Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Αναπτύχθηκαν κύτταρα αμφιβληστροειδούς...από το δέρμα

Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να αναπτύξουν διάφορα είδη κυττάρων αμφιβληστροειδούς από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που προήλθαν από το δέρμα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison δήλωσαν ότι ανέπτυξαν με επιτυχία διάφορα είδη κυττάρων αμφιβληστροειδούς από δυο είδη βλαστικών κυττάρων.
Ο στόχος της έρευνας είναι να επιδιορθωθεί τελικά ο αμφιβληστροειδής που έχει υποστεί βλάβη,με κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί από το δέρμα του ίδιου του ασθενούς.
Μέχρι τώρα, τα ευρήματα έδειξαν ότι η τεχνική στο εργαστήριο λειτουργεί,καθώς και το πόσο μοιάζει η διαδικασία με τη φυσιολογική ανάπτυξη αμφιβληστροειδούς,δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας,Καθηγητής Οφθαλμολογίας David Gamm.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα από το δέρμα. Φυσιολογικά,στην ανθρώπινη ανάπτυξη, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα διαφοροποιούνται σε περισσότερο εξειδικευμένα είδη κυττάρων σε διάστημα 5 ημερών μετά την καλλιέργεια.Ο αμφιβληστροειδής αναπτύσσεται από πρώιμα κύτταρα του νευρικού συστήματος.Οι ερευνητές έλαβαν κύτταρα δέρματος,τα μετέτρεψαν σε κύτταρα που έμοιαζαν με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και προκάλεσαν στη συνέχεια την ανάπτυξη κυττάρων αμφιβληστροειδούς.Τα είδη κυττάρων αμφιβληστροειδούς περιλάμβαναν φωτοϋποδοχείς, ευαίσθητα στο φως κύτταρα που απορροφούν το φως και μεταφέρουν μια εικόνα σαν ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: