Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Εκστρατεία κατά των μιναρέδων ως συβόλων «ισλαμικής εξουσίας» στην Ελβετία

Στο επίκεντρο μιας ακροδεξιάς εκστρατείας κατά των μιναρέδων βρίσκεται η ελβετική πόλη Langenthal.Με σύνθημα «Σταματήστε τους μιναρέδες»,σκοπός της εκστρατείας είναι η κατάργηση των μιναρέδων από όλα τα τζαμιά της χώρας,καθώς,όπως υποστηρίζουν,είναι ιδεολογικά αντίθετα με το σύνταγμα της Ελβετίας.
Το κίνημα «Σταματήστε τους μιναρέδες» υποστηρίζεται από το άκρως συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας(SVP),το οποίο επανεκλέχθηκε το 2007,καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ιστορία του,μετά την υποστήριξη μια εκστρατείας κατά των ξένων,η οποία καταγγέλθηκε ως ρατσιστική από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο βουλευτής του SVP και ηγέτης του κινήματος,Ulrich Schüler θεωρεί ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι θρησκευτικό. «Υπάρχουν σύμβολα επιθυμίας για εξουσία,ενός Ισλάμ που θέλει να εγκαθιδρύσει μία νομική και κοινωνική τάξη εκ διαμέτρου αντίθετη με τις κατοχυρωμένες ελευθερίες στο σύνταγμά μας»,δηλώνει.
Στην Ελβετία διαμένουν μόνιμα περίπου 400.000 μουσουλμάνοι,η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Τούρκοι, Βόσνιοι και Αλβανοί.Η εκστρατεία «Σταματήστε τους μιναρέδες» μετράει ήδη δύο χρόνια ζωής,πυροδοτώντας μια εθνική διαμάχη για το θέμα. Μια αίτηση που περιγράφει αναλυτικά τους σκοπούς της έχει υπογραφεί από 100.000 πολίτες.Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας,για να διευθετηθεί πλέον το ζήτημα, απαιτείται η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος,το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου.Μέχρι τότε,ωστόσο,η εκστρατεία επιδιώκει τη δημιουργία ενός νομικού προηγούμενου,ματαιώνοντας τα σχέδια να χτιστεί ένας μιναρές στη Langenthal,μια μικρή επαρχιακή πόλη 14.000 κατοίκων και 11 εκκλησιών.Ο δήμαρχος της πόλης Thomas Rufener τονίζει ότι περίπου 8% των κατοίκων της Langenthal είναι μουσουλμάνοι.«Όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν δώσει την έγκρισή τους για το τέμενος.Το τοπικό καντόνι της Βέρνης έχει εγκρίνει παράλληλα και την κατασκευή ενός τεμένους με τρούλο.Το τελευταίο θα βρίσκεται δίπλα στο σχεδιαζόμενο μιναρέ,το οποίο θα είναι λίγο ψηλότερο από 10 μέτρα»,συνεχίζει.
Η εκστρατεία κατά των μιναρέδων έχει υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στο καντόνι, ισχυριζόμενη ότι ο μιναρές που σχεδιάζεται να χτιστεί στη Langenthal ισοδυναμεί με "ιδεολογική επέμβαση".Τα μέλη της εκστρατείας ελπίζουν να υποχρεώσουν τη Βέρνη να ακυρώσει την έγκριση για το μιναρέ. Το τελευταίο θα σημαίνει μια σημαντική νίκη μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι που διευθετούν αυτά τα θέματα στο Παρίσι και το Βερολίνο,αλλά εμείς δεν τους θέλουμε στην Ελβετία»,δηλώνει ο Schüler.
Δύο μόλις χρόνια πριν,το ίδιο κόμμα είχε ως θέμα των αφισών της προεκλογικής του εκστρατείας ένα κοπάδι λευκά πρόβατα να κλοτσούν ένα μαύρο πρόβατα μακριά από την Ελβετία.Η Ελβετία έχει επιτρέψει την ανέγερση τζαμιών με μιναρέδες σε μεγάλες πόλεις της, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη, προκαλώντας ελάχιστες αντιδράσεις.Τα εγκαίνια ενός τζαμιού με μιναρέ,ωστόσο,στη μικρή πόλη Βάνγκεν δεν έγιναν εύκολα αποδεκτά. Ακούστηκαν μάλιστα και κατηγορίες ότι η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης έχει διασυνδέσεις με τους Γκρίζους Λύκους,την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση.Η μουσουλμανική κοινότητα της Ελβετίας εμφανίζεται διστακτική σε μια ανοιχτή συζήτηση σχετική με την εκστρατεία «Σταματήστε τους μιναρέδες».Ο Ahmed Sadaqat,ιμάμης του τεμένους Balgrist στη Ζυρίχη,του πρώτου που χτίστηκε στην Ελβετία το 1963,θυμάται ότι η ανέγερση του κτιρίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την εποχή εκείνη.Έκτοτε,δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.Κατηγορεί τους υποστηρικτές της εκστρατείας για αδυναμία διαχωρισμού μεταξύ των εννοιών Ισλάμ,μπούργκα και τρομοκρατία. «Θα έπρεπε να αποδεχτούν ότι οι μουσουλμάνοι είναι ένα γεγονός σε αυτή την κοινωνία και πως ζουν εκεί.Πρέπει να αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα»,καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: