Η UNICEF έδωσε την Πέμπτη (10/09) στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που δείχνουν πως τα ποσοστά της κάτω των 5 ετών παιδικής θνησιμότητας συνέχισαν να μειώνονται το 2008.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού, η μείωση της κάτω των 5 ετών θνησιμότητας,άγγιξε το 28%,από 90 θανάτους για κάθε 1.000 ζώντα νεογνά το 1990, σε 65 θανάτους αντίστοιχα το 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές,ο απόλυτος αριθμός των θανάτων παιδιών το 2008 μειώθηκε στα 8,8 εκατομμύρια από 12,5 εκατομμύρια το 1990.
«Σε σύγκριση με το 1990,10.000 λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα»,δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν.
Ωστόσο,όπως και η ίδια τόνισε,«παρά το ότι υπάρχει πρόοδος,είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν κάθε χρόνο 8,8 εκατομμύρια παιδιά πριν τα πέμπτα τους γενέθλια».
Ειδήμονες στην δημόσια υγεία αποδίδουν τη συνεχιζόμενη μείωση σε κρίσιμες παρεμβάσεις υγείας όπως οι εμβολιασμοί,η χρήση εντομοκτόνων κουνουπιέρων κατά της ελονοσίας και η παροχή βιταμίνης Α,καθώς όπου υπήρξε αύξηση σε τέτοιες παρεμβάσεις ακολούθησαν θετικά αποτελέσματα.
Παγκόσμια μείωση
Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία αφορούν σε όλες τις περιοχές του κόσμου,ακόμα και σε μερικές από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Επί παραδείγματι,το Μαλάουι,μία από τις 10 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας,βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας,που απαιτεί μείωση κατά τα δύο τρίτα στα ποσοστά της κάτω των 5 ετών θνησιμότητας μεταξύ 1990 και 2015, παρουσιάζοντας μείωση από 225 θανάτους ανά 1.000 ζώντα νεογνά το 1990 σε 100 στα 1.000 το 2008.
Τα νέα δεδομένα επίσης δείχνουν πως 7 από τις 67 χώρες με υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας (δηλαδή με πάνω από 40 θανάτους ανά 1.000 ζώντα νεογνά) πέτυχαν σταθερούς ετήσιους ρυθμούς μείωσης 4,5% ή και παραπάνω.
Ειδικότερα, πρόκειται για το Νεπάλ,το Μπαγκλαντές,την Ερυθραία,τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος,τη Μογγολία,τη Βολιβία και το Μαλάουι.Αλλά και χώρες σε δυσμενέστερη θέση όπως ο Νίγηρας,η Μοζαμβίκη και η Αιθιοπία μείωσαν όλες την κάτω των 5 ετών παιδική θνησιμότητα κατά περισσότερο από 100 θανάτους ανά 1.000 ζώντα νεογνά από το 1990.
Πρόοδος μεν..αργός ρυθμός δε
Ενώ υπάρχει πρόοδος σε πολλές χώρες,ο παγκόσμιος ρυθμός βελτίωσης εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για την επίτευξη του σχετικού Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας.Σε Αφρική και Ασία μαζί εξακολουθεί να αναλογεί το 93% των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών που συμβαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το 40% των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών συμβαίνουν σε μόνο τρεις χώρες,στην Ινδία,τη Νιγηρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF,η πρόοδος μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα και στις πιο φτωχές περιοχές μέσα από ολοκληρωμένα,βασισμένα σε πραγματικά στοιχεία, προγράμματα υγείας κοινοτικής βάσης,που στοχεύουν τις κύριες αιτίες θανάτου παιδιών, δηλαδή πνευμονία,διάρροια,περιγεννητικές αιτίες,ελονοσία,AIDS και υποσιτισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου