Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχίζουν έρευνες για τη γρίπη Α στο Χονγκ Κονγκ

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν αντισώματα από άτομα που ασθένησαν από τη νέα γρίπη Α Η1Ν1 με την ελπίδα να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία ανθρώπων που θα νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο μέσα στο χειμώνα.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα προσβάλει περισσότερα άτομα μέσα στους χειμερινούς μήνες,γεγονός που σημαίνει ότι πολλά από αυτά θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή ακόμα και να πεθάνουν.
"Τα αντισώματα θα έχουν συγκεκριμένο στόχο τον ιό Η1Ν1.Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τον ιό",δήλωσε ο Ιβάν Χουνγκ,κλινικός επίκουρος καθηγητής του ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.Οι υγειονομικές αρχές άρχισαν να "στρατολογούν" ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νέα γρίπη Α για να συγκεντρώσουν τα αντισώματα που θα έχουν ως στόχο τους τον ιό Η1Ν1.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί ορισμένα πρόσφατα δείγματα του Η1Ν1 βρέθηκαν ανθεκτικά στα αντιικά φάρμακα του oseltavimir γνωστότερο με την εμπορική του ονομασία Tamiflu,που παρασκευάζει η φαρμακευτική εταιρία Roche AG.
Ο Χουνγκ δήλωσε ότι συγκεκριμένα αντισώματα του Η1Ν1 θα είναι χρήσιμα για ανθρώπους που δεν ανταποκρίθηκαν ούτε το άλλο αντιικό φάρμακο zanamivir,της GlaxoSmithKline με την εμπορική επωνυμία Relenza το οποίο είναι δύσκολο στη χορήγηση.Το zanavamir είναι εισπνεόμενο και δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με πνευμονία.
Ο Χουνγκ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουμε περισσότερα από ένα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη και να θεραπεύσουμε τους ασθενείς καθώς η έλευση του φθινοπώρου επιδεινώνει την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.
Στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταγραφεί 13.000 κρούσματα αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς πολλές ελαφρές περιπτώσεις δεν έχουν καταγραφεί από τα εργαστήρια εξέτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: