Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Αφαιρέθηκε ο φάκελος της Siemens από τον Ν. Ζαγοριανό

Αυτεπάγγελτη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή,Ν. Ζαγοριανού,που χειριζόταν την υπόθεση Siemens,διενεργεί ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι.Παπανικολάου. Ερευνάται εάν ο κ.Ζαγοριανός κατά το ανακριτικό του έργο στην υπόθεση της Siemens, υπέπεσε σε πειθαρχικά αδικήματα.
Χθες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες,με αίτημά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Φ.Μακρή ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών (κάτι που θα γίνει μετά τις 16 Σεπτεμβρίου,όπου αρχίζει και το νέο δικαστικό έτος),προκειμένου να οριστεί εφέτης - ανακριτής στην υπόθεση.
Χαρακτηριστικό είναι το σκεπτικό του κ.Τέντε:«Η φύση και η σοβαρότητα της υπόθεσης, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη επιβάλλει την διεξαγωγή της ανάκρισης από εφέτη ανακριτή, δηλαδή από έμπειρο και ανωτέρου βαθμού δικαστικό λειτουργό και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας».
Ο ορισμός εφέτη - ανακριτή έχει δύο σημαντικές συνέπειες: πρώτον,όταν πλέον εκδοθεί βούλευμα δεν θα χωρεί αναίρεση ή έφεση και οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν απευθείας σε δίκη.Και δεύτερον,ότι μέχρι να ενημερωθεί ο νέος ανακριτής για την τεράστια δικογραφία της υπόθεσης,η οποία αριθμεί χιλιάδες σελίδες,θα περάσουν αρκετοί μήνες,κι έτσι αναπόφευκτα θα καθυστερήσει η έρευνα.Αυτό θα έχει σημαντικά πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό,αφού δεν θα υπάρχουν επίσημα στοιχεία εις βάρος του κόμματός του κατά την προεκλογική εκστρατεία,σε περίπτωση εκλογών.
Καταπέλτης είναι το έγγραφο για το αντικείμενο της έρευνας εις βάρος του κ. Ζαγοριανού,καθώς ζητείται να διερευνηθεί «αν χειραγωγήθηκε από άλλους και δεν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση». Επίσης «αν υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας,αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορουμένους Χριστοφοράκο και Καραβέλα».Η παράλειψή του κ. Ζαγοριανού «να μην συμπεριλάβει στο ένταλμα προς τις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μ.Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-07» είχε ως συνέπεια «να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για πλημμεληματικές πράξεις και να είναι αδύνατο να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη περίοδο».
Στον κ.Παπανικολάου έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες,ενώ τελευταίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Ν.Ζαγοριανός.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών να συγκαλέσει την Ολομέλεια του Εφετείου με θέμα τον ορισμό εφέτη ανακριτή για την υπόθεση της Siemens.
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση: «Η κυβέρνηση αυτό που ήθελε το έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007 και την απόκρυψη της αλήθειας.Οι μέχρι τώρα εξελίξεις της υπόθεσης ήταν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της ΝΔ.Η ΝΔ κρύβεται πίσω από αυτές.Τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα από τώρα και στο εξής έχουν μικρή σημασία και αξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: