Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Στο «ψυγείο» ιδιωτικοποιήσεις,μέτρα και παροχές λόγω εκλογών

Στα συρτάρια των υπουργείων μένουν μία σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση,εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.Ακόμα,«παγώνουν» ιδιωτικοποιήσεις και αναθέσεις δημοσίων έργων,ενώ αναστέλλονται και όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι τις εκλογές.
Μέτρα και παροχές
Όσο αφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης,το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών ΙΧ δεν ισχύει καθώς η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης και επρόκειτο να ψηφιστεί στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής,το οποίο δεν θα λειτουργήσει.Ακόμα,δεν ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών και οι αλλαγές στην πληρωμή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις,αφού οι ρυθμίσεις δεν πρόλαβαν να κατατεθούν στη Βουλή.
Το προσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ναι μεν κατατέθηκε στη Βουλή αλλά το τελικό κείμενο παραμένει στα γραφεία του υπουργείου Οικονομίας. Επίσης,έγκριση από τη Βουλή χρειαζόταν και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.Στα «χαρτιά» θα μείνουν και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τα σχέδια για τα κολέγια (αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους και αδειοδότηση).
Στο μεταξύ, ακυρώνονται και οι μετατάξεις και τα κίνητρα της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού εδάφους στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθώς η τροπολογία δεν ψηφίστηκε στη Βουλή.«Πάγωμα» και για το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας 3000 εργαζομένων στον ΟΣΕ,το πρόγραμμα χρηματοδότησης, με 40 εκατ.ευρώ,των ΚΤΕΛ και η αποπληρωμή μέρους των χρεών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που είχαν εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ι.Παπαθανασίου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ.Πάλλη Πετραλιά.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η συγχώνευση ή και πλήρη κατάργηση 255 φορέων του Δημοσίου σε σύνολο 620 που είχε ως στόχο το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια έργα
Παράλληλα,ιδιωτικοποιήσεις και αναθέσεις δημοσίων έργων που είχαν δρομολογηθεί δεν θα ολοκληρωθούν τελικά,ή τουλάχιστον όχι ακόμα.Με την προκήρυξη των εκλογών σταμάτησαν και οι διαδικασίες για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 23% της ΕΥΑΘ,ενώ παγώνουν και τα σχέδια της κυβέρνησης να πουλήσει στην Deutsche Τelecom ένα επιπλέον ποσοστό 10%,από το 20% που κατέχει ακόμη στον ΟΤΕ.
Επίσης,σταματούν η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) – για την εταιρεία που εμπορεύεται σήμερα σχεδόν κατ΄αποκλειστικότητα το φυσικό αέριο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων-η ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας,όπου το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών,οι ιδιωτικοποιήσεις της Λάρκο,όπου το Δημόσιο κατέχει το 30% των μετοχών,αλλά και των Φωσφορικών Λιπασμάτων,όπου το Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ ελέγχει το 33,1%.
Εκτός όμως από τις ιδιωτικοποιήσεις ακυρώνονται και μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και μια σειρά από Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).Ένα από αυτά είναι και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.
Στρατιωτικές ασκήσεις
Οι πρόωρες εκλογές επηρεάζουν και τις στρατιωτικές ασκήσεις.Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι τις εκλογές,ακόμα και αυτές για τις οποίες έχουν κληθεί έφεδροι για εκπαίδευση.Όσοι κλήθηκαν για τις ασκήσεις δεν θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς οι ασκήσεις δεν θα γίνουν.Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να επιστρέψουν τα ατομικά φύλλα πρόσκλησης στα αρμόδια στρατολογικά γραφεία.
Στο μεταξύ,αναστέλλονται και οι μεταθέσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων,οι μεταθέσεις των φαντάρων αλλά και οι προγραμματισμένες μετασταθμεύσεις μονάδων καθ' όλη την προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: