Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το ημερολόγιο του Chamberlain για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το ημερολόγιο του 1939 του Neville Chamberlain,στο οποίο ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας (1937-1940) σημείωσε την κήρυξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου,γράφοντας «War declared»,πρόκειται να εκτεθεί στο Imperial War Museum,στο Λονδίνο.
Εκτός από το ημερολόγιό του,όπου η φράση «War declared» έχει αποτυπωθεί με μολύβι, εκτίθεται και ένα γράμμα που έστειλε στην αδερφή του μία εβδομάδα από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,περιγράφοντας τη ζωή ως ένα εφιάλτη δίχως τέλος.
"Of course the difficulty is with Hitler himself.Until he disappears and his system collapses there can be no peace" («Φυσικά η δυσκολία έγκειται με τον ίδιο τον Χίτλερ.Μέχρι να εξαφανιστεί και να καταρρεύσει το σύστημά του δεν δύναται να υπάρξει ειρήνη»),έγραψε χαρακτηριστικά.
Η έκθεση,“Outbreak 1939”,που θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 20 Αυγούστου, διεξάγεται εν όψει της συμπλήρωσης 70 ετών από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 3 Σεπτεμβρίου 1939.
Ανάμεσα στα εκθέματα θα είναι και το jacket που φορούσε ο βασιλιάς Γεώργιος ο δεύτερος κατά το δημόσιο διάγγελμα που απηύθυνε στο έθνος και ένα μετάλλιο που απονεμήθηκε στον πρώτο Βρετανό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του για την πατρίδα. Παράλληλα,θα προβληθεί και ένα ντοκιμαντέρ από τις αναμνήσεις των Tony Benn, VeraLynn and Nicholas Parsons για την έναρξη του πολέμου.
Επιπλέον,θα εκτεθεί και μία επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών,Lord Halifax,που απέστειλε στη Γερμανία,κηρύσσοντας επισήμως τον πόλεμο.
«Περιέγραψε τα γεγονότα της εβδομάδας και πόσο καλά αισθάνθηκε αφού κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρήνη,από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός το 1937»,δήλωσε ο ιστορικός του μουσείου,Terry Chapman.

Δεν υπάρχουν σχόλια: