Σωρεία πράξεων και παραλείψεων υπέρ του Μιχάλη Χριστοφοράκου αποδίδονται στον ειδικό ανακριτή της υπόθεσης Siemens, Νίκο Ζαγοριανό,στο πόρισμα για τον πειθαρχικό έλεγχο που διέταξε και διενήργησε ο Άρειος Πάγος.
Στο πόρισμα,που συνέταξε ο αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου,Ι.Παπανικολάου,και έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής»,σημειώνεται πως ο Νίκος Ζαγοριανός «έτρωσε το κύρος της Δικαιοσύνης βαρύτατα και αθεράπευτα», καθώς ωφέλησε σκοπίμως τον Μιχάλη Χριστοφοράκο,μη αποτρέποντας τη φυγή του στο εξωτερικό και συντελώντας στην ατιμωρησία του από τις γερμανικές αρχές.
«Ενεργώντας από πρόθεση,επιλεκτικά ο εγκαλούμενος ανακριτής,δεν περιέλαβε στο κατηγορητήριο που συνόδευε το σχετικό ένταλμα αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μέσα στο τριετές διάστημα 2004-2007 σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης C4Ι,έχουσες κακουργηματικό χαρακτήρα,όπως δωροδοκίες,νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα»,αναφέρεται στο πόρισμα.
Το πόρισμα συνεχίζει,τονίζοντας πως «ο εγκαλούμενος ανακριτής έπρεπε να περιλάβει σε βάρος του Μιχ.Χριστοφοράκου και τα σχετικά περιστατικά από το 2004 ως το 2007,αφού είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα, προέκυπταν από τα στοιχεία που είχε ο εν λόγω ανακριτής στη δικογραφία και τα οποία γνώριζε καλώς και δεν εμποδίζονταν από τη δίωξη που είχε ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου».
Παράλληλα,κατηγορείται για άλλες παρατυπίες κατά τη διάρκεια του ανακριτικού του έργου και ιδιαίτερα για την επίμονη και πεισματική του άρνηση,όπως αναφέρεται,να δώσει τη δυνατότητα σε κατηγορουμένους να λάβουν γνώση της δικογραφίας προτού απολογηθούν.
«Καθίσταται σαφές ότι ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός με πρόθεση παρέβη κατά συρροήν τα καθήκοντά του ως ανακριτού με σκοπό να βλάψει τα υπερασπιστικά δικαιώματα τριών κατηγορουμένων και πράγματι τα έβλαψε,αφού τους στέρησε το δικαίωμα ακώλυτης και αδιατάρακτης απολογίας...»,αναφέρεται στο πόρισμα.
Αυτά τα επιχειρήματα επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών προκειμένου να τους πείσει ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλιστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.
«Οι ως άνω έκδηλες συμπεριφορές του εγκαλουμένου ανακριτή που παραβίασε συστηματικά τα δικαιώματα κατηγορουμένων, προβλήθηκαν από άλλον κατηγορούμενο της ίδιας υπόθεσης – τον Μιχ.Χριστοφοράκο – ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας προς απόδειξη του ισχυρισμού του ότι στην Ελλάδα δεν θα τύχει δίκαιης δίκης....»,αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του ανακριτή να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,Αν.Κανελλόπουλος,που διενεργεί έρευνα για τον Νίκο Ζαγοριανό,δεν αποκλείεται να καλέσει και άλλους δικαστικούς σε εξηγήσεις ως ηθικούς αυτουργούς για πράξεις και παραλείψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου