Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν «καθαρά» ψηφοδέλτια

Νέα αδιάφθορα στελέχη ψάχνει το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να ανανεώσει περισσότερο από 55% το ψηφοδέλτιό του.Στο μεταξύ η ΝΔ ψάχνει επίσης ισχυρούς υποψήφιους για να βελτιώσει την εικόνα της στις περιφέρειες,ενώ προσπαθεί να απομακρύνει όσους ενεπλάκησαν στις υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens και θέλουν να είναι και πάλι υποψήφιοι.
ΝΔ:Επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια»
Στη Ρηγίλλης,την αξιολόγηση των υποψηφίων έχει αναλάβει ο γραμματέας της ΝΔ,Λ. Ζαγορίτης,με τη βοήθεια του γενικού διευθυντή του κόμματος,Μ.Δασκαλάκη.Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου μέσα σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας.Όμως,με τα ψηφοδέλτια θα ασχοληθεί και ο ίδιος ο Κ.Καραμανλής και μετά τη ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Όσο αφορά στο ποιος θα είναι επικεφαλής στο Επικρατείας, ακούγονται δύο ονόματα. Σύμφωνα με το Βήμα,πρόκειται να είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς,ενώ σύμφωνα με το Έθνος, επικεφαλής αναμένεται να τεθεί και πάλι ο Μ.Εβερτ,εκτός κι αν πολιτευθεί στην Α Αθηνών η κόρη του Αλεξία,δεύτερος θα είναι ο Γ.Σουφλιάς,ενώ στη λίστα θα τοποθετηθεί ο Δημ. Σιούφας.
Ακόμα, άλλα ονόματα που ακούγονται είναι του νυν γενικού διευθυντή της ΝΔ Μ. Δασκαλάκη, του Β.Αντώναρου και του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Αρβανιτοπούλου.Επίσης,αν η Μ. Γιαννάκου αποφασίσει να επιστρέψει στο εθνικό Κοινοβούλιο,τότε είναι πιθανό να τοποθετηθεί και εκείνη σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.
Παράλληλα,στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται ο Καραμανλής να προαναγγείλει, άμεσα ή έμμεσα,τις καρατομήσεις,εξαναγκάζοντας ορισμένους βουλευτές να αποφασίσουν από μόνοι τους να παραιτηθούν.Ήδη ο Μ.Λιάπης και ο Γ.Βουλγαράκης επέλεξαν τον δρόμο της αποχώρησης.Στη λίστα εκείνων που θα αποκλειστούν βρίσκονται οι υπόλοιποι Βατοπεδινοί βουλευτές (Π. Δούκας, Ευάγγ. Μπασιάκος,Αλ.Κοντός) και ο Αρ.Παυλίδης,ενώ είναι πιθανό να προστεθούν όλοι όσοι ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε σκάνδαλα.
Όμως ο αποκλεισμός τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς είναι έτοιμοι να συγκρουστούν για να παραμείνουν στα ψηφοδέλτια.Ο Π.Δούκας δεν συζητάει καν το θέμα και διαμηνύει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, θυμίζοντας τον αριθμό των σταυρών που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, οι οποίοι ξεπερνούν τις 40.000.Οι Αλ.Κοντός και Ευ. Μπασιάκος έχουν αρχίσει ήδη τις περιοδείες τους στους νομούς Ξάνθης και Βοιωτίας αντιστοίχως,ενώ ο Αρ.Παυλίδης δεν φαίνεται να ταράζεται καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού του.
Στο μεταξύ,ο Γ.Μανώλης επαναφέρει την υπόθεση Siemens και ζητά ακόμη και τον αποκλεισμό του βουλευτή Κυρ. Μητσοτάκη,λέγοντας ότι αν αυτό δεν γίνει ο ίδιος δεν θα βοηθήσει το κόμμα στην Αργολίδα,όπου εκλεγόταν.Όμως αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τον τελευταίο,ο οποίος έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα του και ευελπιστεί να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα στη Β΄Αθηνών.
ΠΑΣΟΚ: Ανανέωση επιδιώκοντας τη νίκη
Στο ΠΑΣΟΚ η αναζήτηση νέων πρόσωπων έχει ανατεθεί στον βουλευτή της Α΄Αθήνας Θανάση Τσούρα,ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης στελεχών που συγκροτήθηκε με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με μία πρώτη καταγραφή,οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν την επομένη ακριβώς της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης είναι περίπου 4.800,ενώ στο επόμενο διάστημα,για να λειτουργήσει και να συντονιστεί το σύνολο του κυβερνητικού τομέα θα πρέπει να πληρωθούν τουλάχιστον 10.000 θέσεις.
Παράλληλα,τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι έτοιμα σε πέντε ημέρες το πολύ.Μία ακόμα επιτροπή υπό τον Γιάννη Ραγκούση έχει αναλάβει να επεξεργαστεί προτάσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων,και η προθεσμία της λήγει αύριο.Σύμφωνα με πληροφορίες,εκτιμάται ότι ένας στους δύο υποψήφιους θα είναι νέος υποψήφιος.
Ακόμα,οι «κρίσιμες» υποψηφιότητες θα αποφασιστούν από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου,χωρίς όμως να παραγνωρίζονται οι κομματικές διαδικασίες-οι υποψηφιότητες εγκρίνονται από το Εθνικό Συμβούλιο,το οποίο αναμένεται να συνέλθει ίσως και την άλλη εβδομάδα.Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο,πιθανός είναι ο αποκλεισμός των Γ. Παπαντωνίου.Κ.Κουλούρη,Χ.Πάχτα και Γ.Ανθόπουλου.Ο κ.Κουλούρης μάλιστα,με δήλωσή του, διευκρινίζει ότι δεν συζητάει,δεν διαπραγματεύεται κι ούτε θέλει να είναι υποψήφιος.
Ο Μιχάλης Νεονάκης δεν θα είναι υποψήφιος και πρόκειται να κάνει και σχετική δήλωση τις επόμενες ημέρες,ενώ ο Χρίστος Βερελής,που μετά την διαβεβαίωση της Εισαγγελίας του Μονάχου ότι δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο της αυτοκινητοβιομηχανίας ΜΑΝ,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Σπύρος Κουβέλης και η Λούκα Κατσέλη θα είναι υποψήφιοι με σταυρό προτίμησης.Ο κ. Κουβέλης θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια της Α΄Αθήνας.Στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος.Η Λούκα Κατσέλη,θα είναι υποψήφια στη Β΄Αθήνας,στην οποία τελικά δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: