Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος τα σενάρια περί εκλογών τον Οκτώβρη έχουν φουντώσει για τα καλά,με τα στελέχη να διχάζονται για τη χρησιμότητα των εθνικών εκλογών για τη ΝΔ τη δεδομένη χρονική στιγμή και τον πρωθυπουργό να «μην εμπιστεύεται πλέον κανέναν» κρατώντας τα όλα του τα χαρτιά κλειστά.Ο «πόλεμος» των δηλώσεων έχει ξεκινήσει για τα καλά στη Νέα Δημοκρατία με υπουργούς και βουλευτές να παίρνουν πλέον ανοιχτά θέση για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» ο πρωθυπουργός,λόγω της πίεσης που ασκούν τα στελέχη του κόμματος του,αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του την Τετάρτη (2/9) με διάγγελμα,εκεί όπου θα κηρύξει τις εθνικές εκλογές.Αμέσως μετά θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής,και σε ένα μήνα θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα,ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπερκαλύψει τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,Γιώργο Παπανδρέου, με αυτόν τον τρόπο,δεδομένης της παρουσίας του τελευταίου στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Οι κύριοι λόγοι που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός θα είναι ο προϋπολογισμός και η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση,η οποία θα πρέπει να γίνει με νωπή την λαϊκή εντολή.
Την ίδια στιγμή,η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει σε δημοσίευμα,πως ο κ.Καραμανλής έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις των στελεχών του κόμματος,σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές.
Ένα από τα «στοιχήματα» του πρωθυπουργού θα είναι μια εντυπωσιακή μικρή προεκλογική περίοδος, από την οποία ίσως να λείψουν τα ονόματα που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα της Μονής Βατοπεδίου και της Siemens,προκειμένου να κερδίσει έδαφος έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Οι υπέρμαχοι των εκλογών
Την απόφαση του πρωθυπουργού «κλειδώνει» στην ουσία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,Γιώργος Σουφλιάς,ο οποίος σε δηλώσεις του, απαντώντας σε κατηγορίες υπουργικών στελεχών, τόνισε πως «η πολιτική του σταδιοδρομία έχει χαραχθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».Η απάντηση αυτή προσπάθησε να φτάσει στα αφτιά κυβερνητικών και βουλευτών, οι οποίοι θεωρούν πως διεξαγωγή των εκλογών τον Οκτώβριο,ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία,ο ίδιος ο κ.Σουφλιάς,μαζί με τον Γιάννη Λούλη θεωρεί πως πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα,για δύο λόγους:
1. Για να μη φθαρεί περισσότερο η κυβέρνηση,αφού τον Μάρτιο πιστεύει πως η ΝΔ θα υποστεί πανωλεθρία
2. γιατί η δυναμική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση,γεγονός που θα τονώσει το προφίλ της παράταξης του.
Με τον κ.Σουφλιά τάσσονται επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας,Γιάννης Παπαθανασίου,ο οποίος προσπαθεί να αποβάλλει από το προφίλ του την οικονομική κρίση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες,ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης,ο οποίος θεωρεί πως περαιτέρω χρόνος στην εξουσία σημαίνει περαιτέρω φθορά της ΝΔ,αλλά και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη,η οποία δήλωσε πως θα στηρίξει τον Καραμανλή σε όποια απόφαση λάβει.
Οι "κατά" των εκλογών
Από την άλλη πλευρά,ιδιαίτερα «αγχωμένοι» και ενοχλημένοι από τα σενάρια των πρόωρων εκλογών εμφανίζονται «παραδοσιακοί» καραμανλικοί της κυβέρνησης.Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος,για παράδειγμα,θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν τώρα εκλογές,αφού θεωρεί πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Παράλληλα,ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα τονώσει το προφίλ της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Καραμανλή.
Ακόμα και ο παραιτηθείς βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης δήλωσε πως η περίπτωση των εκλογών θα είναι καταστροφική για τη Νέα Δημοκρατία,ενώ πληροφορίες θέλουν ο λόγος που παραιτήθηκε μια εβδομάδα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία που ο ίδιος είχε εξαγγείλει να οφείλεται ακριβώς στο λόγο των εκλογών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος»,ο Σάββας Τσιτουρίδης εμφανίζεται κάθετα αντίθετος λέγοντας:«Εγώ δεν έχω βρει ούτε έναν όλους αυτούς τους μήνες που να ψήφισε ΝΔ και να λέει ότι πρέπει να πάει ο τόπος σε εκλογές».
Ο υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς,ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Παιδείας,Άρης Σπηλιωτόπουλος έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεση τους στις εκλογές.«Δεν ακούω κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για την επίσπευση των εκλογών», ανέφερε ο κ.Σαμαράς,ενώ ο κ.Αβραμόπουλος είπε:«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές».
Τέλος, ο «εξορισμένος» λόγω Siemens πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης τόνισε πως ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο είναι «ευθανασία» για την κυβέρνηση και καταστροφικές για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: