Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Κατασκεύασαν το μηχανικό λιοντάρι του Da Vinci ύστερα από 500 χρόνια

Λίγο πριν τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εφεύρεση του μηχανικού λιονταριού από τον Leonardo da Vinci,ο οποίος το κατασκεύασε το 1515 για να διασκεδάσει το βασιλιά της Γαλλίας Francois τον πρώτο, ο RenatoBoaretto αναδημιούργησε το μηχανικό λιοντάρι για το “Chateau du Clos Luce”, βασιζόμενος σε σχέδια και περιγραφές του Da Vinci.
Η αυθεντική εφεύρεση έχει χαθεί και πλέον στο “Chateau du Clos Luce”,όπου ο LeonardoDaVinci έζησε τα 3 τελευταία χρόνια της ζωής του,θα εκτίθεται το ανακατασκευασμένο λιοντάρι ως μέρος της έκθεσης “Da Vinci”,που θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2010.«Μας αρέσει η ιδέα ότι ο Leonardo δεν ήταν μόνο ένας καλλιτέχνης και μηχανικός αλλά και ειδικός στα special effects»,δήλωσε ο Francois Saint Bris,πρόεδρος του “Chateau du Clos Luce”.«Ήξερε πώς να ικανοποιεί το κοινό με απίθανες δημιουργίες»,προσέθεσε, παρομοιάζοντας τον Leonardo Da Vinci με τον George Lucas,σκηνοθέτη των ταινιών Star Wars.
Παγκοσμίως γνωστός για τη Mona Lisa και το Last Supper,ο Leonardo Da Vinci ήταν ένας παραγωγικός εφευρέτης που οραματίστηκε ιπτάμενες μηχανές,δημιουργώντας μάλιστα τον προάγγελο του σημερινού ελικοπτέρου.
Το μηχανικό λιοντάρι παρουσιάστηκε στο βασιλιά Francois τον πρώτο από την κοινότητα της Φλωρεντίας στη Λυών το 1515 για τον εορτασμό της συμμαχίας Φλωρεντίας και Γαλλίας.Σύμβολο της Φλωρεντίας ήταν το λιοντάρι και μόλις ο βασιλιάς χτύπησε το μηχανικό λιοντάρι τρεις φορές με ένα μικρό μαστίγιο,το στήθος του άνοιξε για να αποκαλύψει ένα λουλούδι (fleur de lys),σύμβολο της γαλλικής μοναρχίας.
Ένα παρόμοιο λιοντάρι,δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για το ίδιο ή νεότερη έκδοσή του,παρουσιάστηκε σε μία νέα εκδήλωση προς τιμήν του βασιλιά το 1517.
Ο Leonardo Da Vinci δεν άφησε σκίτσα του λιονταριού,παρά μόνο λεπτομερή σχέδια των μηχανισμών που επέτρεψαν και τον προσδιορισμό του πως λειτουργούσε.
Ο Boaretto κατασκεύασε ένα μηχανικό λιοντάρι (βάσει αυτών των σχεδίων),το οποίο έχει μέγεθος αληθινού λιονταριού,κάνει 10 βήματα,κουνάει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά,ανοίγει και κλείνει το στόμα του και κουνάει την ουρά του.
Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας μυστικός μηχανισμός και όταν κάποιος το χτυπήσει ανοίγει ένα μέρος στα πλευρά του λιονταριού και βγαίνουν λουλούδια (fleur de lys) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: