Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Είδος υπό εξαφάνιση ο καρχαρίας;

Με εξαφάνιση απειλείται το ένα τρίτο καρχαριών και καρχαριοειδών στην Ευρώπη,επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου "Αρχιπέλαγος".
Ζητά να ασκηθούν πιέσεις για την διαμόρφωση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη Μεσόγειο,σύμφωνα με στοιχεία του "Αρχιπελάγους",συναντώνται 47 είδη καρχαριών και καρχαριοειδών,πάνω από το 1/3 των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως "απειλούμενα".
Τα περισσότερα από τα είδη αυτά συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες,όμως οι πληθυσμοί τους μειώνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα διάφορων,έμμεσων κυρίως απειλών, αναφέρει το "Αρχιπέλαγος",επισημαίνοντας πως "στην Ελλάδα,σήμερα,δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο προστασίας,ούτε καν για τα συμπαθή στο κοινό προστατευόμενα θαλάσσια είδη,όπως είναι τα δελφίνια".
Στις ελληνικές θάλασσες λίγα είδη καρχαρία αλιεύονται στοχευμένα (κυρίως τα μη προστατευόμενα είδη),ενώ η ακούσια αλίευση (by-catch) είναι συχνό φαινόμενο.
Τα μεσογειακά αποθέματα καρχαριών στο σύνολό τους,πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στην ολική εξαφάνιση.
Οι καρχαρίες,ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα,ρυθμίζουν τη βιοποικιλότητα και δεδομένου ότι διατηρούν τους πληθυσμούς άλλων ψαριών "υπό έλεγχο",η μείωση του πληθυσμού τους μπορεί να έχει σύνθετες και απρόβλεπτες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των αποθεμάτων σημαντικών εμπορικών ειδών, επισημαίνουν οι ειδικοί του Αρχιπελάγους.
Η κυριότερη απειλή για την επιβίωση των καρχαριών στην Ελλάδα είναι οι ακούσιες συλλήψεις.Οι περισσότερες δεν καταγράφονται,ενώ από τα λίγα είδη που καταγράφονται, στα περισσότερα αποδίδεται το ίδιο όνομα,ενώ οι ακούσιες συλλήψεις επιστρέφονται στη θάλασσα πριν καταγραφούν.
Έτσι,καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η προσπάθεια υπολογισμού της πραγματικής μείωσης των καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες,κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η έρευνα,και κατ'επέκταση η γνώση για τους καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ περιορισμένη.
Ως αποτέλεσμα αυτού,η μείωση των ειδών μπορεί να περάσει απαρατήρητη για πολύ καιρό και όταν πια παρατηρηθεί μπορεί να είναι πολύ αργά για να αντιστραφεί η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: