Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Εξασθενεί η επιδημία της νέας γρίπης - Eπιτυχές το νέο φάρμακο

Η επιδημία της νέας γρίπης αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ,1.462 άνθρωποι,εκ των 177.457 κρουσμάτων σε 170 χώρες και εδάφη,έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη,ενώ ο προηγούμενος απολογισμός του ΠΟΥ στις 5 Αυγούστου,έκανε λόγο για 1.154 νεκρούς σε σύνολο 162.380 κρουσμάτων.
«Η δράση του πανδημικού ιού φαίνεται ότι κορυφώθηκε και τώρα αρχίζει να εξασθενεί» σε πολλές εύκρατες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου,εξήγησε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Μεταξύ των χωρών όπου ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) εξασθενεί είναι η Αργεντινή,η Χιλή,η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία,σημείωσε η εκπρόσωπος.
Αντίθετα σε ασιατικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη,η Ινδία και το Βιετνάμ η διάδοση της ασθένειας είναι πιο έντονη.
Καινούριο φάρμακο για τη νέα γρίπη
Στο μεταξύ, το φάρμακο laninamivir πέρασε τις δοκιμές για τη νέα γρίπη και οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι θα βρίσκεται στις δυτικές αγορές σε 12 μήνες εάν η γρίπη αποδειχθεί ισχυρή.Η εταιρεία έχει δώσει την άδεια διάθεσης του laninamivir στην ιαπωνική αγορά, στην Daiichi Sankyo,η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ιαπωνίας.
«Υπάρχουν περίπου δώδεκα εταιρίες που ενδιαφέρονται, αλλά μόνο δύο ή τρεις είναι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται σοβαρά»,είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας,Πίτερ Κουκ.Ανάμεσα στις εταιρίες με τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η ΒΙΟΤΑ συμπεριλαμβάνονται η GlaxoSmithKline,στην οποία έχει δώσει τα δικαιώματα διάθεσης του Relenza,του πρώτου φαρμάκου κατά της γρίπης και η Roche Holdings,η οποία παρασκεύασε το Tamiflu.
Χάρη στις ανησυχίες για την γρίπη των χοίρων και την γρίπη των πτηνών,η ΒΙΟΤΑ διπλασίασε σε ένα χρόνο τα κέρδη της τα οποία τον εφετινό Ιούνιο έφτασαν τα 45 εκ. δολάρια Αυστραλίας (26,5 εκ. ευρώ).Τα κέρδη της ΒΙΟΤΑ αναμένεται να αυξηθούν και άλλο καθώς η GSK θα τριπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα για το Relenza με αποτέλεσμα η ΒΙΟΤΑ να πάρει σε ρευστό μέχρι τον Ιούνιο του 2010,περίπου 170 εκ. δολάρια Αυστραλίας,(100 εκ.ευρώ) αν και ο Κουκ είπε ότι αυτό είναι ακόμη θεωρητικό.
Η μετοχή της ΒΙΟΤΑ έπεσε 4.2% σήμερα στα 2,08 δολάρια Αυστραλίας (1,23 ευρώ) καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους καθώς η μετοχή έκανε υψηλό τετραετίας μετά την ανακοίνωση χθες των αποτελεσμάτων των δοκιμών του laninamivir.Η ABN AMRO Morgans απέσυρε την σύσταση της για διακράτηση των μετοχών της εταιρείας όταν χθες η τιμή της ξεπέρασε το στόχο των 2.24 δολαρίων Αυστραλίας (1.32 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: