τύπος χαβαλέ,γύριζε κ.λπ. και κάποια στιγμή της έλεγε να ρίξει το παιδί, όχι έλεγε αυτή θα το κρατήσω,θα με παντρευτείς,θα γίνεις πατέρας.Κάποια στιγμή της λέει,με βλέπεις;Κάνω εγώ για πατέρας ρε παιδί μου;».
Η δήλωση
«Καλό θα είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματός μας να αναλογιστούν ότι η παράταξη ζητά να έχουμε αρχηγό,ει δυνατόν και αύριο.Τα κόλπα αυτά ψηφίζουμε,δεν ψηφίζουμε,θα ψηφίσουν όλοι,θα ανοίξουμε τις πόρτες,θα ψηφίσουν οι Αλβανοί,οι Βαλκάνιοι»,εγώ προσωπικά τα θεωρώ αστεία και πρέπει να σοβαρευτούν όλοι».
Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος,στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη στο Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.«Ο πιλοτικός εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε και με τους δύο τύπους εμβολίου,χωρίς κανένα πρόβλημα,σε 8 συνολικά άτομα»,αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Yποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας προβλέπει ο Moody's

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την ελληνική οικονομία,ο Οίκος Moody’s σημειώνοντας πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας για την εγχώρια και ξένη ισοτιμία τίθενται υπό αμφισβήτηση.Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (29/10) αναφέρει πως το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας διογκώνεται,ενώ εν μέσω οικονομικής κρίσης,η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα επιδεινωθεί.
Μάλιστα,δεδομένου του ελλείμματος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αγγίζει το 12,5%,ο διεθνής Οίκος εμφανίζεται απαισιόδοξος ως προς την συγκράτηση του,εκτιμώντας μάλιστα ότι μέσα στο 2010 θα εκτιναχθεί στο 14%.
Τα πυρά του στρέφει και στην αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζει η Ελλάδα στους ευρωπαίους εταίρους,καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχουν προβλήματα διαφάνειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Fitch

Μια εβδομάδα αργότερα,σε δική του εκτίμηση ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από Α σε – Α, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές της χώρας (outlook).
O Fitch αναμένει μάλιστα το χρέος της Ελλάδας να αγγίξει το 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου,ενώ ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η εκτίμηση του 2010 όπου το χρέος διαμορφώνεται στο 120%.
Παπακωνσταντίνου:«Επιτροπή για την διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων»
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την Πέμπτη (29/10) τη δημιουργία επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ,το ΚΕΠΕ,την Τράπεζα της Ελλάδος,το Ινστιτούτο Εργασίας η οποία θα παραδώσει πριν το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης της Οικονομίας.
Παράλληλα,θα προχωρήσει στην αξιολόγησή των οικονομικών στοιχείων ενώ θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία,γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας.
Επίσης,ο κ.Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα.

Ταλάτ:Πλεονέκτημα η εκλογή Παπανδρέου

Θετική πολιτική συγκυρία θεωρεί την ταυτόχρονη παρουσία των Ομπάμα, Παπανδρέου,Ερντογάν,Χριστόφια και του ιδίου στο πολιτικό σκηνικό ο τουρκοκύπριος ηγέτης,Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σύμφωνα με τον κ.Ταλάτ - ο οποίος μεταβαίνει για επαφές στην Άγκυρα - και οι πέντε ηγέτες τάσσονται υπέρ της λύσης του Κυπριακού και γι'αυτό εμφανίζεται αισιόδοξος.
Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ΕFΕ,εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας θα βοηθήσει στην επανένωση του νησιού.
«Η εκλογή του Παπανδρέου αποτελεί ένα πλεονέκτημα.Όταν σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει, γίνομαι πιο αισιόδοξος.Ο Παπανδρέου είναι ένας σημαντικός ηγέτης.Έχει επιρροή στην εσωτερική ελληνοκυπριακή πολιτική»,αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ταλάτ.

Στην Ευρώπη η ΠΓΔΜ αλλά με μία ενιαία ονομασία παντού

Στο πλαίσιο της απόφασης του Γ.Παπανδρέου και για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και ΠΓΔΜ, για την εκκρεμότητα του ονόματος,πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του,της ΠΓΔΜ Nicola Gruevski.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ η συνάντηση Παπανδρέου-Gruevski πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία των Αθηνών.
Να σημειωθεί πως οι επαφές και οι απευθείας συνομιλίες είχαν διακοπεί καθ όλη την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Ήταν μία άτυπη συνάντηση,διάρκειας μόλις 20 λεπτών η οποία έλαβε χώρα μετά τη διπλωματική επιθυμία την οποία εξέφρασε η Αθήνα.
Ήταν όμως και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφή την διττή του πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,Δημήτρης Δρούτσας δεν προέβη σε επίσημη δήλωση, ενημέρωσε όμως τους πολιτικούς συντάκτες στη βελγική πρωτεύουσα.
Από τη μία πλευρά,ο κ.Παπανδρέου,εξέφρασε την επιθυμία του να εισέλθει η ΠΓΔΜ στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια,να ενταχθούν δηλαδή στην ΕΕ,από την άλλη όμως ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μία ενιαία ονομασία,για όλες τις χρήσεις,με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους,η Ελλάδα θα στηρίξει την πρόταση για συνολική ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ,ως το 2014,με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Ούτως ή άλλως όμως μέχρι εκείνη την χρονιά η Αθήνα θα παραμείνει και δεν θα υπαναχωρήσει από την θέση της,δηλαδή την ενιαία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μόνο,για την ΠΓΔΜ.

Παπακώστα κατά Πετραλιά στο Εκλογοδικείο

Ένσταση κατά της εκλογής της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά υπέβαλε η αναπληρωτής βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα.Η κ.Παπακώστα υποστηρίζει ότι υπήρξαν σφάλματα κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και πρέπει να λάβει επιπλέον 406 σταυρούς και να αφαιρεθούν 269 από την κ.Πετραλιά,καλύπτοντας τη μεταξύ τους διαφορά των 426 σταυρών.
Επίσης,ο α’αναπληρωματικός βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β’Πειραιά,Σ.Χρήστου,με ένστασή του ζητεί να ακυρωθεί η εκλογή του βουλευτή ΝΔ της Β’Πειραιώς,Α.Νεράντζη.Στην ένστασή του ο κ.Χρήστου υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει 2.844 άκυρα ψηφοδέλτια στον Πειραιά και μειώνεται το αχρησιμοποίητο υπόλοιπό της, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταλάβει η ΝΔ έδρα στο νομό Πέλλης και όχι στη Β’Πειραιά,την οποία πρέπει να καταλάβει ο Χρήστου.

Τέλος οι ένοπλες σκοπιές στα αστυνομικά τμήματα

Με τις έρευνες για την επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής να συνεχίζονται και σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της οξυμένης κατάστασης που επικρατεί,σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» πρόκειται να καταργηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ένοπλες σκοπιές στα αστυνομικά τμήματα της χώρας."Τα Αστυνομικά Τμήματα είναι κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών και δεν πρόκειται να μετατραπούν σε φρούρια",ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασία του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.
Η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη,Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,όπως αναφέρεται στην «Ελευθεροτυπία»,πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ως ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτηρίζεται από του θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της 23χρονης ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού,που νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του "Ερυθρού Σταυρού".Η κατάσταση της υγείας της είναι επιβαρημένη λόγω της πολύωρης επέμβασης στην οποία επεβλήθη.
Παράλληλα,σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του άλλου τραυματισμένου αστυνομικού που νοσηλεύεται στην Εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.Κανένα κίνδυνο δε διατρέχουν οι υπόλοιποι αστυνομικοί.
Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται τα ευρήματα από το σημείο της επίθεσης που σημειώθηκε την Τρίτη (27/10),σε μία προσπάθεια να καταλάβουν ποιος βρίσκεται πίσω από την αιματηρή αυτή τρομοκρατική επίθεση.Έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις,βάσει στοιχείων και παρόμοιων επιθέσεων,παραπέμπουν στον Επαναστατικό Αγώνα ή τη Σέχτα Επαναστατών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενη η επίθεση να πραγματοποιήθηκε από νέα οργάνωση.

Αυξήθηκαν οι δωρητές, μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις

Σε απώλεια οργάνων οδηγεί η προβληματική λειτουργία του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των πολιτών που απέκτησαν κάρτα δωρητή οργάνων, σημείωσε αύξηση κατά 53% το πρώτο εννεάμηνο του 2009,σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008.Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, 3.096 άτομα απέκτησαν την κάρτα, ενώ πέρυσι και πρόπερσι οι δωρητές ήταν 1.745 και 1.721 αντίστοιχα.Η αισιόδοξη αυτή εξέλιξη δεν έχει,όμως,το ανάλογο αποτέλεσμα στις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες σημείωσαν μείωση.Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εκτιμούν ότι η μείωση δεν οφείλεται σε άρνηση των πολιτών, αλλά σε οργανωτικούς κυρίως λόγους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι από την αρχή του έτους, 60 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε 131 μεταμοσχευθέντες ασθενείς,όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 195 μεταμοσχεύσεις από 73 δότες.
Από τις φετινές,οι 96 αφορούν μεταμόσχευση νεφρών από πτωματικό δότη (138 πέρυσι), οι 28 ήπατος (41 πέρυσι),τέσσερις καρδιάς (13) δύο πνευμόνων (3) και μία διπλή νεφρού και παγκρέατος (2 όλη τη χρονιά).
Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού τονίζουν ότι οι γιατροί των εντατικών μονάδων επιτελούν δύσκολο έργο.Για να γίνει πιο λειτουργικό,αναβαθμίστηκε το σύστημα καταγραφής των δωρητών οργάνων,δημιουργώντας ένα αρχείο δυνητικών δοτών Ανανεώθηκε,επίσης,η κάρτα δωρητή οργάνων,η οποία έχει τη μορφή πλαστικής κάρτας και εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ κ.Αλκιβιάδης Κωστάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ελαφρά κάμψη των μεταμοσχεύσεων,επισημαίνοντας ότι απαιτείται προσοχή σε όλους τους κρίκους της μεταμοσχευτικής αλυσίδας.

Το Δεκέμβριο για τα κουφώματα

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πρόγραμμα της ενίσχυσης για αντικατάσταση κουφωμάτων και μόνωσης κτιρίων παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης η εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA.Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Μανιάτης σημείωσε ότι μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη χρηματοδότηση,το πρόγραμμα θα είναι τελικά έτοιμο πριν την περίοδο των εορτών.
Οπως είπε,τις επόμενες ημέρες το υπουργείο περιμένει τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όσο και από την WWF να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για τα τέσσερα ζητήματα:χρηματοδότηση-προδιαγραφές-σύστημα υποστήριξης-κριτήρια επιλογής
Θα επιδιώξουμε ένα κονδύλι της τάξης των 50 - 100 εκατ.ευρώ να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα»,όπως ανέφερε,ενώ αντί της χρηματοδότησης,στην οποία υπάρχει στενότητα, αναζητείται φόρμουλα αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζει τόσο η Ισπανία,η Ιταλία και η Πορτογαλία,όσο και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ,με φοροαπαλλαγές.
Παράλληλα,υπάρχει συνεργασία με τις τράπεζες για την δημιουργία ελκυστικών δανείων σε αυτή την κατεύθυνση.Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να είναι τετραετές και αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός.
«Είχαν προβλεφθεί ελάχιστα κονδύλια»
Κατά τον κ.Μανιάτη δικαιούχοι της προηγούμενης ρύθμισης είναι περίπου τα μισά από τα 2 εκατ.κτίρια που έχουν χτιστεί προ του 1980,με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ.
Ετσι,ιδιοκτήτες ενός εκατ.ακινήτων θα μπορούσαν καταθέσουν το σχετικό αίτημα για θερμομόνωση, την ώρα που αν υπήρχαν έστω τα 400 εκατ.ευρώ που προβλέπονταν,θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν το πολύ 15.000 κτίρια.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα απόλυτα αξιόπιστο σύστημα επιλογής των ανθρώπων που θα χρηματοδοτηθούν,αφού δεν μπορεί να τηρηθεί «σειρά προτεραιότητας
Τηλεφωνική παρέμβαση Χατζηδάκη
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης που συνέλαβε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι στην κυβέρνηση,ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα πολύ σύντομα στην αρχική μορφή του.
Χρήματα υπήρχαν και δεν χρειάζεται νέος νόμος, παρά μόνο μία τροπολογία για τα μη στεγασμένα επαγγέλματα,όπως εκτίμησε.
Ο κ.Μανιάτης σχολίασε ότι στήριξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση,αλλά όταν πήγε στην υπηρεσία που συνέστησε ο κ.Χατζηδάκης για να ρωτήσει πότε μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα, του είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο.
Ο κ.Χατζηδάκης απάντησε ότι η ίδια υπηρεσία είχε αμφιβολίες και για το πρόγραμμα με τα κλιματιστικά,το οποίο ωστόσο προχώρησε κανονικά.
«Λύστε το γρίφο των πολυκατοικιών»
Στην εκπομπή παρενέβη στη συνέχεια και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αλουμινοκατασκευαστών Σπ.Στυλιαρογιάννης που τόνισε ότι πρέπει η επιδότηση να αποδίδεται ανά ιδιοκτήτη.
Για τις πολυκατοικίες πρέπει να λαμβάνεται απόφαση από τους ενοίκους για τον τύπο των κουφωμάτων που θα πάρουν τα διαμερίσματα και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρούν στην αντικατάσταση,ώστε να φτάνει η κατανομή και πάλι όχι μέχρι το διαχειριστή αλλά μέχρι τον τελικό ιδιοκτήτη,όπως είπε.
Εξάλλου,εκτίμησε ότι τα περισσότερα κτίρια προ του 1980 θέλουν γκρέμισμα, αναρρωτώμενος μάλιστα «εάν θα φορέσουμε παπιγιόν σε ένα ζητιάνο;» Πρέπει να διευρυνθεί το πρόγραμμα και για κτίρια μετά το 1980,ζήτησε ο ίδιος.

Η ομορφιά στα χρόνια της ύφεσης

H τάση αυτή, φυσικά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Στην αυξητική στήθους, για παράδειγμα,τόσο η επέμβαση όσο και η διαδικασία είναι συγκεκριμένες και το μόνο που μπορεί,ενδεχομένως,να μειώσει το κόστος είναι η επιλογή μικρότερου ενθέματος.Εξάλλου μια «εναλλακτική»,χαμηλότερου κόστους θεραπεία δεν θα δώσει το ίδιο αποτέλεσμα με την ακριβότερη υπάρχει λόγος που υπάρχουν και κοστίζουν όσο κοστίζουν οι ακριβές επεμβάσεις και θεραπείες.
Μπορεί,όμως,να δώσει την επιθυμητή αισθητική βελτίωση όχι μόνο με μικρότερο κόστος, αλλά και με λιγότερο κόπο,αφού πρόκειται για μικρότερης έκτασης θεραπείες και επεμβάσεις, που απαιτούν ώς και μηδενικό χρόνο αποθεραπείας.
Μini lift αντί για ολικό lifting ολικό lifting
Περιλαμβάνει ανόρθωση στο πιγούνι,τα ζυγωματικά,τους κροτάφους και το μετώπο. Γίνεται σε περιπτώσεις εκτεταμένης χαλάρωσης.
*πλεονέκτημα:Προσφέρει ολική αναμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου.
*μειονέκτημα:Χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αποθεραπείας.Γίνεται με ολική αναισθησία και απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες.
Κόστος: Από 6.000 €
(η τιμή μπορεί να ανέβει αρκετά,κατά περίπτωση).

Μίνι lift
Γίνεται μόνο στο κατώτερο πρόσωπο (από το πιγούνι ώς την περιοχή των αφτιών).Αν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης και στο επάνω μέρος,γίνεται τοπικά χρήση μπότοξ και υαλουρονικού οξέος.
*πλεονέκτημα:Μικρός χρόνος αποθεραπείας (περίπου 1 εβδομάδα).Η περιοχή εμφανίζει πρώτη τα σημάδια γήρανσης και χαλάρωσης,συνεπώς η επέμβαση στα σημεία αυτά δείχνει αυτομάτως το πρόσωπο πιο νεανικό,ακόμη κι αν υπάρχει σχετικά έντονη χαλάρωση. Γίνεται και με τοπική αναισθησία,δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.
*μειονέκτημα:Δεν καλύπτει αποτελεσματικά περιπτώσεις εκτεταμένης χαλάρωσης.
Κόστος: Από €2.500-€3.000
(+ από 500 ευρώ για τα ενέσιμα).

Διόρθωση τip αντί για ρινοπλαστική ρινοπλαστική
Διορθώνει το σχήμα της μύτης και το στραβό διάφραγμα,που συνήθως συνυπάρχει.
*πλεονέκτημα:Βελτιώνει αισθητά το προφίλ,κυρίως αν ο ύβος (καμπούρα στη μύτη) είναι εμφανής.
*μειονέκτημα:Γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή 1 ημέρας στο νοσοκομείο.Περιλαμβάνει σπάσιμο των ρινικών οστών προκειμένου να γίνει η διόρθωση και γι'αυτό τοποθετείται γύψινος νάρθηκας στη μύτη για 7-10 ημέρες.Ο ασθενής απέχει από τις καθημερινές του δραστηριότητες για τουλάχιστον 10 μέρες.
κόστος: €3.500

Διόρθωση tip
Διορθώνει την άκρη της μύτης.
Συνιστάται όταν το άκρο είναι πεσμένο,όταν η μύτη δείχνει ογκώδης και όταν τα ρουθούνια είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα από την υπόλοιπη μύτη.
*πλεονέκτημα:Προτείνεται όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα (π.χ.παραμορφωμένο οστό) ή για τις περιπτώσεις που η λίγο στραβή μύτη δεν ενοχλεί αισθητικά.Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.Υπάρχει μια μικρή επίδεση για 4-5 μέρες,αλλά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του από την επόμενη μέρα.Αν και μικρή αλλαγή,η διαφορά είναι αισθητή και δείχνει το πρόσωπο πιο ανανεωμένο και νεανικό.
*μειονέκτημα:Αν συνυπάρχει πρόβλημα στο διάφραγμα,δεν μπορεί να διορθωθεί.
κόστος: Από €1.200-€1.500

Μεσοθεραπεία και λέιζερ αντί για επέμβαση σε μηρούς και μπράτσα
επέμβαση σε μηρούς και μπράτσα
Γίνεται στο εσωτερικό των δύο περιοχών και στοχεύει στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης που εμφανίζεται λόγω ηλικίας ή αυξομειώσεων βάρους.
*πλεονέκτημα:Αμεσα ορατά πιο σφριγηλοί,λεπτοί,νεανικοί μηροί και μπράτσα.
*μειονέκτημα:Εκτεταμένη επέμβαση με ορατές τομές (από το γόνατο ώς τους μηρούς και από τον αγκώνα ώς τη μασχάλη).Απαιτεί 1-2 μέρες παραμονή στο νοσοκομείο και έχει μεγάλο χρόνο αποθεραπείας (3-4 εβδομάδες για κάθε επέμβαση,κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής δεν μπορεί να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα).
κόστος: Από €4.000 κάθε επέμβαση

Μεσοθεραπεία και λέιζερ
Θεραπείες που επιτυγχάνουν σύσφιγξη στις δύο περιοχές.
*πλεονέκτημα:Δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα από αισθητική άποψη,χωρίς επέμβαση, σημάδια και πόνο.Δεν χρειάζεται αποθεραπεία.
*μειονέκτημα:Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται ορατό ύστερα από 1 μήνα και βελτιώνεται σταδιακά.Για την κάθε περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον 4 συνεδρίες (1 ανά 3 ή 4 εβδομάδες),μόνο μεσοθεραπεία,μόνο λέιζερ ή συνδυασμός των δύο).Γίνεται μόνον όταν η χαλάρωση δεν είναι σε προχωρημένο βαθμό.
κόστος: Από €800
(για 4 συνεδρίες)

Πίλινγκ νέας γενιάς αντί για λέιζερ ανάπλασης δέρματος λέιζερ ανάπλασης δέρματος
Χρησιμοποιείται σε πρόσωπο και λαιμό και αφαιρεί τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος,με στόχο την ανανέωσή του.
*πλεονέκτημα:Επιτυγχάνει σημαντική αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης χάρη στη θερμότητα στους ιστούς,ώστε το δέρμα να συσφίγγεται ορατά.Μειώνει τον αριθμό και το βάθος των ρυτίδων και χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα.Είναι μοναδική μέθοδος για αποκατάσταση ουλών.
*μειονέκτημα:Μακρύς χρόνος αποθεραπείας (ώς και 2 εβδομάδες κατ’οίκον περιορισμός, λόγω της αντίδρασης που μπορεί να προκληθεί από τον ήλιο).Για τον ίδιο λόγο (έκθεση στον ήλιο),είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης δυσχρωμιών μετά την εφαρμογή του.
κόστος: Από €2.000

Πίλινγκ νέας γενιάς
Χημικά προϊόντα απολέπισης,περιέχουν συνδυασμό δραστικών συστατικών,με στόχο την ολική, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος.
*πλεονέκτημα:Η νέα τους σύνθεση επιτρέπει στον γιατρό να ελέγξει το βάθος στο οποίο δρουν, γεγονός που τα καθιστά πολύ ασφαλή.Επίσης,επιτρέπουν ταυτόχρονη χρήση δραστικών συστατικών για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων (π.χ.πανάδες) σε βάθος χρόνου.
*μειονέκτημα:Δεν κάνουν ορατή σύσφιγξη,ώστε να καλύπτουν έντονη χαλάρωση.
κόστος:Περίπου €400 για 2 συνεδρίες
(κατά περίπτωση,μπορεί να απαιτηθούν ώς 4 συνεδρίες)

Οι διεθνείς τάσεις
Το τρίπτυχο «ηπιότερα,φυσικότερα,φθηνότερα» δεν είναι ελληνική εφεύρεση.Τα συμπεράσματα από το 11ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής (Σεπτέμβριος 2009, Ρόδος) είναι σαφή: Η ανάγκη να γίνει η έννοια της αισθητικής επέμβασης πιο προσιτή στο ευρύ κοινό,με νέου τύπου προϊόντα,εξελιγμένες υπηρεσίες και προσεγγίσιμες τιμές είναι πλέον τάση.
Αυτό επιβεβαιώνει, σε σχετική ερώτηση των Εικόνων,ο διάσημος πλαστικός χειρουργός Δρ Ντέσμοντ Φερνάντες.Πρώην μέλος της ιατρικής ομάδας του διάσημου καρδιοχειρουργού Καθηγητή Κρίστιαν Μπάρναρντ,είναι ο ιδρυτής της Environ και αυτός που εισήγαγε πρώτος τη χρήση βιταμίνης Α σε μεγάλες,αποτελεσματικές δόσεις.
«Δεν έχω υπάρξει οπαδός των ακραίων αλλαγών στην εμφάνιση,πάντα πίστευα πως ένα mid-face lift,για παράδειγμα (ελαφρά ανόρθωση ζυγωματικών και μικρή επέμβαση στην περιοχή των ματιών),μπορεί να δώσει εξίσου καλό αποτέλεσμα με ένα ολικό λίφτινγκ,το οποίο έχει αρχίσει να φθίνει ως πρακτική.Ακόμη περισσότερο,όμως,πιστεύω στη φροντίδα του δέρματος.
Σε ένα υγιές και περιποιημένο δέρμα,ελαχιστοποιείται η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις. Οσο αποφασισμένος κι αν είναι κανείς,η δική μου συμβουλή είναι να αφιερώσει λίγο χρόνο στο δέρμα του προτού προβεί σε επέμβαση οποιουδήποτε τύπου. Ακόμα κι αν γίνει η επέμβαση στο τέλος,θα είναι λιγότερο εκτεταμένη και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο».

Φιλέλληνας από τον Καναδά

Ένα λόγο γεμάτο λυρισμό και βαθύ φιλελληνισμό απηύθυνε κατά το επίσημο γεύμα του προέδρου της Δημοκρατίας,Κάρολου Παπούλια,η γενική κυβερνήτης του Καναδά,Μικαέλ Ζαν,η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα με αφορμή τη σημερινή παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ 2010.
Η κ.Ζαν τόνισε πως ο Καναδάς είναι ο τόπος όπου ζουν 250.000 Έλληνες,ενώ 25.000 Έλληνες με καναδική καταγωγή ζουν στην Ελλάδα και τη χώρα επισκέπτονται 50.000 Καναδοί τουρίστες κάθε χρόνο.
Επίσης υπογράμμισε πως η χώρα της και η Ελλάδα συνδέονται με αγαστή συνεργασία στους παγκόσμιους οργανισμούς,δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η Ελλάδα έχει προσχωρήσει στην οικογένεια της γαλλοφωνίας.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις έδρες Ελληνικών Σπουδών που βρίσκονται στα πανεπιστήμια McGill του Μόντρεαλ,York του Τορόντο,Manitoba της Μανιτόμπα και Simon Fraser του Βανκούβερ,επισημαίνοντας πως από το 2002 λειτουργεί το πρώτο κέντρο καναδικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή της στην Αρχαία Ολυμπία η γενική κυβερνήτης του Καναδά τόνισε ότι θα επιχειρήσουν μια μεγάλη δεντροφύτευση στην περιοχή,αποδίδοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που έπληξαν οι καταστροφικές φωτιές πριν δυο χρόνια.

Νεκρό αρκουδάκι στην Εγνατία

Δεν είχε συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του το ηλικίας 10 μηνών αρκουδάκι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνη – Φλώρινα.
Πρόκειται για την όγδοη αρκούδα που πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος το τελευταίο επτάμηνο.Το μόλις 10 μηνών αρσενικό αρκουδάκι,παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και εγκαταλείφθηκε στο σημείο του ατυχήματος.Οι αστυνομικές Αρχές της Φλώρινας ενημέρωσαν αμέσως την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος»,μέλη της οποίας έσπευσαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν το θάνατο του άτυχου ζώου.
Το ατύχημα συνέβη παρά το γεγονός ότι μετά από σχετική μελέτη και ειδικό υπόμνημα του «Αρκτούρου» προς τους αρμόδιους φορείς,στην περιοχή έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Προσοχή!Πέρασμα αρκούδας».

Η νέα γρίπη… σε αριθμούς

Μέχρι και 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 μεταξύ των μηνών Απριλίου και Ιουλίου,ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς μαθηματικούς τύπους για να υπολογίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη,που άρχισε να πλήττει τους Αμερικανούς από τον Απρίλιο.
Με αυτόν τον τρόπο υπολόγισαν ότι 1,8 έως και 5,7 εκατομμύρια κρούσματα εκδηλώθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου,εκ των οποίων τα 9.000 με 20.000 κατέληξαν στα νοσοκομεία.
Περίπου το 6% των κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν υπήρξαν θανατηφόρα,γράφει στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases η ερευνητική ομάδα,επικεφαλής της οποίας είναι η Κάρι Ριντ των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ.
Η Δρ Αν Σουκάτ του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων δήλωσε σήμερα ότι το Κέντρο δεν έχει στοιχεία πέραν της 24ης Ιουλίου, διευκρινίζοντας ότι "πιστεύουμε πάντως πως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό στις ΗΠΑ".

Αίτημα για αυστηρότερα αντικαπνιστικά μέτρα

Αυστηρότερα αντικαπνιστικά μέτρα προτείνει η ελληνική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον έλεγχο του καπνίσματος,η οποία ζητά να διαγράφουν όλες οι εξαιρέσεις της τρέχουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα,και θεωρεί απαραίτητη την αύξηση της τιμής των τσιγάρων,τουλάχιστον κατά 30%,μέσα στο 2010.
Επίσης,οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία του Eυρωπαϊκού Δικτύου για τον έλεγχο του καπνίσματος πραγματοποιείς αυτές τις ημέρες στην Αθήνα την ετήσια γενική της συνέλευση.

Οδική…ρώσικη ρουλέτα

Ένα παιχνίδι με το θάνατο έχει στηθεί στους δρόμους της Βουλγαρίας με οδηγούς να παραβιάζουν το φωτεινό σηματοδότη και τα στοιχήματα να αγγίζουν έως και τις 5.000 ευρώ.Υπό την ονομασία οδική ρώσικη ρουλέτα,σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού,οι οδηγοί πρέπει να παραβιάσουν φωτεινούς σηματοδότες σε κεντρικές διασταυρώσεις με υψηλή ταχύτητα χωρίς να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα.Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματίσουν στο αποτέλεσμα.
Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν τις έρευνες μετά τα εκτενή ρεπορτάζ των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης για το νέο αυτό παιχνίδι που πρέπει να έχει ξεκινήσει στη Σόφια από το καλοκαίρι.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο,όταν ένας μοτοσικλετιστής έπεσε με τη μηχανή του στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί σε μία παρόμοια κούρσα θανάτου στη Σόφια. Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν,οι αρχές τοποθέτησαν κάμερες ασφαλείας σε δρόμους όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιοι αγώνες.
"Κάθε φορά που λαμβάνουμε ειδοποίηση για έναν τέτοιο αγώνα,στέλνουμε περιπολικά", δήλωσε ο Vanio Stoevski,επικεφαλής της Τροχαίας στη Σόφια.
Όσοι παίρνουν μέρος στις κούρσες θανάτου,ενημερώνονται μέσω μηνυμάτων για την τοποθεσία και την ώρα που θα διεξαχθεί ο αγώνας.

Πώς να γίνετε πιο αισιόδοξοι

Η αισιοδοξία κάνει καλό.Έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία,βελτιώνει προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις και ευνοεί την επικοινωνία.Η αισιοδοξία δεν μπορεί - και δεν πρέπει - να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά χρειάζεται να πηγάζει από μια θετική φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής.Και βέβαια πάνω από όλα η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης.Αν προσπαθείτε να δείτε πιο αισιόδοξα τα πράγματα αλλά δεν τα καταφέρνετε πάντα υπάρχουν μικρά μυστικά,που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη αισιοδοξία.
Περιορίστε τις επαφές σας με απαισιόδοξα άτομα.
Αποφύγετε να συναναστρέφεστε με απαισιόδοξους ανθρώπους,που τείνουν να βλέπουν τα πάντα στη ζωή από την αρνητική τους πλευρά. Φαίνεται ότι όπως η ευτυχία είναι …μεταδοτική,το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την απαισιοδοξία.Φροντίστε οι παρέες σας να αποτελούνται από ανθρώπους με θετική σκέψη.

Χαμογελάστε πιο συχνά

Μπορεί να ακούγεται κλισέ,αλλά το χαμόγελο πράγματι ενισχύει την αισιοδοξία.Σειρά από έρευνες – αν και ορισμένες από αυτές δεν τεκμηριώνονται σαφώς επιστημονικά- αποδεικνύουν ότι «ακόμη και το προσποιητό χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την ψυχολογία σας αλλά και την ψυχολογία των γύρω σας».

Πιστέψτε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Είναι πολύ απλό: Μάθετε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.Η λογική να υπολογίζετε πάντα στην καλύτερη δυνατή έκβαση των γεγονότων ή τουλάχιστον να επικεντρώνεστε στις πιο ελπιδοφόρες πτυχές μιας κατάστασης,σας προσφέρει καλύτερη προοπτική.
Μια τέτοια στάση δε σας κάνει τυφλό απέναντι στην πραγματικότητα,αρκεί βέβαια η αισιοδοξία σας να μην στερείται εντελώς ρεαλιστικής βάσης.
Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα γεγονότα ως έχουν, είναι όμως εξίσου σημαντικό να τα προσεγγίζετε με δημιουργικούς τρόπους και να τα αξιολογείτε με θετική διάθεση.

Μάθετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις δυναμικά

Αντί να «κολλάτε» στις χειρότερες πτυχές, αναζητήστε τα θετικά,ειδικά όταν μιλάτε με φίλους για την προσωπική ή επαγγελματική τους κατάσταση.Αποφύγετε τις σπασμωδικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις "όχι" ή "δεν".Προσπαθήστε να λαμβάνετε ενεργά μέτρα για την πραγματοποίηση των στόχων σας και όχι να λειτουργείτε παθητικά, αφήνοντας τα πράγματα απλά να συμβαίνουν.
Κάντε το ίδιο με τους φίλους σας:Όταν κάποιος φίλος σας χάσει τη δουλειά του, μπορείτε να συμπάσχετε αλλά την ίδια στιγμή να του επισημάνετε τα θετικά χαρακτηριστικά του και να του υπενθυμίσετε τις προηγούμενες επιτυχίες στη ζωή του. Και μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο χωρίς να του τα παρουσιάσετε «όλα ρόδινα», αρκεί απλά να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της θετικής σκέψης.

Δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί ότι ό, τι κι αν συμβεί «η ζωή συνεχίζεται».Κλισέ όπως το «αύριο είναι μια άλλη μέρα» ή «ο ήλιος θα βγει και πάλι» κάποιες φορές αποδεικνύονται σοφά.
Είναι για παράδειγμα παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει για πάντα.Το να έχουμε αισιοδοξία σημαίνει ότι δεν εμβαθύνουμε στην "αρνητική" πτυχή,αλλά επικεντρωνόμαστε στις δυνατότητες ανάκαμψης και εν τω μεταξύ αξιολογούμε την περιουσία μας και τις οικονομικές κινήσεις μας αλλά και το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε τόσο σήμερα όσο και μετά την ανάκαμψη της αγοράς.
Για παράδειγμα,ένας αισιόδοξος άνθρωπος θα μπορούσε να διδαχτεί από την οικονομική κρίση ότι α) ο υπερδανεισμός δεν οδηγεί στην ευτυχία και β) ότι η κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα πολύτιμο μάθημα για τη νεότερη γενιά.

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ο Παπανδρέου

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής, από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του,θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες κατευθείαν από τη Στοκχόλμη,όπου βρίσκεται και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, ενώ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Καρλ Μπιλντ,την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Πολιτική,Μάργκο Βάλστρομ,και την Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος,Μόνα Σάλιν.
Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής,αυτή θα εξετάσει τα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εκτόξευση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους του συνόλου σχεδόν των κρατών μελών.
Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συμφωνήσουν στο χρονικό εύρος εντός του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία μείωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων.
Καταλυτική ημερομηνία,κατά την οποία οι 27 πρέπει να επικεντρώσουν στην προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής σταθερότητας της ΕΕ,πρέπει να θεωρείται το 2011, όπως επιβεβαίωσαν στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin οι υπουργοί Οικονομικών των 27.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που θα λάβει το ισχυρό ευρωπαϊκό λόμπι (Γερμανία, Γαλλία,Βρετανία) με δεδομένη την κεντρική πολιτική απόφαση του Βερολίνου να προχωρήσει πρώτα στα βήματα ανάπτυξης της οικονομίας και μετά να λάβει μέριμνα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

15.000 ευρώ για κάθε αγρότη

Χρηματική ενίσχυση ως και 15.000 ευρώ αποφάσισε να δώσει την Τετάρτη (28/10) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες και κτηνοτρόφους.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής,το επίδομα αυτό,έχει σκοπό τη για σταθεροποίηση των εισοδημάτων των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, απόφαση η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως αφορά τους γεωργούς όλων των κλάδων.
Το ποσό των 15.000 ευρώ μπορεί να χορηγηθεί μία φορά σε κάθε επιχείρηση έως το τέλος του 2010.Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας,η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008,πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό.
Η απόφαση τροποποιεί το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων το οποίο θεσπίστηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009, που ήδη προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

«Δεν θα τους περάσει»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τους πολίτες σε συσπείρωση προκειμένου να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε «επικράτεια του φόβου»,στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση στο Α.Τ.της Αγίας Παρασκευής.
Ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «η ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη,δολοφονική και 100% τρομοκρατική.Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των πασχόντων,των τραυματισμένων.Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους».
«Η επίθεση αυτή επαναλαμβάνω είναι άνανδρη και δολοφονική.Θέλω να διακηρύξω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας.Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα» συνέχισε ο υπουργός.
Ο κ.Χρυσοχοΐδης κάλεσε «όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από τη Δημοκρατία, για να την προστατέψουμε.Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει.Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες.Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται.
Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική.Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου.Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη».

Αριστερά ακούς;Το αίμα κυλάει…και η ακροδεξιά γλείφεται…

Όσο η Αριστερά μένει στις φραστικές καταδίκες υποσκάπτει το πρόσωπό της.Αν κάποιοι θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να πρωτοστατήσουν σε μία τεράστια κινητοποίηση των πολιτών κατά της τρομοκρατίας είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς από τον Σύριζα μέχρι όλες τις εξωκοινοβουλευτικές ομάδες & κόμματα.Αλλιώς,αφήνουμε την αυτονόητη αγανάκτηση και την αυτονόητη οργή κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στην άθλια και χυδαία εκμετάλλευση του ΛΑ.Ο.Σ και των ακροδεξιών γκάγκστερ.
Τώρα κιόλας, αυτή τη στιγμή πρέπει να βρεθεί το ελάχιστο απαιτούμενο πολιτικό θάρρος να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα και να διοργανωθεί ενωτική μαζική κινητοποίηση με τριπλό αποδέκτη:
1.Την κυβέρνηση,γιατί η κοινωνία δεν θα ανεχτεί παραβίαση των πολιτικών της ελευθεριών στο όνομα της τρομοκρατίας.
2.Την τρομοκρατία,γιατί η κοινωνία όσο απέναντι είναι στην ένστολη τρομοκρατία άλλο τόσο απέναντι είναι στους προβοκάτορες και σκοτεινούς κουμπουροφόρους που δρουν τάχα στο όνομά της.
3.Την ακροδεξιά και ρατσιστική συμμορία εντός και εκτός Βουλής που αποζητά αφορμές για περισσότερη αστυνομοκρατία,για συντεταγμένη ξενοφοβία και κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την οποιαδήποτε τάση εκδημοκρατισμού της αστυνομίας – ακόμα και την πλέον διστακτική - ως δήθεν χάδι στην τρομοκρατία.
Προσωπικά, ως Πολίτης και ψηφοφόρος της Αριστεράς, απαιτώ αυτή τη στιγμή μια ευφάνταστη κινητοποίηση που μόνο εξ Αριστερών μπορεί να έρθει με μήνυμα και στόχο την απομόνωση κάθε τρομοκρατίας.
Γιατί,η τρομοκρατία,είτε δήθεν επαναστατική είτε Κρατική είναι πάντα το διπλό πρόσωπο του Ιανού ή αν θέλετε,τα δύο χέρια του αυταρχισμού και της καταστολής που πλένουν το πρόσωπο της ανωμαλίας.

Ανοιχτές πλέον οι συγκρούσεις στη Νέα Δημοκρατία

Πεδίο μάχης θυμίζει η ΝΔ,με αδυναμία συμφωνίας στην διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη ενώ εγκαταλείπει και η εταιρεία που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική σύνδεση των εκλογικών κέντρων.Η πρόταση Αβραμόπουλου για συμμετοχή των φίλων του κόμματος στην διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού απορρίφθηκε ενώ ο κ.Μεϊμαράκης εξαπέλυσε βολές προς υποψήφιους και Ο.Ε..
Νέα βέλη κατά του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Δ.Σιούφα,αλλά και τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας,εξαπέλυσε χθες ο κ.Μεϊμαράκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην Κεντρική Επιτροπή του προσεχούς Σαββάτου και στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου.Ο πρώην υπουργός, μέσω της ΝΕΤ,έκανε λόγο για « λουδοβίκεια συμπεριφορά και ιδιοκτησιακή αντίληψη» του
κ.Σιούφα και των τεσσάρων υποψηφίων που αποφάσισαν,χωρίς να ακούσουν απόψεις,για τον τρόπο εκλογής του προέδρου.
Χθες,ο κ.Σιούφας ενημέρωσε τα μέλη της Ο.Ε.ότι ο ίδιος θα επιμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι τέσσερις υποψήφιοι και το οποίο προβλέπει ότι ναι μεν θα ψηφίσουν για νέο αρχηγό της ΝΔ τα μέλη του κόμματος, ακόμη και αυτά που θα θελήσουν να εγγραφούν την τελευταία στιγμή, αλλά όχι όσοι δεν θελήσουν να συμπεριληφθούν στα μητρώα του κόμματος δε.Σύμφωνη με τον κ.Σιούφα είναι και η Μπακογιάννη,η οποία ωστόσο θεωρεί ότι όσο περισσότεροι συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τόσο περισσότερη στήριξη θα λάβει η ίδια.
«Έχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία.Η συμφωνία αυτή λέει για μέλη τα οποία μπορούν να εγγραφούν ως και την τελευταία στιγμή,την ώρα δηλαδή της εκλογής,την ώρα της κάλπης.Υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή,είναι κυρίαρχο όργανο,οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η ΚΕ θα αποφασίσει» δήλωσε η κ.Μπακογιάννη η οποία θεωρεί ότι οι συχνές αλλαγές στην διαδικασία εκλογής πλήττει την αξιοπιστία του κόμματος.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος,Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με την κ.Μπακογιάννη,ότι «εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου.Αλλά σίγουρα εμμένω στις θέσεις τις νέες που εξέθεσα (σ.σ. να ψηφίσουν δηλαδή και οι φίλοι της ΝΔ).Από κει και πέρα θα καταθέσουμε τις απόψεις και η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει».Ο κ.Ψωμιάδης αναμένεται να συναντηθεί με τον κ.Σαμαρά και αύριο με τον κ.Αβραμόπουλο.Σύμφωνα με τον Τύπο,φαίνεται πως οι τρεις υποψήφιοι θα καταλήξουν τελικά σε μια συμμαχία για να επιτύχουν τη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής ακόμη και εκείνων που δεν δέχονται να εγγραφούν μέλη,αλλά επιθυμούν να ψηφίσουν.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο κ.Σπηλιωτόπουλος,ο οποίος,μαζί με τον
κ.Μεϊμαράκη,αναμένεται να απαιτήσουν από την Ο.Ε.,το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, να εισηγηθεί την αλλαγή του Καταστατικού προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.«Έχουμε ανάγκη να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς κοντά μας,έστω και αν ορισμένοι από αυτούς δεν θέλουν να εγγραφούν ως μέλη του κόμματός μας» υποστήριξε ο κ.Σπηλιωτόπουλος.

Επιμένει ο Αβραμόπουλος

Ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε χθες ότι θα επιμείνει στην πρότασή του να συμμετάσχουν και οι φίλοι του κόμματος στην εκλογή του νέου αρχηγού μέχρι τέλους, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη και αν αυτή απορριφθεί από την Κεντρική Επιτροπή το Σάββαρο,δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα της διαδοχής.
Η χθεσινή απόρριψη της οργανωτικής επιτροπής της πρότασης αυτής προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των υποστηρικτών του κ.Αβραμόπουλου.
«Οι καταθέσαντες εμπροθέσμως και εγκύρως υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος συναποφάσισαν και συναποδέχθηκαν ανεπιφυλάκτως να γίνει η εκλογή του προέδρου του κόμματος από τα μέλη του και άλλους πολίτες που επιθυμούν να καταστούν μέλη του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.Σε άλλο σημείο,ωστόσο,τονίζεται πως «η τροποποίηση πρέπει να προβλέπει ότι το έκτακτο συνέδριο έχει πλέον ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με το άρθρο 39 και, ειδικότερα,των διατάξεων περί εκλογής προέδρου του κόμματος,ώστε να συμμετάσχουν τα μέλη του κόμματος και οι πολίτες σε αυτήν...».

Αποχώρησε η Singular Logic

Η εταιρεία Singular Logic ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ηλεκτρονική σύνδεση των εκλογικών κέντρων της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη του κόμματος.Όπως ανακοινώθηκε από την Singular Logic,η εταιρεία αρνήθηκε να αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογικών καταλόγων της ΝΔ και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας αφού δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οι κανόνες της από την ηγεσία του κόμματος.
«Η εταιρεία μας έχει αποσυρθεί ύστερα από προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων διεξαγωγής που της ετέθησαν» αναφέρει λιτά η ανακοίνωση της Singular Logic αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θέλησε να ρισκάρει την αξιοπιστία της συμμετέχοντας σε μια διαδικασία που δεν έχει αξιόπιστες παραμέτρους.
«Η ΝΔ αποφασίζει ακόμη εν κενώ και δεν έχει αντιληφθεί πως ορισμένες επιλογές της μπορεί να αποδειχθούν προβληματικές» σχολίασε στην εφημερίδα το «Βήμα» στέλεχος της εταιρείας.

Ο Ευ.Μεϊμαράκης σε ρόλο μοναχικού καβαλάρη στη ΝΔ

Πολλές τουφεκιές προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ
κ.Δ.Σιούφα,αλλά και προς τους υποψηφίους για την αρχηγία του κόμματος,ρίχνει τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και πρώην υπουργός κ.Ευ.Μεϊμαράκης.Με νέα, χθεσινή,παρέμβασή του,μία εβδομάδα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε προς τον κ.Σιούφα και προς τον κ.Αντ.Σαμαρά,επανήλθε και κατηγόρησε εκ νέου τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και τους υποψηφίους διαδόχους του προέδρου της ΝΔ κ.Κ.Καραμανλή.Ανακοίνωσε παράλληλα την πρόθεσή του να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,το προσεχές Σάββατο,αφήνοντας συγχρόνως ανοικτό και το ενδεχόμενο να μη μετέχει ούτε στο συνέδριο του κόμματος.
Ο κ.Μεϊμαράκης μίλησε (στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή»,της ΝΕΤ) για «λουδοβίκεια» προσέγγιση του κ. Σιούφα και των υποψηφίων,οι οποίοι αποφασίζουν και επιβάλλουν πράγματα χωρίς διάλογο, αλλά και για «ιδιοκτησιακή αντίληψη»,οδηγώντας ορισμένα στελέχη της ΝΔ να σημειώνουν ότι βάλλει εμμέσως και κατά του κ.Καραμανλή,ο οποίος στηρίζει πλήρως τους χειρισμούς τού πρώην προέδρου της Βουλής.
Την ίδια στιγμή κατά την οποία έμπειροι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ταχύτητα ανασυγκρότησης της ΝΔ εξαρτάται μεσοπρόθεσμα και από τις σχέσεις των δελφίνων με τον κ.Μεϊμαράκη,ο πρώην υπουργός προτάσσει το επιχείρημα πως δεν θα μετέχει στις εργασίες της ΚΕ επειδή δεν επιθυμεί να λειτουργήσει διαλυτικά.Και αυτό διότι από τη στιγμή που δεν προβλέπεται να γίνει διάλογος,όπως λέει,δεν έχει κανένα λόγο να μετέχει στη διαδικασία,παρά το γεγονός ότι ήταν διατεθειμένος αρχικά να ζητήσει να μιλήσει και σε περίπτωση άρνησης θα δημιουργούσε ζήτημα.«Το κάνω με πόνο ψυχής,αλλά έτσι διευκολύνονται όλοι» τόνιζε σε συνομιλητές του.
Ο κ.Μεϊμαράκης θεωρεί απαξιωμένη την εσωκομματική διαδικασία όπως εξελίσσεται και ήταν χαρακτηριστική η επισήμανσή του για τον κ.Σιούφα ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση.
Ως μια σημαντική συνιστώσα της ΝΔ,διατηρεί επιμελώς τις αποστάσεις του από τους ως τώρα χειρισμούς του κ.Σιούφα και οι δυνάμεις που επηρεάζει στο κόμμα απέχουν επιδεικτικά από τους παρασκηνιακούς σχεδιασμούς των δελφίνων.Δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να υποθηκεύσει το πολιτικό του μέλλον στην εν λευκώ υποστήριξη των σχεδιασμών των δελφίνων.Τηρεί στάσης αναμονής και δεν εκδηλώνει το πού ακριβώς θα ρίξει το βάρος του και με ποιον τρόπο. Από τη στάση του θα κριθούν πολλά ως συνήθως στη ΝΔ,παρά το γεγονός ότι επιχειρείται μια συστηματική απαξίωσή του από κάποιους.
Προς το παρόν δεν μετέχει ενεργά στη δελφινομαχία και είναι μακράν της σημειολογίας των συναντήσεων των ημερών,ίσως γιατί αντιλαμβάνεται ότι μόνος του έχει ευρύτερη εμβέλεια από όση θα είχε εντασσόμενος σε κάποια «συμμαχία τιμαριούχων».
Για αυτό τον λόγο θα έχει σημασία εάν τελικά θα μετέχει στις εργασίες του συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου.Η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της ΚΕ,δηλαδή εάν τα μέλη της αποφασίσουν να γίνει διάλογος στο συνέδριο ο οποίος δεν θα εξαντληθεί σε μια συνεδρίαση ελαχίστων ωρών.«Μπορεί και ν΄απέχω από το συνέδριο» λέει σε αυτούς με τους οποίους συνομιλεί.
Επιμένει στην ανάγκη για ένα ισχυρό κόμμα.«Το κόμμα κάποιοι το θεωρούν αναγκαίο κακό.Εγώ όχι.Πιστεύω το αντίθετο» τονίζει σε συνομιλητές του και θεωρεί βασικό στόχο την ουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος «χωρίς συμβιβασμούς».Υπό αυτή την έννοια αντέκρουσε τις προτάσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για θητεία του προέδρου του κόμματος και του κ.Κυρ.Μητσοτάκη για αλλαγή του ονόματος της ΝΔ.Ο κ.Μεϊμαράκης αρνείται ότι έχει συμφωνήσει με κάποιον υποψήφιο· και για τη φράση «Είμαι από την Κρήτη» διευκρινίζει στους πολιτικούς του φίλους ότι ήταν απλώς μια «γεωγραφική τοποθέτηση» και η τελική απόφαση θα κριθεί από την πολιτική πλατφόρμα των διαδόχων.«Δεν κάνω συναλλαγή με κανέναν» διευκρινίζει.

Πήραν 11,3 δισ.και έδωσαν 6,6 δισ.οι τράπεζες μέσα σε έξι μήνες…

«Πολλά βάζετε,λίγα παίρνετε»! Κάπως έτσι έχουν αντιστρέψει το ρητό των παλιών τζογαδόρων οι ελληνικές τράπεζες, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε το πακέτο ενίσχυσης έχουν λάβει συνολικά 11,3 δισ.ευρώ,ενώ το ίδιο διάστημα,σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,έχουν χορηγήσει δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ανέρχονται 6,6 δισ. ευρώ.!
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους δανειολήπτες εάν συνυπολογιστούν και οι ομολογιακές εκδόσεις (εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων που υπολογίζονται στα ίδια κεφάλαια ) των Τραπεζών, τότε οι κύριες εμπορικές ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς,Alpha Bank και Eurobank) έχουν λάβει πολλαπλάσια κεφάλαια σε σχέση με εκείνα που έχουν δανείσει.
Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι πολλά από τα κεφάλαια που αντλούν οι τράπεζες χρησιμοποιούνται και για την αντικατάσταση κεφαλαίων τα οποία είναι οριστικά επισφαλή.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος,οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 4,3 δισ ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές ενώ από τα ομόλογα και τις εγγυήσεις έλαβαν 7 δισ.ευρώ.
Ούτε 2 δισ.στα νοικοκυριά!
Από την άλλη πλευρά,σύμφωνα με τα μηνιαία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος,από τον Μάρτιο και μετά οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει προς τα νοικοκυριά 1,9 δισ. ευρώ και προς τις επιχειρήσεις 4,4 δισ.ευρώ.
Ειδικότερα,τον Μάρτιο του 2009 δόθηκαν 127 εκατ.ευρώ σε δάνεια προς νοικοκυριά και 282 εκατ.ευρώ προς επιχειρήσεις.
Έκτοτε η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί αφού οι χορηγήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 1 δισ.ευρώ,ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά σε 529 εκατ.ευρώ,έστω κι αν τα 403 εκατ.από αυτά είναι στεγαστικά.
Μάλιστα,σύμφωνα με τα στοιχεία,η βελτίωση είναι σταδιακή και προοδευτική,αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να φθάσει τα κεφάλαια που δόθηκαν από το πακέτο ενίσχυσης.

Στον αέρα όσοι πλήρωσαν για τους ημιυπαίθριους

Αντισυνταγματικός και με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο νόμος Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους χώρους,μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κηρύξει κατεδαφιστέα όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά το 1983 ανεξάρτητα εάν είναι εντός ή εκτός σχεδίου.Το ΣτΕ χαρακτηρίζει επίσης παράνομη και την εξαίρεση από την κατεδάφιση «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου που ενθάρρυνε τον κόσμο για τη «τακτοποίηση» δίνοντας ένα είδος «συγχωροχάρτι» στους αυθαιρετούχους.
Πρόκειται για μία αναμενόμενη από όλους τους επιστημονικούς φορείς απόφαση (μηχανικούς,νομικούς,πολεοδόμους - χωροτάκτες),η οποία όμως προσθέτει ένα μεγάλο βάρος στους πολίτες που «πάτησαν» στο νομοθέτημα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και πλήρωσαν για το κλείσιμο των παράνομων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι, ισόγεια,γκαράζ).
Την προηγούμενη εβδομάδα που η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε το πάγωμα του νόμου για έξι μήνες,είπε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει επισήμως από τις πολεοδομίες να δώσουν στοιχεία για τον αριθμό αυτών των πολιτών αλλά η έρευνα συνεχίζεται.
Εκτιμάται πάντως ότι είναι μεταξύ 10.000 έως και 15.000.
Ο κυριότερος λόγος που οι πολίτες γίνονται πιο ευάλωτοι έναντι του νόμου είναι ότι εάν γίνει στο μέλλον κάποια καταγγελία εναντίον τους στην πολεοδομία,εκείνη οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες επιβάλλοντας – ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει - πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης αυθαιρέτου ή όπου χρειάζεται εκδίδοντας ακόμη και πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Αυτό άλλωστε ήταν ένα στοιχείο που θεωρούσαν δισεπίλυτο πολλά στελέχη πολεοδομιών από την ανάγνωση του νόμου.
«Εμπιστεύτηκαν μια ασόβαρη πολιτεία και έγιναν όμηροι»
Σύμφωνα με τον κ.Ηλία Μπεριάτο καθηγητή του τμήματος χωροταξίας και πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ,η νέα κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν πληρώσει καθώς «οι πολίτες αυτοί γίνονται έρμαια του κάθε γείτονα που θα «στραβώσει» και θα πάει να τους καταγγείλει».
Όπως τονίζει «ο κόσμος που έκανε χρήση των ρυθμίσεων εμπιστεύτηκε μια ασόβαρη πολιτεία,η οποία έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας μία μερίδα των πολιτών που πλήρωσαν για να τακτοποιήσουν τις παρανομίες τους».
Η απόφαση του ΣτΕ,στηρίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό και εκδόθηκε με αφορμή παλαιότερη προσφυγή στο ΣτΕ της κοινότητας Εκάλης εναντίον αυθαίρετου ξενοδοχείου.Το 2007,το αυστηρό Ε΄τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 3610/2007) είχε κρίνει ότι μόνο τα αυθαίρετα πρώτης γενιάς (πριν το νόμο 1337/1983) μπορούσαν να διασωθούν από την κατεδάφιση, αναφέροντας ότι κάθε μεταγενέστερη πράξη του νόμου από την κατεδάφιση είναι αντισυνταγματική.
Πάνω σε αυτή τη λογική στηρίχθηκε και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας,η οποία αναφέρει ότι η διατήρηση της αυθαιρεσίας αλλοιώνει το περιβάλλον και έχει ως συνέπεια λόγω της αύξησης του συντελεστή δόμησης τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών,τη νόθευση και την ανατροπή της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Να γίνει αναστολή οικοδομικών εργασιών
Σύμφωνα με την κ.Μπάτσιου Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Πολεοδόμων - Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ),η αντισυνταγματικότητα του νόμου ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκαν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Εκείνο που είναι σημαντικό σήμερα είναι πώς θα αποτρέψουμε στο μέλλον το εμπόριο των ημιυπαίθριων χώρων και πως θα επιβάλλουμε κανόνες στους ελέγχους των οικοδομών» δηλώνει και προσθέτει ότι η πολιτεία για να αποφύγει νέα γενιά αυθαιρέτων μέχρι να ρυθμίσει το θέμα θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών εργασιών.
Ο ΣΕΠΟΧ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την κυρία Μπιρμπίλη προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα για την αυθαίρετη δόμηση και προτάσεις για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης.
«Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει στην πράξη ότι ο νόμος Σουφλιά ήταν προς εξυπηρέτηση των κατασκευαστών ακινήτων οι οποίοι και τώρα ακόμη στα απούλητα διαμερίσματα έχουν κλείσει του ημιυπαίθριους χώρους» αναφέρει ο κ.Μπεριάτος.

Ράμπο για κατεδάφιση αυθαιρέτων

Με τη σύσταση Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων,τη χρήση συστήματος τηλεπισκοπικής χαρτογράφησης,την επείγουσα ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών,την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών,επιχειρεί να εξαλείψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις,μέσα από το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου,το οποίο δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην δημοσιότητα, αναφέρονται σε δύο χρόνους και αφορούν ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας,που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού αλλά του Γ.Γραμματέα της Περιφέρειας και ρυθμίσεις που αφορούν την χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.
Σύμφωνα με αυτές, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.Εξαιρούνται,όμως,τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές,μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου,η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος.
Επίσης για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων,η οποία θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ),ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού,στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.
Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες.Για την πλήρη προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και παράλληλα για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και αποφυγή των παράνομων καταπατήσεων κλπ., ορίζονται χρόνοι θεώρησης,ανάρτησης,εκδίκασης των ενστάσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών.Τέλος,αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 3 της παρ.1 του άρθρου 1 του Ν.3208/2003,οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης,το γνωστό 25% κάλυψη,3 στρέμματα ελάχιστου εμβαδού κλπ.
Είναι γνωστό ότι υπάρχει η 202/2005 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και η υποβολή του Προδικαστικού Ερωτήματος του ΣτΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από το θέμα αυτό καθώς και η εμπλοκή στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχαν ολοκληρωθεί λόγω της απόφασης αυτής.
Στόχος είναι η κατάργηση των δασοκτόνων διατάξεων και η δημιουργία της υποδομής (δασικοί χάρτες - δασολόγιο) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας.

Μυθοπλασίες τα περί ύπαρξης μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας

Μυθοπλασίες χαρακτήρισαν ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος και πολλοί μητροπολίτες τα περί ύπαρξης μεγάληςεκκλησιαστικής περιουσίας,κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.Και όμως,χιλιάδες στρέμματα δάσους,μετοχές, καταστήματα,οικόπεδα,διαμερίσματα και εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος,είτε σε άλλες Ορθόδοξα Πατριαρχεία,σε ναούς αλλά και μοναστήρια που βρίσκονται εντός της επικράτειας.Τα στοιχεία που διατίθενται κατά καιρούς δίνονται με το σταγονόμετρο είτε από την ίδια την Εκκλησία είτε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες,και αυτό διότι ουδείς επί της ουσίας είναι σε θέση να γνωρίζει το σύνολο ακόμη και της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα.Σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι το Κτηματολόγιο θα αποσαφηνίσει σε ένα επίπεδο την κατάσταση αλλά είναι δεδομένο ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις αφού κατά τη διάρκεια της σύνταξής του δήμαρχοι βρέθηκαν να καταγγέλλουν την Εκκλησία ότι δήλωσε ιδιοκτήτης ακόμη και πλατείας του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Οι μετοχές

Οι εκκλησιαστικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή και ενοικίαση ακινήτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ακόμη και ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την ενοικίαση γαιών και κυρίως την αγορά μετοχών.Πρόκειται για μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας,της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος.Συγκεκριμένα,το 2007 η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία (ΕΚΥΟ) από τα δικά της κεφάλαια είχε 5.947.492 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.Το 2008 με την πτώση του Χρηματιστηρίου αύξησε τα κεφάλαιά της, αγόρασε 1.600.000 μετοχές και έφθασε το μερίδιό της στα 7.785.405 μετοχές.
Ακόμη,στην Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 391.155 χιλιάδες μετοχές.Και 13.086 της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα φιλέτα

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος και οι οικονομικοί του συνεργάτες σε κάθε συνάντηση που έχουν με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας επισημαίνουν την ανάγκη αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας προκειμένου να αναπτύξουν το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπάθησε και προσπαθεί και σήμερα να αξιοποιήσει τέσσερις εκτάσεις-«φιλέτα» που διαθέτει στην Αττική,για ορισμένες από τις οποίες όμως απαιτούνται οι εκδόσεις Προεδρικών Διαταγμάτων για την αλλαγή χρήσης γης.
Στο Κολωνάκι.Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 11 στρεμμάτων που βρίσκεται στις οδούς Δεινοκράτους και Σουηδίας και σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η κατασκευή κατοικιών ή υπόγειου πάρκινγκ.
Λίγο πιο πέρα, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας,η Εκκλησία βρίσκεται σε αντιδικία με τον Δήμο Αθηναίων για ένα οικόπεδο έκτασης τριών στρεμμάτων.Η Ιερά Σύνοδος δικαιώθηκε στα δικαστήρια και σχεδιάζει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και κτιρίου γραφείων.
Στη Βουλιαγμένη η Μονή Πετράκη διαθέτει 200 στρέμματα,τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στη λίμνη και στο Καβούρι.Η Εκκλησία βρέθηκε σε αντιδικία με τον Δήμο, δικαιώθηκε επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου στα δικαστήρια και τώρα επιθυμεί την αξιοποίησή τους και την εγκατάσταση μεταξύ άλλων των εκκλησιαστικών σχολών που διαθέτει.
Στον Βαρνάβα δωρίστηκαν 130 στρέμματα, στα οποία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σκοπεύει να χτίσει μια σειρά φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που περιλαμβάνουν κέντρα αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες,αποθεραπείας από ναρκωτικές ουσίες και αντιμετώπισης βαρέων νοσημάτων.
Σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας υπάρχουν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που ανήκουν είτε σε μοναστήρια είτε στην Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πραγματοποίησε η ελληνική πολιτεία τη δεκαετία του ΄80 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκτήσει καινούργια δεδομένα με αφορμή τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο,σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς ανήκουν:

Νομός Χαλκιδικής:86.330 στρέμματα δάσους,580 στρέμματα δασικής έκτασης και 2.300
στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης,τα οποία είναι στην ιδιοκτησία μονών του Αγίου Ορους και άλλα 8.340 στρέμματα δασικής έκτασης που ανήκουν σε άλλο μοναστήρι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Νομός Τρικάλων:41.110 στρ.δάσους,23.850 στρ.δασικής έκτασης και 22.840 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
Νομός Μαγνησίας:31.460 στρ.δάσους,5.490 στρ.δασικής έκτασης και 3.340 στρ. χορτολιβαδικής.
Νομός Αττικής:33.860 στρ.δάσους,6.500 στρ.δασικής έκτασης και 20.570 στρ. χορτολιβαδικής.
Νομός Αχαΐας:20.670 στρ.δάσος,1.680 στρ.δασικής έκτασης και 1.060 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
Νομός Ευβοίας:17.890 στρ.δάσους,1.670 στρ.δασικήςε έκτασης και 2.120 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
Νομός Κορινθίας:15.310 στρ.δάσους,500 στρ.δασικής έκτασης και 20.179 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
Νομός Φωκίδας:9.980 στρ.δάσους,1.350 στρ.δασικής έκτασης και 1.050 στρ. χορτολιβαδικής.
Οι μικρότερες εκκλησιαστικές εκτάσεις βρίσκονται σε νομούς όπως η Μεσσηνία,
η Φθιώτιδα,η Πέλλα και η Ηλεία.

Αναξιοποίητες εκτάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για εκτάσεις που δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Εκκλησία, και η Πολιτεία από την πλευρά της αμφισβητεί τους τίτλους κυριότητας που υπάρχουν.Η τελευταία προσπάθεια τους κράτους να διαχειριστεί την τεράστια μοναστηριακή και εκκλησιαστική περιουσία έγινε το 1988. Τότε η κυβέρνηση με τον νόμο που κατήρτισε ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης προσπάθησε, όπως η ίδια υποστήριξε,να αξιοποιήσει τη μοναστηριακή περιουσία ενώ η Εκκλησία την κατήγγειλε ότι δημεύει τα κτήματά της.Το θέμα έκλεισε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση της Ρώμης κάλεσε το κράτος είτε να επιστρέψει στις μονές την περιουσία τους είτε να τις αποζημιώσει.

Τα πλουσιότερα μοναστήρια

Φλαμουρίου Μαγνησίας:Διαθέτει δύο δάση, ανάμεσα στα οποία είναι χτισμένα δύο γνωστά χωριά του Νομού Μαγνησίας.Στην κυριότητά της ανήκουν στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και πολυκατοικίες στον Βόλο.
Οσίου Λουκά:Το Μοναστήρι ανήκει στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και διαθέτει ιδιόκτητο ξενοδοχείο στην Αθήνα,αγρόκτημα και εκατοντάδες στρέμματα χωραφιών. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μετεώρων («Μεγάλο Μετέωρο»):Ιδιοκτήτης δασικών εκτάσεων, χωραφιών και αστικών ακινήτων σε Αθήνα,Τρίκαλα και Καλαμπάκα.
Ασωμάτων Πετράκη στην Αθήνα:Από το 1795,όταν η Μιχριζάχ σουλτάνα και σύζυγος του Μουσταφά του Γ΄παραχώρησε εκτάσεις στα παράλια της Αττικής,στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική,αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της χώρας.Μετοχές, σπίτια,καταστήματα και δεκάδες στρέμματα στη Βουλιαγμένη αποτελούν μέρος της περιουσίας της.
Στα Καλάβρυτα οι δύο μονές Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου διαθέτουν πολλά ακίνητα,χωράφια και οικόπεδα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο.

Η οικονομική ύφεση ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα

Σταυροδρόμι του εμπορίου ναρκωτικών,του Traficking,του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος χρήματος,αναγνωρίζεται η Ελλάδα μέσα από την έκθεση της Europol «ΟCΤΑ 2009» για την εγκληματικότητα.Επιπλέον,προβλέπεται η ραγδαία εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος λόγω της οικονομικής κρίσης,συνδέεται η μετανάστευση με την διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο διακλαδώνονται οι εθνικές μαφίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η Ελλάδα αποτελεί απόληξη του βορειοδυτικού κόμβου (Ολλανδία - Βέλγιο) σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ανθρώπων,σημείο-«κλειδί» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων του νότιου κόμβου (Νότια Ιταλία),θαλάσσια επέκταση του νοτιοδυτικού κόμβου (Ισπανία) και οδική του βορειοανατολικού κόμβου (Βαλτική) με αντικείμενο τη σωματεμπορία και τα ναρκωτικά και κρίσιμο πέρασμα για τον νοτιοανατολικό κόμβο (λιμάνι της Κωστάντζας) σε μακρά λίστα «επιχειρηματικής δραστηριότητας» εθνικών και υπερεθνικών μαφιών.
Η Εuropol επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εγκληματικών ομάδων που επιχειρούν στους συγκεκριμένους κόμβους,και αναγνωρίζει τον σταδιακά ενισχυμένο ρόλο της τουρκικής μαφίας.
Στην έκθεση γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τη μετανάστευση σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω στρατηγικών ΙΝ-SΟ (δηλαδή επηρεασμού κοινωνιών και οικονομιών).
Με τη συγκεκριμένη μέθοδο προσεταιρίζονται περιθωριοποιημένες μη ενσωματωμένες ομάδες στην ευρωπαϊκή κοινωνία,«ασκώντας πίεση ή παρέχοντάς τους αυτό που χρειάζονται απεγνωσμένα».
Τέτοιες πρακτικές αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα στον επαναπατρισμό των μεταναστευτικών εμβασμάτων (ελέγχεται από τη μαφία μέσω νομότυπων τηλεφωνείων και Ιnternet καφέ),στον εξαναγκασμό σε λαθρεμπόριο και σε «εκμετάλλευση της εργασίας».
Έντονο είναι το φαινόμενο της «εκμετάλλευσης της εργασίας στην Ελλάδα» σύμφωνα με την έκθεση,όπου πακιστανοί και κούρδοι εγκληματίες «ασκούν επιρροή στους ομοεθνείς τους μετανάστες μέσω ελέγχου της μαύρης αγοράς εργασίας».
Οι προβλέψεις της Εuropol αναφέρουν διεύρυνση της μαύρης αγοράς πλαστών ή λαθραίων προϊόντων,«σε μια πιθανή προσπάθεια των εμπλεκομένων για τη διατήρηση των επιπέδων της κατανάλωσης ή των κερδών υπό συνθήκες χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης».
Σημαντικό και ενισχυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να διαδραματίσουν τόσο ο συσχετισμός μεταξύ του διαθέσιμου πλούτου των “καταναλωτών” και της ζήτησης για συγκεκριμένα αγαθά,όσο και η παράτυπη ή αδήλωτη εργασία.
«Η ροή παράνομων μεταναστών ή θυμάτων του trafficking» δεν πρόκειται να μειωθεί όπως αναφέρει η έκθεση ενώ προβλέπει και την αύξηση της κινητικότητας στην κοινοτική επικράτεια,«η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει παράτυπη εργασία και καταστάσεις εκμετάλλευσης».
Η Europol υποστηρίζει ότι αν οι προβλέψεις επαληθευτούν τότε θα υπάρξει «ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση για τους νομοταγείς πολίτες και επιχειρήσεις»,καθώς ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Πιθανή εξέλιξη για τη Europol είναι οι επιχειρηματίες που μάχονται για την επιβίωση στην αγορά να πέσουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος,με κύριο πεδίο δράσης την τοκογλυφία,ενώ ενδέχεται και μέρος της αγοράς να εμπλακεί επιχειρηματικά με τη μαφία.
Παράλληλα,η Europol υποστηρίζει ότι η ύφεση «σέρνει» τις περιθωριακές κοινωνικές ομάδες σε γκετοποίηση καθώς δυσχεράνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην κοινωνία.
Τέλος η Europol παρατηρεί και την προσπάθεια του οργανωμένου εγκλήματος να ενταχθεί στη νόμιμη οικονομία και καλεί τις εθνικές αρχές και τους φορείς της οικονομίας σε επαγρύπνηση ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και στην επανεπένδυση παράνομων κερδών.