Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Μαχαίρι στους βουλευτές των σκανδάλων

Τις τελικές αποφάσεις του Κ.Καραμανλή για «καθαρά ψηφοδέλτια» αναμένουν τώρα στη Ρηγίλλης καθώς υπάρχει δυστοκία στην ανεύρεση νέων,ισχυρών υποψηφίων που μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα της Ν.Δ.στις περιφέρειές τους.
Για να προλάβει την...καρατόμησή του από τον πρωθυπουργό,ο Γιώργος Βουλγαράκης άνοιξε χθες την πόρτα της εξόδου και με επιστολή του στο Μαξίμου γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές ενώ έκανε λόγο για κανιβαλισμό.
Το κλίμα διάλυσης που επικρατεί σε πολλές κομματικές οργανώσεις ανά τη χώρα,η ηττοπάθεια και η απογοήτευση που διακατέχουν την κομματική βάση είναι βασικοί λόγοι- όπως λένε επιτελικά στελέχη της Ν.Δ.-για τους οποίους πολλά προβεβλημένα πρόσωπα στις περιοχές τους,τα οποία διατηρούν χαλαρούς δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό, δεν εμφανίζονται πρόθυμα να ενταχθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια.
«Το ζήτημα δεν είναι να συμπληρώσεις τους συνδυασμούς,αλλά να βρεις νέους υποψηφίους που έχουν δυναμική και μπορούν δώσουν ώθηση και στο κόμμα»,αναφέρει κεντρικό στέλεχος,το οποίο παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει αρχίσει από τα μέσα Ιουλίου ώστε να βρεθούν αξιόλογοι υποψήφιοι δεν ικανοποιούν μέχρι τώρα της Ρηγίλλης.
Πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ν.Δ.και με την προσπάθεια προώθησης γυναικών στους συνδυασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες,σχετικές λίστες με πιθανές υποψήφιες είχαν κληθεί πριν από λίγες εβδομάδες από τον κ.Ζαγορίτη να καταρτίσουν οι κομματικοί περιφερειάρχες,αλλά ελάχιστα από τα ονόματα που προτάθηκαν έχουν «περάσει» τον έλεγχο της Ρηγίλλης.Επιτελικά στελέχη αποδίδουν αυτή τη δυστοκία και στο ότι η προσπάθεια ανεύρεσης υποψηφίων γινόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα με διακριτικότητα,ώστε να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εκλογικός συναγερμός.
Αποκλεισμοί μέσω ΔΕΘ.Σε κάθε περίπτωση,η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων έχει μπλοκάρει,καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αποκλεισμών όσων στελεχών έχουν εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις.Ο Κ.Καραμανλής αναμένεται να προαναγγείλει,άμεσα ή έμμεσα,από το βήμα της ΔΕΘ τις καρατομήσεις,εξαναγκάζοντας ουσιαστικά ορισμένους από τους «μελλοθάνατους» βουλευτές να επιλέξουν μόνοι τους τον δρόμο της παραίτησης.Κομματικοί παράγοντες επικαλούνται τις περιπτώσεις των κ.κ. Μιχ.Λιάπη,Γ.Βουλγαράκη και Ι.Μανώλη για τους οποίους εκτιμούν ότι θα βρίσκονταν στη λίστα των αποκλεισμένων.Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι με αυτή την κίνηση ο Κ.Καραμανλή μπορεί να κλείσει από τη ΔΕΘ κάποιες από τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν πέρυσι για τη Ν.Δ.,από το ίδιο βήμα,δίνοντας παράλληλα και μια ώθηση στο κόμμα, στην αφετηρία της προεκλογικής μάχης.Κορυφαίοι υπουργοί,εξάλλου,θεωρούν ότι η απόφαση για αποκλεισμούς έχει κλειδώσει και αφήνουν ανοικτό μόνον το εύρος που μπορεί να έχει η λίστα των καρατομηθέντων.
Είναι προφανές ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι υπόλοιποι Βατοπεδινοί βουλευτές (Π. Δούκας,Ευάγγ.Μπασιάκος,Αλ.Κοντός) και ο Αρ.Παυλίδης,ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται εκτός συνδυασμών,όπως λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Κυβερνητικοί παράγοντες,ωστόσο,εκτιμούν ότι η λίστα των καρατομήσεων μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους από δέκα βουλευτές,καθώς είναι πιθανόν να προστεθούν σε αυτήν όλα τα γαλάζια στελέχη που ενεπλάκησαν,με τον έναν ή τον άλλον τρόπο,σε σκανδαλώδεις υποθέσεις ή που πρωταγωνίστησαν στο γαλάζιο αντάρτικο.
Ο αγαπημένος του θείου παίρνει εκδίκηση
Ηάγρια επίθεση Λιάπη κατά του Πρωθυπουργού αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο σε μια σύγκρουση των δύο εξαδέλφων που κλιμακώνεται σταδιακά από το 1997,όταν ο Κων.Καραμανλής πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Ν.Δ.Μέχρι τότε ήταν ένας σχετικά νέος βουλευτής Θεσσαλονίκης που έφερε το όνομα Κων.Καραμανλής,αλλά ποτέ δεν ήταν κοντά με του θείο του και ιδρυτή του κόμματος.Ο Μιχ.Λιάπης,όμως,ήταν δίπλα του από μικρό παιδί,επέστρεψε μαζί του από το Παρίσι το 1974,τον ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο το 1980 και μπήκε το 1985 στην πολιτική με τις ευλογίες του.Και με έδρα στη Β΄Αθήνας.Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού,παραδέχονται ότι «εάν ο θείος Καραμανλής είχε κάνει μια επιλογή ανάμεσα στα δύο ανίψια,τότε θα είχε επιλέξει τον Μιχάλη».
«Δεν ήταν ποτέ φίλοι».Πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Πρωθυπουργό,ο Μιχ.Λιάπης είχε αρχίσει να αναρριχάται στο γαλάζιο δέντρο,όταν- το 1989-ο εξάδελφος μπήκε στην πολιτική.Και σπανίως βρέθηκαν στη Ν.Δ.και στο ίδιο στρατόπεδο. «Ο Κώστας και ο Μιχάλης δεν ήταν ποτέ φίλοι.Ήταν άλλοι άνθρωποι,δεν συναντήθηκαν ποτέ και πουθενά, δεν είχαν ούτε κοινές παρέες ούτε κοινούς φίλους ούτε τα ίδια ενδιαφέροντα.Εάν δεν υπήρχε το δέσιμο της οικογένειας,μπορεί να μην αντάλλασσαν λέξη...»,λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος,δίνοντας έμφαση και στα γυρίσματα της ιστορίας και της πολιτικής:το 1997 η απόφαση του Κων. Καραμανλή να διεκδικήσει την κομματική ηγεσία είχε βρει τον Μιχ.Λιάπη στο στρατόπεδο του Γ.Σουφλιά,ο οποίος τότε συγκρούστηκε μέχρι διαγραφής με τον Καραμανλή,αλλά σήμερα έχει εξ απορρήτων ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό και συγκρούεται με τον Λιάπη.
Τα πολιτικά χτυπήματα του Μιχάλη στον Κώστα είναι συχνά,από τα χρόνια της αντιπολίτευσης και κορυφώθηκαν όταν ο εξάδελφος μετακόμισε στο Μαξίμου.Το 2005 είχε προκαλέσει θύελλα στη Ν.Δ.,δηλώνοντας ότι «ο Καραμανλής δεν έχει πάγκο» και αμφισβητώντας,ουσιαστικά,τη δυνατότητα του Πρωθυπουργού να κάνει έναν ευρύ ανασχηματισμό.Η εμπλοκή του Μιχ.Λιάπη στην υπόθεση της Siemens,λόγω της σχέσης του με τον Μιχ.Χριστοφοράκο,ήρθε να προκαλέσει ένα ακόμη ρήγμα στη σχέση τους και έβαλε σε μεγάλο δίλημμα τον Πρωθυπουργό.Αρκετοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα ερχόταν ο αποκλεισμός από το ψηφοδέλτιο.Η δήλωση αποχώρησης του Μιχ.Λιάπη,εκτός από την προσπάθεια πλήρους αποδόμησης του Καραμανλή,κρύβει κι ένα μήνυμα προς τον εξάδελφο:
«Μετά τις εκλογές φεύγεις κι εγώ επιστρέφω στο κόμμα...».
Τρέχουν για να δώσουν τα προεκλογικά δώρα
Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τρέχουν τώρα να προλάβουν στην κυβέρνηση την υλοποίηση των προεκλογικών δώρων.Έτσι το πάγωμα έως το τέλος του έτους των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ,η δυνατότητα εξόφλησης του ΦΠΑ με δύο μήνες καθυστέρηση,αλλά και το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων θα ρυθμιστούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τις επόμενες ημέρες,καθώς η Βουλή δεν πρόλαβε να ψηφίσει τα σχετικά νομοθετήματα.Αυτό συμφωνήθηκε χθες στη συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κανονικά θα μοιραστούν τα κουπόνια των 450 ευρώ για την απόκτηση των laptop στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου.
Από 1ης Οκτωβρίου οι γονείς θα μπορούν να προμηθεύονται τους υπολογιστές από τα καταστήματα της επιλογής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: